5.5.2019 20:03

Ν. Ι. Τσουρογιάννης: Ο πρωτοψάλτης, ο διδάσκαλος, ο προύχων, ο οικογενειάρχης

Μια εργασία της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου του Σχολείου της Βολισσού και η παρουσίασή της τη Νέα Τρίτη στο ιστορικό εκπαιδευτήριο των Βορειοχώρων , μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν πραγματικό άρχοντα του παρελθόντος, έναν άνδρα που τίμησε το κεφαλοχώρι που τον ανέστησε, τα ιερά ψαλτήρια της Βολισσού, της Αγίας Μαρκέλλας, όπως  και των υπολοίπων, σε χωριά και Χώρα, έναν άνδρα τέλος, του προηγούμενου αιώνα που η φήμη ή καλύτερα η υστεροφημία του,  παραμένει αμείωτη έως της ημέρες μας, κυρίως ως κορυφαίου διδασκάλου της ψαλτικής τέχνης.


Ο λόγος για το Νικόλαο Ι. Τσουρουγιάννη, πρωτοψάλτη της χωριοκλησιάς στην πρωτεύουσα της Αμανής, στον ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού, για τον οποίο οι μαθητές ερεύνησαν , μελέτησαν, στοιχειοθέτησαν και παρουσίασαν, υπό τη σοφή καθοδήγηση και προτροπή του ακρίτα καθηγητή τους και διευθυντή θεολόγου κ. Σωτήρη Παραδείση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού «Ο ΟΜΗΡΟΣ» , ενός σωματείου  που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα τετριμμένα και έχει καταφέρει να αναγνωριστεί η πρωτοποριακή του δράση εντός και εκτός Χίου, με το ΔΣ και τα μέλη του να επιμένουν να υπηρετούν τον πολιτισμό, την παράδοση και τις τέχνες, σε μια περιοχή που έχει σοβαρά πληγεί από την ερήμωση.

Το αφιέρωμα στον Ν. Τσουρουγιάννη

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 30 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος της Βολισσού, τιμώντας τον αείμνηστο Νικόλαο Τσουρουγιάννη, αλλά παράλληλα τιμώντας τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, για την εξαιρετική δουλειά και προσπάθεια, τους Αγγελική Αμάλαντη, Λεωνίδα Ζαφειρόπουλο, Ρέι Σουλάι και Μαρκέλλα Τζίκα, παραβρέθηκαν ιερείς, μαθητές του τιμωμένου Ν. Τσουρουγιάννη, γονείς, κάτοικοι του χωριού, Βολισσιανοί της Αθήνας, παραθεριστές και τέλος φίλοι της περιοχής.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισήγηση του Σ. Παραδείση, ο οποίος ενέταξε τη μαθητική εργασία στο μάθημα των Θρησκευτικών, παρουσίαση αυτής της εργασίας από τη μαθήτρια Α. Αμάλαντη, ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου  π. Γεωργίου Πουλιά, μαθητή του,  και την παρουσίαση αναστασίμων ύμνων από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Χορός Ψαλτών Χίου».

Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο,  ηχογράφηση  σε μπομπίνα το 1965 της ψαλτικής δεξιοτεχνίας του Ν. Τσουρουγιάννη, κατέστησε το ακροατήριο κοινωνό του αριστουργηματικού του χαρίσματος , που στα χρόνια του επιγραμματικά είχαν αναφερθεί ως:  «Όταν έψελνε ο Τσουρουγιάννης έτριζαν ….  οι καρέκλες στα καφενεία» ή στο ξεκίνημά του ως ιεροψάλτης στην Αγία Μαρκέλλα, «Μπράβο μικρέ, σήμερα μας άκουσαν στα … Ψαρά».

Αυτονόητη είναι η παρουσία των παιδιών, των εγγόνων και δισεγγόνων του τιμωμένου πρωτοψάλτη,  με το «παρών» του γιού του κ. Γιάννη Τσουρουγιάννη, όταν ευχαριστώντας τους συντελεστές, μετέφερε  στους παρευρισκόμενους την προσωπική του συγκίνηση, προστιθέμενη στην επίσης συγκινησιακή μεταφορά της εικόνας για τον πατέρα της, του έτερου εν ζωή παιδιού του Ν. Τσουρουγιάννη , της γηραιάς κυρίας Ευγενίας Ζορμπά – Τσουρουγιάννη , από τη νύφη της Ευγενία Λαγού-Ζορμπά.

(Το φωτογραφικό και άλλο υλικό ανήκει σ τη μαθητική εργασία και ως εκ τούτου εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στα παιδιά και τον καθηγητή τους Σωτήρη Παραδείση)

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ