6.12.2018 13:26

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον ναυτότοπο του Βροντάδου

Τιμή στους απόμαχους της θάλασσας, ευχές στη νέα γενιά ναυτικών αλλά και προσευχή για όσους δεν γύρισαν ποτέ από το πλοίο

Η ιστορία της Χίου ακουμπά πάνω στους ναυτικούς της. Από αυτό το νησί του Αιγαίου ξεκίνησε να χτίζεται το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας, ένα θαύμα γεμάτο με χαρές αλλά και βαρύ πένθος για όσους έφυγαν και ποτέ δεν γύρισαν πίσω στην οικογένειά τους.

Σε κάθε σπίτι Χιώτη ναυτικού η εικόνα του Αγίου Νικολάου δεσπόζει επιβλητικά, εικόνα που τους συντροφεύει και σε κάθε ταξίδι. Έτσι δικαιολογημένα η εορτή του Αγίου Νικολάου στο ναυτονήσι της Χίου είναι πάνδημη και καθολική.

Ο εορτασμός στον Βροντάδο

Η εορτή του Αγίου Νικολάου, αποτελεί ξεχωριστή εορτή για τον Βροντάδο που κάθε χρόνο ο Άγιος τιμάται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή της Δασκαλόπετρας. Και φέτος ο Ιερός Ναός αποτέλεσε το επίκεντρο της εορτής του Αγίου με εκατοντάδες πιστούς, φορείς και αρχές της Χίου να πλημμυρίζουν την εκκλησία για να τιμήσουν όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, να προσευχηθούν για τη νέα γενιά των ναυτικών του νησιού που τώρα ξεκινούν να οργώνουν τους ωκεανούς αλλά και να τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση για όσους χάθηκαν άδικα.

Στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάτι που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, αφού έλκει την καταγωγή του από τον Βροντάδο.

Τιμή στους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μάρκος απέδωσε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στους συνταξιούχους ναυτικούς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εσείς κρατήσατε ανοιχτό τον Ατλαντικό στον Β. Παγκόσμιο πόλεμο. Εσείς νικήσατε τον Χίτλερ», ενώ λίγο αργότερα χειροθέτησε Αναγνώστη του Θείου Λόγου τον σπουδαστή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Παντελή Κριττούλη λέγοντάς του: «Σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, να μην αφήσεις ποτέ από τα χέρια σου την Ελληνική Σημαία. Γιατί ακόμα και όταν υποδουλώθηκε η πατρίδα μας στο μόνο μέρος που δεν κατέβηκε η σημαία ήταν στα πλοία της ναυτιλίας μας».

Επιμνημόσυνη δέηση για τους αδικοχαμένους ναυτικούς

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους απολεσθέντες ναυτικούς με ρήψη στεφάνων στη θάλασσα, με τον Μητροπολίτη να ρίχνει στεφάνι, εκ μέρους των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους στη θάλασσα, δεδομένου ότι ο παππούς του Δημήτριος Μεννής χάθηκε στις 10 Μαρτίου 1941 στη θάλασσα της Μάγχης, όταν οι Γερμανοί τορπίλισαν το πλοίο «Νικόλαος Άγγελος» στο οποίο ταξίδευε ως μηχανικός.

Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ στη σελίδα του «π» στο Facebook.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ