1.10.2014 10:50

Άριστες οι σχέσεις μου με τις υπηρεσίες

Αγαπητοί φίλοι,

αναγκάζομαι να απαντήσω σε δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, επειδή διαπιστώνω ότι αρκετά από τα αναφερόμενα σε αυτά δεν εκφράζουν την πραγματικότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Οι σχέσεις μου με τις τρεις Διευθύνσεις των οποίων προΐσταμαι με την έννοια του πολιτικού Προϊσταμένου είναι άριστες και οι τρεις Διευθυντές των Υπηρεσιών Προγραμματισμού, Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας τυγχάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης από μέρους μου.

Όσον αφορά την Τεχνική Υπηρεσία, όχι μόνο δεν υπάρχουν σημεία τριβής με τον Διευθυντή της κ. Χαράλαμπο Τσακό, αλλά μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα υπερήφανος πριν λίγες μέρες, ακούγοντας τα συγχαρητήρια του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου προς την Υπηρεσία, με την οποία είχαν μια άψογη και εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013. Από την άλλη, πιστεύοντας ότι η λειτουργία και η απόδοση μιας Υπηρεσίας επηρεάζεται άμεσα από τη Δημοτική Αρχή και το ιδεολογικό πλαίσιο που επιβάλλει, είμαι βέβαιος ότι όσα προβλήματα ανακύπτουν ή πρόκειται να ανακύψουν θα αντιμετωπίζονται από κοινού, ώστε ο κάθε δημότης να αισθάνεται ότι υπάρχει μια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που φροντίζει για την ασφάλεια του και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των υποδομών που χρειάζονται για την εξασφάλιση ενός ποιοτικού βιοτικού επιπέδου και για την ανάπτυξη του νησιού.

Το θέμα των μισθώσεων Δημοτικών ακινήτων σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού μας απασχολεί ιδιαίτερα, λόγω της τακτικής της απελθούσας Δημοτικής Αρχής να συμψηφίζει δαπάνες για την επισκευή του ακινήτου που πληρωνόταν από τον ιδιοκτήτη με τα μισθώματα, παρόλο που σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε σαφής εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Περιουσίας ότι η συγκεκριμένη πρακτική στερείται νομιμότητας. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις που παρόλο που προβλεπόταν στα συμβόλαια, οι συμψηφισμοί αυτοί δεν έγιναν τελικά, με αποτέλεσμα οι μισθωτές που πλήρωσαν τις δαπάνες για την επισκευή των ακινήτων, να φέρονται ότι χρωστούν στο Δήμο τα μισθώματα, που υποτίθεται ότι θα συμψηφιζόταν. Στα πλαίσια αυτά, συνήθως συντασσόταν μια τεχνική έκθεση, όπου οι δαπάνες που υπολογιζόταν ξεπερνούσαν αυτές που η κοινή λογική θα χαρακτήριζε σαν έξοδα του ιδιοκτήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τεκμηριώνει τα ανωτέρω είναι ότι στις περισσότερες φορές το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσιζε για την μίσθωση ενός ακινήτου, προκαθορίζοντας το ποσό της δαπάνης των επισκευών, πριν καν γίνει μια αυτοψία και γνωμάτευση από την Τεχνική Υπηρεσία, που εκ των υστέρων καλούνταν να κάνει μια Τεχνική έκθεση για την επισκευή του, με προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Δεν είχαμε, λοιπόν, καμιά αρνητική πρόθεση απέναντι στον κ. Γιάννη Γεωργούλη, κτηνοτρόφο, που μίσθωσε τα σφαγεία της Λαγκάδας, προκειμένου να τα μετατρέψει σε τυροκομείο, τον οποίο εκτιμούμε τόσο προσωπικά, όσο και για τον αγώνα που κάνει για τη βελτίωση της θέσης όλων των ποιμένων του νησιού. Βρεθήκαμε, όμως, στη δύσκολη θέση να αποφασίσουμε τη συνέχιση μιας διαδικασίας, που οι Υπηρεσίες του Δήμου, με εισήγηση τους, χαρακτήριζαν ως μη νόμιμη. Λυπόμαστε πραγματικά για την καθυστέρηση που του επιφέραμε, παρόλο που ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εργασίες, εφόσον περίμενε τη νομιμοποίηση του κτιρίου από μια Επιτροπή που ο Πρόεδρος της ήταν σε άδεια ανατροφής παιδιών διάρκειας ενός έτους! Σημειωτέον, ότι έχει ήδη συσταθεί νέα Επιτροπή με απόφαση Δημάρχου και θα συνεχίσει κανονικά πλέον τη λειτουργία της. 

Για το θέμα της ακύρωσης διαγωνισμού για την ανάθεση έργου και της επαναπροκήρυξης, όπως ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, να σημειώσω ότι κανένας από τα μέλη της Επιτροπής δεν αμφισβήτησε τις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η Οικονομική Επιτροπή έκρινε ότι ο Δήμος δεν έχει σημαντικό όφελος από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει, και ως εκ τούτου προχώρησε στην απόφαση της, που σε καμιά περίπτωση δεν θίγει τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού που έφεραν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους με άψογο τρόπο.

 

Με εκτίμηση

Στρατής Γδύσης

Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων και Οικονομικών Υπηρεσιών

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ