27.1.2021 16:55

Αλλαγές που προβλέπεται να δρομολογήσει ο νέος εκλογικός νομός στις τοπικές κοινότητες

Η κοινότητα ως κύτταρο της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατ’ ουσία αποκέντρωση της πολιτικής. 

Για πρώτη φορά στις εκλογές του 2019 νέοι και νέες μπήκαν στην εκλογική μάχη και συνέστησαν τοπικά ψηφοδέλτια με μόνο στόχο την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

Οι δυνατότητες που τους έδινε ο νομός με τον οποίον κατέβηκαν στις εκλογές ήταν και η αφετηρία για την απόφασή τους. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ευχάριστη για τους νεοεκλεγέντες τοπικούς συμβούλους και προέδρους. 

Περικοπές αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης και ρόλος συμβουλευτικός και όχι αποφασιστικός. Παρόλα αυτά η εθελοντική δράση των τοπικών συμβουλίων ήταν μεγάλη και η όρεξη για δουλειά φάνηκε από τις πρώτες μέρες. 

Κράτησαν ενωμένα τα χωριά τους και έφεραν ένα νέο αέρα αισιοδοξίας παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρέμεναν.

 Δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια αλλάζει άρδην από τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης των αρίστων που φαίνεται να καταθέτει εκλογικό νόμο με τον οποίο διαφοροποιεί τελείως το τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η ένταξη των τοπικών συμβουλίων κάτω από το ψηφοδέλτιο της εκάστοτε υποψήφιας Δημοτικής Παράταξης και η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης θα φέρει γκρίνια και διχόνοια στα χωριά. 

Τα χωριά μας κατά κύριο λόγο είναι μικρά και διάσπαρτα. Με την γενική απαξίωση της πολιτικής οι μόνοι που θα εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση είναι όλοι εκείνοι που η μόνη αλλαγή που ευαγγελίζονται είναι η ιδιοτέλεια.

Οι νέοι με όρεξη και ελπίδα σε κάτι διαφορετικό θα αποτραβηχτούν αηδιασμένοι από την πολιτική ελληνική πραγματικότητα.

 Όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις αλλά και οι δημοτικές αρχές οφείλουν σήμερα να πάρουν θέση και να στείλουν επιστολή στήριξης των κοινοτήτων και του θεσμού γενικά στον υπουργό εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό και να ζητούν επιτακτικά την ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης στις προσεχείς εκλογές. 

Οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά να αγωνιστούμε και να ορθώσουμε τις φωνές μας απέναντι σε πολιτικές επιλογές που δεν εξυπηρετούν τον τόπο μας, φιμώνουν την τοπική πολιτική πρωτοβουλία και οδηγούν τον κόσμο σε παραίτηση από την ενασχόληση ακόμα κι από αυτά που άμεσα αφορούν τη ζωή του.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ