31.12.2018 20:05

Μικρή συμμετοχή αλλά μεγάλη αγάπη για το έθιμο

Πρωτιά για την Αγία Παρασκευή Καστέλου με το Θωρηκτό "Αγία Παρασκευή" και την Παναγία Λέτσαινα στα παινέματα.

Σε μόλις 3 συμμετοχές περιορίστηκε ο φετινός διαγωνισμός των Αγιοβασιλιάτων Καραβακιών που διοργανώνει ανελλιπώς από το 1970 μέχρι και σήμερα η Περιηγητική Λέσχη Χίου.

Η χαμηλή συμμετοχή χτύπησε καμπανάκι τόσο στους διοργανωτές όσο και στον Δήμο Χίου, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες τόνωσης ενός εθίμου που όπως όλα δείχνουν αργοσβήνει με τη μορφή που το έχουν γνωρίσει και περιβάλλει με αγάπη οι νεότερες γενιές.

Οικονομική κρίση, ιδιαίτερα αυξημένο κόστος αλλά και απουσία κινήτρων είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και μεγάλες ενορίες της πόλης της Χίου, να μη συμμετέχουν στον διαγωνισμό παρά την δίψα των Χιωτών για συνέχιση του εθίμου.

Η φετινή διοργάνωση

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 3 ενορίες και συγκεκριμένα η Παναγία Λέτσαινα, η Αγία Παρασκευή Καστέλου καθώς και η ενορία του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, που ήταν και η μοναδική ενορία που δημιούργησε νέο καραβάκι και συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Φορμίων», για το οποίο έχει κατατεθεί αίτημα στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να φιλοξενηθεί στο Ναυτικό Μουσείο.

Αντιστρόφως ανάλογη της συμμετοχής ήταν η διάθεση των πληρωμάτων στο κομμάτι των παινεμάτων, εκεί όπως κυριάρχησαν οι τουρκικές προκλήσεις, το μακεδονικό αλλά και το προεκλογικά σποτάκι του Μανώλη Βουρνού.

Την πρωτιά απέσπασε η Αγία Παρασκευή Καστέλου, τη δεύτερη θέση η Παναγία Λέτσαινα και την τρίτη θέση ο Άγιος Γεώργιος του Κάστρου ενώ το βραβείο των παινεμάτων απέσπασε η Παναγία Λέτσαινα. 

Συμμετέχοντες και διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2020 με την ελπίδα ότι το έθιμο θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ