22.4.2021 17:18

Αποδυναμώνουν και αλλοιώνουν το έργο του ΚΕΘΕΑ

Η κοινωνική αναλγησία της ακραία νεοφιλελεύθερης και απόλυτα ταξικής κυβέρνησης της ΝΔ, βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο, το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. το ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ, από το 1983, με θεραπευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης.

Η Προσφορά στην κοινωνία, αναμφισβήτητη και αναντικατάστατη. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από το 2019 έδειξε τις προθέσεις της, αντικαθιστώντας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο.

Όμως, η χαριστική βολή από ότι φαίνεται δίνεται σήμερα με ένα σχέδιο νόμου που μετατρέπει ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ, σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, βάζοντας σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα την ουσία της ύπαρξης του. Μεθοδεύει το τέλος του ΚΕΘΕΑ, υποβιβάζοντας τον θεραπευτικό και επιστημονικό του ρόλο.

Επιλέγουν ότι στόχος, δεν είναι η πλήρης απεξάρτηση αλλά η «μείωση της βλάβης» και αυτό σημαίνει πιο φθηνές μορφές απεξάρτησης και αποδυνάμωση του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας.

Επιλέγεται επίσης, η μείωση του αριθμού των θεραπευτικών δομών κατά το 1/3 μέσω συγχωνεύσεων, με μόνο κριτήριο το κόστος και τι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, αγνοώντας εντελώς τις θεραπευτικές ανάγκες των χρηστών. Ενώ όμως προτάσσουν την λογική του κέρδους, διογκώνονται οι διοικητικές υπηρεσίες και αποδίδονται υπερεξουσίες στην έμμισθη πλέον διορισμένη διοίκηση.

Το θλιβερό που επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάποιους ανθρώπους τους θέλει αόρατους και χωρίς δικαιώματα. Δεν ενδιαφέρονται για την πλήρη απεξάρτηση αυτών των ανθρώπων και την ένταξη τους στην κοινωνική ζωή γιατί απλά τους θέλουν αποκλεισμένους και άφωνους. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν δείξει στους ρομά, στους πρόσφυγες-μετανάστες, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Αυτές οι επιλογές είναι απολύτως σχεδιασμένες και μεθοδευμένες και δυστυχώς δείχνουν την εμμονή τους και την απαξίωση τους σε όλα εκείνα τα άτομα που παλεύουν για τα αυτονόητα και δίκαια σε μια βαθιά ταξική και γεμάτη ανισότητες κοινωνία.

Επιπλέον η επιχειρούμενη δημιουργία ξενώνων διαμονής και σωματικής απεξάρτησης, αποδεικνύει ολοκάθαρα ότι νοιάζονται μόνο για την σωματική απεξάρτηση και καθόλου για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ένταξη τόσο των χρηστών αλλά και την στήριξη της οικογένειας και του εντοπισμού των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση.

Σε μια περίοδο, παρατεταμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι αλλαγές στην καθημερινότητα που δημιουργούν σειρά προβλημάτων και εμφανίζουν εξαρτήσεις σε μεγάλο κομμάτι της κοινότητας, η κυβέρνηση επιλέγει να στραγγαλίσει το ΚΕΘΕΑ και να επιτεθεί στους εργαζόμενους.

Ως κοινωνία και ως πολίτες οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την αποδυνάμωση και ίσως την είσοδο ιδιωτών και σε αυτό το πολύ ευαίσθητο κομμάτι της δημόσιας παροχής υπηρεσιών. Άλλωστε στην αντίληψη της ΝΔ, αυτό είναι φυσιολογικό και παρατηρείται στην πλειοψηφία των δημόσιων δομών.

Ως άνθρωποι, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους διπλανούς μας που παλεύουν να σηκωθούν όρθιοι, να ενταχθούν στην κοινωνία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην λογική του κέρδους και της απανθρωπιάς πολλών που πολύ ευκολά λένε διαφορά όπως, «αυτός είναι τελειωμένος» η ότι «αυτός-η δεν αλλάζει», να αλλοιώσουν και να αλώσουν το ΚΕΘΕΑ.

Να μην τους επιτρέψουμε να τους στερήσουν την ελπίδα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ