29.1.2023 9:46

Επέτειος 100 χρόνων από την ανταλλαγή των πληθυσμών

Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφτηκε η σύμβαση υποχρεωτικής ανταλλαγής ετεροδόξων πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Πάνδημον, επιβλητικότατον υπήρξε το συγκροτηθέν την παρελθούσα Κυριακή συλλαλητήριον του εν τη νήσω μας προσφυγικού κόσμου κατά της εν τη Διασκέψει της Λωζάνης μελετωμενης ανταλλαγής των πληθυσμών.

Μια ψυχή, εν σώμα, μία δύναμις όλοι συνεκεντρώθησαν εις το κολοσσιαίον συλλαλητήριον δια να διαμαρτυρηθωσιν και να εκφράσουν τον διακαή των ποθον όπως επιστρέψουν εις τας εστίας των και μη παζαρευθώσιν, δίκην κτηνών, εν αιωνι πολιτισμού και ελευθερίας του ατόμου, υποβαλλομενοι εις τον εκπατρισμόν κατά τόσον απανρωπον και αναχρονιστικόν τρόπον"

Μεθαύριο κλείνει ένας αιώνας από αυτή την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας κυνική και τραγική ανταλλαγή ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους για να υπηρετηθει ένα αρρωστημένο όραμα εθνικής ομοιογένειας με βάση την θρησκεία.

Το ΕΠΠΟΧΙ σας προτείνει για αυτό το βροχερό σαββατοκύριακο τα παρακάτω λινκ για την υπόθεση της ανταλλαγής πληθυσμών.

Αν έχετε κι εσείς κάποια άλλη πρόταση, ευχαρίστως θα την δεχτούμε 

https://m.youtube.com/watch?v=4lDknh1lb0s

https://m.youtube.com/watch?v=xGpH0_tUpF4

https://m.youtube.com/watch?v=I_QuQY9qc9g

https://m.youtube.com/watch?v=rFkq87FIgJw

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ