28.3.2023 15:12

ΕΠΠΟΧΙ - Ανάγκη άμεσης στροφής στην πράσινη μαστιχοκαλλιέργεια

Ζούμε σε ένα νησί τόσο προικισμένο από τη φύση, που τα αγριόδεντρα μας δίνουν μοναδικό παγκόσμιο προϊόν με καλό εισόδημα και τα ζιζάνια της γης είναι τουλίπες κόκκινες. Παρόλα αυτά είναι απίστευτο το πόσο εγκληματική συμπεριφορά επιδεικνύουμε όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον, στους πόρους που μας δίνουν ζωή και χρήμα αλλά και έναντι του εαυτού μας και των επόμενων γενιών, αφού στη Χίο κάθε χρόνο πέφτουν χιλιάδες λίτρα γλυφοσάτης και άλλων χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, μπορεί άλλωστε ο καθένας πολύ εύκολα να βρει τι είναι η γλυφοσάτη και ποιες οι συνέπειες της στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης μπορεί κανείς πολύ εύκολα να υπολογίσει το οικονομικό κόστος με βάση την τιμή του χημικού προϊόντος στα γεωπονικά καταστήματα. 

Αυτο το οικονομικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα γίνεται ακόμη πιο αβάσταχτο όταν σκεφτεί κανείς ότι είναι παντελώς άχρηστο, αφού η παραγωγή μας στηρίζεται σε δέντρα άγρια που δεν έχουν ανάγκη χημικών και φαρμάκων, επίσης τα χόρτα που φύονται κάτω από τους σκίνους μπορούν εύκολα και οικονομικά να αντιμετωπιστούν με άλλους ακίνδυνους σύγχρονους τρόπους.

Επίσης, όλη η διαδικασία της μαστιχικαλλιέργειας αλλά και η κοινωνική ζωή που αναπτύχθηκε γύρω από το μαστιχι είναι στοιχεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Δεν είναι δυνατόν εμείς που ζούμε εδώ προσωρινά και που η προσωρινότητά μας γίνεται ακόμη πιο σύντομη με τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων, αφού οι περισσότεροι δεν φορούν ούτε μάσκες ούτε παίρνουν μέτρα ατομικής προφύλαξης όταν ψεκάζουν, δεν μπορούμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι να δηλητηριάζουμε τη γη, να υπονομεύουμε και να καταστρέφουμε αυτό το παγκόσμιας αξίας πολιτιστικό προϊόν που δημιουργήσαμε μέσα από διαδικασία χιλιάδων χρόνων σε τούτο το νησί.

Στη Χίο δεν έχουμε καμία ανάγκη να χρησιμοποιούμε χημικά, με κίνδυνο της ζωής μας και της παγκόσμιας φήμης του νησιού μας και του μαστιχιού μας. Δεν έχουμε αγροτική καλλιέργεια καρπόδεντρων που ασθενούν και χρειάζονται ψεκάσματα κάθε άνοιξη στην ανθοφορία, για να δώσουν παραγωγή. Ζούμε πληγώνοντας ένα αγριόδεντρο και τα ζιζάνια μας είναι λαλάδες. 

Αντί να ψεκάζουμε το χορταρακι που φύεται στα τραπέζια των σκίνων, πρέπει επειγόντως όλοι, με την ευθύνη και την καθοδήγηση της μεγάλης μας ΕΜΧ να στραφούμε αμέσως στην πράσινη καλλιέργεια και να διαφημίζουμε το νησί μας στα πέρατα του κόσμου ως περιβαλλοντικό παράδεισο, που τιμάει τη γη του, το φυσικό και πολιτιστικό παγκόσμιο προϊόν του, που τιμάει τον άνθρωπο, παραγωγό και εργάτη γης (με πράσινα και όχι μαύρα μεροκάματα, όπως είχε γράψει πρόσφατα πολύ επιτυχημένα σε άρθρο του ο επιθεωρητής εργασίας κ. Φραγκομιχαλος), ώστε να έχουμε και άλλον συνδυασμό εισοδημάτων τουριστικών. 

Αντί αυτού, εμείς προς το παρόν αυτοκτονούμε κάθε μέρα και καταστρέφουμε το μέλλον των νέων γενιών ψεκάζοντας απερίσκεπτα με χημικά τη γη μας.

Το ΕΠΠΟΧΙ κάνει έκκληση στην ΕΜΧ να σπεύσει, υιοθετώντας και επιβάλλοντας πολιτικές πράσινης μαστιχοκαλλιέργειας πριν να είναι αργά. Διότι με την πορεία που έχουμε πάρει, με την μονοκαλλιέργεια του σκίνου και την συνεχή μόλυνση της γης και των υδάτων, υπάρχει εμφανής ο κίνδυνος της απόλυτης καταστροφής όσων έχουμε με κόπο και θυσίες πετύχει μέχρι σήμερα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ