30.11.2018 10:32

Ο Σ.Φ.Ο. στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια του Αιγαίου

Τις θυσίες και τις θρυλικές νίκες των απελευθερωτικών αγώνων του 1912 τίμησαν και φέτος με λαμπρότητα την περασμένη Κυριακή 25 Νοεμβρίου οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Νήσων του Βορείου Αιγαίου στον καθιερωμένο εορτασμό, που τελείται κάθε χρόνο στην Αττική.

Συνδιοργανώτριες ήταν οι Ομοσπονδίες των Λημνιακών και των Λεσβιακών Συλλόγων και ως χώρος συγκέντρωσης ορίστηκε η φιλόξενη Εστία των Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο εορτασμός εκκίνησε από τον Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής Ν. Σμύρνης, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν πολλοί Αιγαιοπελαγίτες και κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι εκπρόσωποι των Αρχών και των φορέων.

Τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» και το νησί εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δ. Χατζησταύρου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ι. Ποντικός.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών της Εστίας Ιμβρίων στην οποία ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων κ. Λάμπης Κοκκινογούλης.

Εκ μέρους του ΣΦΟ, λόγω απουσίας του Προέδρου στο Λονδίνο, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος Σταύρος Δ. Χατζησταύρου:

«Αγαπητοί Αιγαιοπελαγίτες

Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια συμμετέχουμε ως εκπρόσωποι του ιστορικού Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», που συμπληρώνει τα 90 χρόνια του, στον εορτασμό των φετινών Ελευθερίων και σας καταθέτουμε τις δικές μας ευχές και τα συγχαρητήρια για την απόφασή σας να συγκεντρωθούμε σ’ αυτόν τον χώρο.

Στους κρίσιμους καιρούς, που διανύουμε, στις προκλήσεις και στις αναιδείς απαιτήσεις φίλων, συμμάχων και αντιπάλων ο κοινός αυτός εορτασμός στην Εστία των Ιμβρίων, έναν πατριωτικό χώρο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και υψηλού συμβολισμού ένα μόνο μήνυμα εκπέμπει:

Το Αιγαίο, η θάλασσα των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης μας ενώνει όλους εμάς τους νησιώτες στη ρότα της στήριξης και προκοπής των ακριτικών μας νησιών.

Αν απαιτηθεί θα μας βρει και πάλι ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και την τελευταία βραχονησίδα μας.

Από το νησί της ναυτοσύνης, τις Οινούσσες και ανταποκρινόμενοι στην ετήσια πρόσκληση ευχόμαστε σε όλες τις Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής να συνεχίζουμε με αμείωτο πάθος και αγάπη την πολύμορφη και δημιουργική προσφορά στα νησιά μας.

Χρόνια πολλά και Ελεύθερα»!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προσφωνήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων και Ομοσπονδιών και με προβολή ενδιαφέρουσας ταινίας ιστορικής καταγραφής του Πολεμικού Ναυτικού για τους βαλκανικούς πολέμους και τις νίκες της περιόδου 1912-1918.

Τέλος το χορευτικό συγκρότημα της Ανεμώτιας παρουσίασε τοπικούς χορούς και ακολούθησε κέρασμα με λημνιό κρασί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου ΝΔ τ. Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχ. Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος του επιχώριου Μητροπολίτη, εκπρόσωποι των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλοί Αιγαιοπελαγίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ