5.3.2019 12:46

Το Μουσείο Μαστίχας βραβεύτηκε ως το κορυφαίο πρότζεκτ στα βραβεία "ΔΟΜΕΣ 2019"

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου κατέκτησε το Α' βραβείο για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο.Φωτο: Γ. Γερόλυπμπος Πηγή: www.lifo.gr

αφιερωμένα στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και των δημιουργών της, για 10η χρονιά, τα βραβεία «ΔΟΜΕΣ» ανακοίνωσαν τα κορυφαία πρότζεκτς για το 2019 και τους αρχιτέκτονες που ξεχώρισαν.

Υπέροχες κατοικίες-καταφύγια με θέα στη θάλασσα, εγκαταλελειμμένες δομές που ξαναγεννήθηκαν με σύγχρονη ερμηνεία και λειτουργία και μελέτες για καινοτόμα κτίρια απαρτίζουν τον φετινό κατάλογο των νικητών.

Τα βραβεία της διεθνούς επιθεώρησης αρχιτεκτονικής «ΔΟΜΕΣ» απονεμήθηκαν την Παρασκευή στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ενώ τιμώντας τους αρχιτέκτονες που έχουν διακριθεί, από το 2010 έως και φέτος, παρουσιάζουν την έκθεση «10 Χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ», με φωτογραφικό υλικό από 109 έργα, σε χώρο 1.000m2, στον 1ο όροφο του πολυχώρου THE HUB, Αλκμήνης 5 (20:00-23:00).

Στα 10 χρόνια του θεσμού, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.463 συμμετοχές με περισσότερους από 5.200 συντελεστές, έχουν απονεμηθεί 39 βραβεία και 76 έπαινοι και έχουν δημοσιευθεί 141 έργα στις ομώνυμες εκδόσεις.   Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 144 έργα για τις εξής τέσσερις κατηγορίες: «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», και «Καλύτερη μελέτη».   Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν και τα Βραβεία Συναδέλφων, όπου κριτές είναι οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι για τις κατηγορίες «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», και «καλύτερη μελέτη».

Οι νικητές των βραβείων ΔΟΜΕΣ 2019

1. Κατηγορία "Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο"

Βραβείο Μουσείο Μαστίχας Χίου Πυργί, Χίος Γραφείο Κίζη  

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου αναπτύσσει μια συμβιωτική σχέση με το ευαίσθητο τοπίο που το περιβάλλει. Οι μεγάλες παράλληλες στέγες, παράλληλες στις πεζούλες της μαστιχοκαλλιέργειας και τον άξονα ανατολής-δύσης, πλαισιώνουν την εκπληκτική θέα, ενώ κάτω από αυτές το κτίριο αποκαθιστά τη συνέχεια του φυσικού τοπίου, προσαρμοζόμενο στην κλίμακα, τα χρώματα και τα υλικά της βαθμιδωτής κι οργανωμένης καλλιέργειας των μαστιχόδεντρων.  

Το μουσείο παρουσιάζει την καλλιέργεια, την εκβιομηχάνιση και την εμπορική εκμετάλλευση της μαστίχας. Βρίσκεται σε μια πλαγιά φυτεμένη με μαστιχόδεντρα, η οποία χρησιμοποιήτο για πειραματικές καλλιέργειες.  

Η περιήγηση του επισκέπτη αρχίζει από το υψηλότερο άκρο του κτήματος. Οι κτιριακοί όγκοι δεν εμποδίζουν την πανοραμική θέα· αντ' αυτού την υπογραμμίζουν. Το μουσείο αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη, ο οποίος κατηφορίζει σε μια διαδρομή διαδοχικών στεγασμένων, κλειστών και υπαίθριων χώρων. Η κορύφωση της επίσκεψής του τον ξαναβρίσκει στο ύπαιθρο, όπου ανακαλύπτει το ευαίσθητο τοπίο της καλλιέργειας.  

Κάθε εκθεσιακός χώρος έχει αντιμετωπισθεί διαφορετικά: άμεση επαφή με το χωράφι στην ενότητα της καλλιέργειας, υποφωτισμένοι χώροι στην ενότητα της ιστορίας και ένας μεγάλος χώρος διπλού ύψους για την ενότητα του εντυπωσιακού εξοπλισμού του παλιού εργοστασίου τσίχλας, που αποτελεί το κύριο και διαδραστικό έκθεμα του μουσείου.   Ο τόπος της καλλιέργειας των μαστιχόδεντρων έχει υποστεί μικροεπεμβάσεις καθαρισμού, προκειμένου να διατηρηθούν τα τεκμήρια του τρόπου της δουλειάς και της υπαίθριας ζωής των παλιότερων χρόνων, με αποφυγή κάθε τεχνητής αλλοίωσης ή και "ωραιοποίησης" του αυθεντικού αγροτικού τοπίου.

2. Κατηγορία "Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο"

Βραβείο Dexamenes Seaside Hotel Κουρούτα, Ηλεία  K-studio

3. Κατηγορία Καλύτερο πρώτο έργου νέου αρχιτέκτονα

Βραβείο Παράλληλη κατοικία Κέα, Κυκλάδες  En Route Architects

4. Κατηγορία Καλύτερη μελέτη Βραβείο (σε ισοβαθμία) •SKOGFINSK MUSEUM | Forest Houses

Ένα μουσείο αφιερωμένο στους Φινλανδους του Δάσους και τον πολιτισμό τους Svullrya, Νορβηγία

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ