30.12.2018 17:27

Οι ειδήσεις που αγαπήθηκαν, εξόργισαν και συγκίνησαν τους Χιώτες

Ανασκόπηση του 2018 μέσα από την επιλογή των αναγνωστών του politischios.gr

Μία ακόμη χρονιά παίρνει τη θέση της στην ιστορία και αφήνει πίσω της σημαντικά γεγονότα. Για πρώτη φορά ο «π» αφήνει πίσω τα καθιερωμένα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για τις ανασκοπήσεις του έτους και ακολουθεί το κριτήριο των αναγνωστών, αποτυπώνοντας για κάθε μήνα του έτους τις 2 ειδήσεις με τη μεγαλύτερη απήχηση εντός κι εκτός συνόρων.


 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

  • Η συνεδρίαση παρωδία του Δ.Σ.

Η συνεδρίαση παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα την τοποθέτηση μηχανημάτων του Δήμου Χίου στα «πασσαλάκια» της ΒΙ.ΑΛ. με σκοπό την παρεμπόδιση έργων επέκτασης του hotspot, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αναγνωστών τον περασμένο Γενάρη. Λίγο τα ανοιχτά μικρόφωνα από τα οποία ο Μανώλης Βουρνούς κάλεσε Π. Νεαμονίτη και Κ. Καρατζά να πάρουν πίσω την ψήφο τους, λίγο ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο αριθμός των παρόντων συμβούλων αυξήθηκε ξαφνικά και λίγο η παρουσία των Χαλκούσων δυναμίτισαν το κλίμα, και οδήγησε στην αποχώρηση του συνδυασμού Λαμπρινούδη.

  • Η φυγή Μουζάλα από το αεροδρόμιο

Στο ίδιο πνεύμα, κυριάρχησε και η έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του Χαλκειούς στο αεροδρόμιο της Χίου που με πανό και συνθήματα αποχαιρέτησαν τον τότε Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα κατά τη διάρκεια «κρυφής» επίσκεψής του στη Χίο. Οι διαμαρτυρίες ήταν τόσο έντονες που μεταδόθηκαν από τα αθηναϊκά ΜΜΕ και ανάγκασαν την Αστυνομία να φυγαδεύσει τον Υπουργό από άλλη είσοδο προκειμένου να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

  • Επιχείρηση «κλείστε το στόμα του πολίτη»

Ποικίλα αρνητικά σχόλια προκαλεί στους αναγνώστες, η τακτική της Δημοτικής Αρχής Βουρνού να καταθέσει για 3η φορά μήνυση εναντίον του «π», με την υπογραφή του ίδιου του Δημάρχου, στοχεύοντας σαφέστατα στη φίμωση του μοναδικού μέσου στη Χίο που αποκάλυψε το έντονο φλερτ του Δήμου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάννη Μουζάλα. Αιτία για τη μήνυση αποτέλεσε άρθρο του Ν. Γεωργούλη ότι η Σούδα έκλεισε κατόπιν απόφασης του Υπουργείου καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα άλλα χρήματα και όχι με πρωτοβουλία του Δήμου.

  • Απαλλάχθηκαν μετά από 11 χρόνια δικαστικού αγώνα

Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια μέσα στην αμφιβολία και κουβαλώντας στην πλάτη τους την υπόνοια των πολιτών ότι μπορεί να έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, μέχρι η απόφαση της Δικαιοσύνης να τους αθωώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Με ομόφωνη απόφασή του το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου απάλλαξε τους πρώην Δημάρχους Μάρκο Μεννή  και Δημήτρη Παπαληό καθώς και τον Ταμία του Δήμου Ι. Μεννή από την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για το έλλειμμα του πρώην Δήμου Ομηρούπολης.


ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

  • Σόκαρε η ξαφνική απώλεια του ορθοπεδικού Γ. Καλούδη

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών άφησε ο ορθοπεδικός Γιώργος Καλούδης σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους, ασθενείς αλλά και στον ιατρικό κόσμο του νησιού. Ο θανών εντοπίστηκε νεκρός, στο σπίτι του και παρότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούταν από πρόβλημα υγείας.

  • Βαριά καμπάνα σε πρώην υπάλληλο τράπεζας της Χίου

Σε ποινή κάθειρξης 12 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα στο στάδιο της έφεσης, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου πρώην τραπεζικό υπάλληλο τοπικού υποκαταστήματος που κατηγορούταν για υπεξαίρεση ποσού 670.000 ευρώ από τα ταμεία της τράπεζας την 3ετία 2009- 2012.

Ο πρώην υπάλληλος με διάφορα τεχνάσματα κατάφερνε να αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου, όπως αποδείχθηκε να τα διαθέτει σε τυχερά παιχνίδια από τα οποία είχε εξάρτηση.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

  • Η στιγμή που ο Επιτάφιος του Κάστρου ανέβηκε στο «Νήσος Σάμος»

Αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο κατάφερε να ξεπεράσει σε αναγνωσιμότητα ακόμα και τον Ρουκετοπόλεμο του Βροντάδο. Είναι η στιγμή που ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου του Κάστρου πέρασε τον καταπέλτη κι ανέβηκε στο πλοίο «Νήσος Σάμος»

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη με τον Πλοίαρχο καπ. Γ. Αρβανίτη να ευχαριστεί τον Ιερέα αλλά και τους πιστούς που συνόδευσαν την περιφορά του Επιταφίου.

  • Λαμπρή τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Μητρόπολης Χίου

Με διάχυτη τη συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση της επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου του Μητροπολίτη Χίου εγκαινιάστηκε στον Βροντάδο, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Χίου με την ονομασία «Άγιος Αγαπητός».

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρουσία δεκάδων ιερέων της Μητρόπολης αλλά και πλήθους υψηλών προσωπικοτήτων της Χίου και της Ελλάδας.


ΜΑΪΟΣ 2018

  • Αναστάτωσε το ευλογόσημο για γάμους και βαπτίσεις

Την αντίδραση σημαντικού μέρους των ιερέων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των ενοριών της Χίου προκάλεσε η απόφαση του Μητροπολίτη Μάρκου να εκτυπώσει και να μοιράσει πιστοποιητικό που φέρει την υπογραφή του για όσους γάμους και βαπτίσεις τελούνται σε εκκλησίες της Χίου. Η ανακοίνωση της απόφασης του Μητροπολίτη διέρρευσε στον Τύπο από τους  9 Αρχιερατικούς Επιτρόπους που επιφορτίστηκαν με το έργο της ενημέρωσης των ιερέων αλλά και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Ναών στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, εξαιτίας τους υποχρεωτικού αντίτιμου για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό της τάξεως των 5 ευρώ.

  • Αστυνομική έρευνα σε νοσηλευτές κατά την έξοδο τους από το «Σκυλίτσειο»!

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό σημειώθηκε στα τέλη Μαΐου στο Νοσοκομείο Χίου αναστατώνοντας τη λειτουργία του και παίρνοντας διαστάσεις δημοσιότητας. Κατά την έξοδο τους από τον αύλειο χώρο του «Σκυλιτσείου» μετά τη λήξη της βάρδιας τους, νοσηλευτές είδαν αστυνομικούς να τους υποβάλλουν σε εξονυχιστικό έλεγχο δίχως να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις. Όπως αργότερα έγινε γνωστό, η διοίκηση διαπίστωσε αδικαιολόγητη διαρροή νοσοκομειακού υλικού σε τέτοιο βαθμό που δεν δικαιολογούνταν από τον αριθμό των νοσηλευόμενων περιστατικών.


ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

  • Σκόρπισε θλίψη

Την τελευταία του πνοή μέσα στο αγροτικό του Ι.Χ. όπου συνήθιζε να διαμένει βρέθηκε ο πλανόδιος μικροπωλητής Βαγγέλης Δουκάκης. Το άψυχο κορμί του εντόπισαν διερχόμενοι που κάλεσαν το ασθενοφόρο όμως για τον αγαπητό Βαγγέλη ήταν αργά αφού στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του.

  • 194 χρόνια μετά η καρδιά του Κανάρη βρέθηκε στα Ψαρά

Με δέος και συγκίνηση υποδέχθηκαν στο λιμάνι των Ψαρών  οι Ψαριανοί τη λήκυθο που περιέχει την καρδιά του ηρωικού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, όπου 194 χρόνια μετά επέστρεψε στη γενέτειρα του για λίγες ώρες.

Όταν πέθανε ο Κανάρης ο γιατρός Ιωάννης Ζωχιός αφαίρεσε την καρδιά του και την ταρίχευσε ώστε να φυλαχτεί με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους μας.

Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξάνδρειας. Τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος. Στο επάνω μέρος στημένος ο ζωοποιός Σταυρός και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη». 


ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

  • Μαστίχα η αρχόντισσα του Αιγαίου

Η παρουσία της γνωστής σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του 1ου Φεστιβάλ Γεύσεων που διοργάνωσε ο Προοδευτικός Όμιλος Λαγκάδας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και το καλοκαιρινό αεράκι, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγείρεψε μία συνταγή με χερίσια μακαρόνια που έφτιαξαν οι νοικοκυρές της Λαγκάδας, βραστό χταπόδι που ψάρεψαν οι καραβοκύρηδες του χωριού και χιώτικη μαστίχα.

«Η Μαστίχα της Χίου είναι η αρχόντισσα της κουζίνας. Είναι σαν μία γυναίκα που είναι η πιο όμορφη και η πιο ξεχωριστή από όλες και δεν ανέχεται καμία άλλη δίπλα της. Γι’ αυτό και η Μαστίχα δεν ταιριάζει με κανένα άλλο μπαχαρικό», είπε η Μαρία Εκμεκτσίογλου, δίνοντας παράλληλα πολλές συμβουλές στη νοικοκυρά για τη μαγειρική.

  • Στην κορυφή το φωτορεπορτάζ του «π» για την Αγία Μαρκέλλα

Σε αγαπημένο ρεπορτάζ των αναγνωστών του politischios.gr αναδείχθηκε το φωτορεπορτάζ με τους εκατοντάδες προσκυνητές που συνέρευσαν με τα πόδια στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, προκειμένου να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα στον τόπο όπου μαρτύρησε το βλάστημα της Χίου.

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες πιστοί ξεκίνησαν από την πόλη της Χίου με σκοπό να διανύσουν τα 42 χιλιόμετρα και να βρεθούν στην άλλη άκρη του νησιού.

Χαρακτηριστικό του πλήθους των πιστών ήταν το γεγονός ότι ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα η ουρά των προσκυνητών εκτίνονταν από το προαύλιο μέχρι και την είσοδο του Ιερού Ναού, εικόνα που απαθανάτισε ο φακός του «π».


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

  • Το ναυάγιο των 4 που συγκλόνισε τη Χίο

Στην πρώτη θέση της επικαιρότητας βρέθηκε η τραγική κατάληξη μίας βαρκάδας 4 ατόμων στις Οινούσσες που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν άδικα ένας 68χρονος και ένας 23χρονος νεαρός, αφού η βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα δύο από τα 4 άτομα που διασώθηκαν βρίσκονταν στο νερό για πάνω από 8 ώρες όταν εντοπίστηκαν από το αλιευτικό σκάφος «Παναγία Δέσποινα» και το περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης 080 του Λιμενικού. Μέχρι και σήμερα τα ίχνη του 23χρονου αγνοούνται καθώς δεν βρέθηκε ποτέ.

  • Ο Αύγουστος της Αθήνας που μετακόμισε στη Χίο

Μία παραλιακή ζώνη γεμάτη ελάχιστες ώρες της ημέρας, πλοία από την Τουρκία αδειανά και μία αγορά που περίμενε να βγάλει τα «σπασμένα» του καλοκαιριού μέσα σε μία εβδομάδα, συνέθεσαν την εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν για τη Χίο, της χειρότερης των τελευταίων ετών, κάτι που αποτυπώθηκε στον ηλεκτρονικό «π» και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους αναγνώστες.

Κοινή διαπίστωση ότι την ώρα που τα γειτονικά νησιά ανέκαμπταν τουριστικά μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την προσφυγική κρίση, η Χίος προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της αλλά μάταια. Ακόμα και οι αφίξεις από τον Πειραιά ήταν αδύνατο να σώσουν την κατάσταση αφού οι περισσότεροι διέμειναν σε σπίτια δικά τους ή φίλων και συγγενών ενώ τα χρήματα που δαπάνησαν αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό της τόνωσης της τοπικής οικονομίας.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

  • Ορθόδοξος Ιερέας έκλεψε οστά από τον Άγιο Μηνά

Αποτέλεσε μία από τις δυσάρεστες ειδήσεις του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη είδηση είχε πρωταγωνιστή έναν ορθόδοξο ιερέα της Μητρόπολης Άνδρου που επισκεπτόμενος το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά κατάφερε να κλέψει ένα από τα οστά των σφαγιασθέντων του 1822 που βρίσκονταν εκτός προθήκης.

Η απουσία του οστού έγινε αντιληπτή από την Ηγουμένη του Μοναστηριού που ειδοποίησε την Αστυνομία. Τελικά έπειτα από έρευνα το κλαπέν οστό βρέθηκε στο σπίτι του ιερέα στην Άνδρο με τον ίδιο να παραδέχεται την πράξη του.

  • Μία εκ νέου διεκδίκηση που δεν ενθουσίασε κανέναν

Επιχείρησε να κλέψει την παράσταση αλλά κάθε άλλο παρά αυτό κατάφερε ο Μανώλης Βουρνούς, που πρώτος από όλους έσπευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο να ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο Χίου. Η απουσία διάθεσης από την πλευρά των ίδιων του των συμβούλων αποτυπώθηκε πλήρως στον αριθμό όσων τελικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αφού ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Τότε μάλιστα είχε προαναγγείλει και επικοινωνιακή στροφή της δημοτικής αρχής, κάτι που αποδείχθηκε λίγους μήνες αργότερα με την παραγωγή μαζικών βίντεο που προέβαλαν τα έργα επί των ημερών του.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

  • Το τελευταίο αντίο στον ήρωα του Αιγαίου

Μπορεί να μην ήταν ευρέως γνωστός στη Χίο, όμως η δράση του ξεπέρασε τα στενά όρια του Βορείου Αιγαίου και έγινε παγκοσμίως γνωστή. Ο λόγος για τον υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλό, που άφησε απρόσμενα την τελευταία του πνοή βυθίζοντας τα νησιά της Περιφέρειας στο πένθος. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν η νεκρική πομπή πέρασε από το σκάφος 602 του Λιμενικού Σώματος, με το οποίο ο αείμνηστος υποπλοίαρχος είχε σώσει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

  • Η Ευρώπη υποκλίθηκε στο ράσο του π. Αντώνιου Παπανικολάου

Συνοδευόμενος από 10 παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη, ο δικός μας ιερέας ο π. Αντώνιος Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.

Το σημαντικό και κρίσιμο το έργο της «Κιβωτού», που ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε ιερέα, Αντώνιο Παπανικολάου, προσφέρει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια υποστήριξη σε μικρά απροστάτευτα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες ή χωρίς γονείς, που βιώνουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και εγκατάλειψης.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

  • Η μαθητική πορεία για τη Μακεδονία

Αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών, συμπληρώνοντας τη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για το σκοπιανό. Ο λόγος για τη μαθητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Χίο με κύριο αίτημα την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ή παράγωγών του στα γειτονικά Σκόπια. Η μαθητική πορεία στη Χίο, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η μικρή αλλά δυναμική συμμετοχή, ξεκίνησε από την πλατεία Βουνακίου και διέσχισε όλη την προκυμαία δημιουργώντας ποικίλα σχόλια.

  • Στα χέρια του Ναυτικού Ομίλου Χίου για 10 χρόνια οι εγκαταστάσεις της Μπέλα Βίστα

Μια σημαντική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του Ναυτικού Ομίλου Χίου στο σπίτι του, στις εγκαταστάσεις της Μπέλα Βίστα έλαβε με καθυστέρηση μηνών η Λιμενική Επιτροπή.

Έπειτα από αίτημα της Διοίκησης του ΝΟΧ, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να παραχωρήσουν το νεοκλασικό κτίριο για 5 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον 5 ετών, με στόχο να ληφθεί οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή του.

Στην απόφαση δεν συμπεριλήφθηκε η παραχώρηση του περιβάλλοντα χώρου αφού θεωρείται αυθαίρετος και μπορεί να νομιμοποιηθεί μόνο με την ολοκλήρωση του Master Plan.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

  • Το κλείσιμο του χρόνου με μία χριστουγεννιάτικη απογοήτευση

Η συγκεκριμένη είδηση βρέθηκε πιο πάνω ακόμα και από την παραδοσιακά ισχυρή είδηση της φωταγώγησης του Αργέντικου. Ο λόγος για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου Χίου στην πλατεία Βουνακίου που όχι μόνο σχολιάστηκε αρνητικά αλλά απογοήτευσε μικρούς και μεγάλους. Μηδενικός φωτισμός- εκτός των στύλων περιμετρικά της πλατείας-, θεοσκότεινα παιχνίδια για τα παιδιά και μία μουσική υπόκρουση που δεν εξέπληξε κανέναν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της χορωδίας των «Χίων εν Χορώ» και της Φιλαρμονικής, αποτέλεσαν τη φετινή φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη φιέστα που εξελίχθηκε σε Βατερλό.

  • Η υποψηφιότητα Κάρμαντζη για τον Δήμο Χίου

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητά τους ήρθε να συμπληρώσει την θεωρητικά δεδομένη τριάδα των υποψηφίων Δημάρχων της Χίου και όπως φάνηκε ήταν κάτι που αναμένονταν από την τοπική κοινωνία. Με μία απλή δήλωση ο νυν αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον ενιαίο δήμο Χίου γνωστοποιώντας και το όνομα του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ