30.9.2014 16:55

Ισορροπία τρόμου στις σχέσεις Τεχνικής Υπηρεσίας – αιρετών

• ΥΠΟ ΔΙΑΡΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το εξαιρετικά δύσκολο έργο της ανόρθωσης του κύρους της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει να φέρει σε πέρας ο αντιδήμαρχος της, καθώς πληθαίνουν διαρκώς οι ενστάσεις για τους μεθόδους λειτουργίας της, κάποιες φορές προερχόμενες και από τον ίδιο το Στρ. Γδύση.

Στη διάρκεια της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής σχεδόν σε κάθε θέμα αναφύονταν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη στις υποθέσεις η Τεχνική Υπηρεσία, με τα βέλη για τον τρόπο λειτουργίας της να πέφτουν κατά ριπάς. Ορισμένα από αυτά έμμεσα και από τον πολιτικό της προϊστάμενο.

Η αρχή έγινε από τον αντιδήμαρχο Νότιας Χίου με αφορμή τη συζήτηση θέματος δημοπράτησης των δημοτικών σφαγείων της Λαγκάδας. Ο κ. Βεργίτσης διαπίστωσε ότι μέρος της ευθύνης για την κωλυσιεργία στην υπογραφή συμφωνητικών με ενδιαφερόμενο ιδιώτη είχαν οι αργοί ρυθμοί στην εκπόνηση της απαραίτητης τεχνικής έκθεσης και ζήτησε «η Τεχνική Υπηρεσία να ανεβάσει στροφές» και να διευκολύνει τους δημότες, αντί να παρακωλύει τις υποθέσεις τους.

Η συνέχεια δόθηκε από τον ίδιο τον πολιτικό της προϊστάμενο. Ενώ ο κ. Γδύσηςζήτησε να κατοχυρωθεί το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τα πρώην σφαγεία, ανακάλεσε την τεχνική έκθεση που υπέβαλε για το θέμα η Τεχνική Υπηρεσία, ουσιαστικά αμφισβητώντας το περιεχόμενο της δουλειάς της. Προανήγγειλε δε ανανεωμένη τεχνική έκθεση, καθ’ υπόδειξη, προφανώς, αιρετών προσώπων.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στο θέμα έγκρισης των πρακτικών της δημοπρασίας του έργου εσωτερικής οδοποιϊας Μαστιχοχωρίων. Με προτροπή του αντιδημάρχου Νότιας Χίου δεν εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας (με έκπτωση 7% στο μηχανικό Ν. Αποστολή) καθώς θεωρήθηκε μικρό το ποσοστό έκπτωσης.

«Διαπράττετε ατόπημα», προειδοποίησε ο Στ. Καμπούρης, που αναρωτήθηκε αν στις επόμενες δημοπρασίες θα πρέπει να μπαίνει και ποσοστό έκπτωσης εντός του οποίου θα γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις από την Οικονομική Επιτροπή. Το έργο, ύψους 50.000 ευρώ, προβλέπει παρεμβάσεις σε 9 διαφορετικούς οικισμούς, με τον ανάδοχο να ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά διατίθενται πολύ λιγότερα από 4.000 ευρώ ανά οικισμό. Ο κ. Γδύσης, εκτιμώντας ότι τον πρώτο λόγο έχει στην υπόθεση ο αντιδήμαρχος Νότιας Χίου και μη εκφέροντας ο ίδιος άποψη, έδωσε το σύνθημα να ακυρωθεί η δημοπρασία και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Ωστόσο από την πλειοψηφία διαφοροποιήθηκε ο κ. Γαβαλάς, ψηφίζοντας λευκό.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση προτίθεται να προσβάλλει ο Ν. Αποστολής, με έμπειρους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι μάλλον θα δικαιωθεί και το πρόβλημα θα επιστρέψει ακόμα μεγαλύτερο στο Δήμο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ