21.11.2018 12:52

Ένα έθιμο που αντέχει στον χρόνο εξαιτίας της «ζεστής» πίστεως μαθητών και πιστών

«Κρατήστε την πίστη σας ζεστή σαν φλόγα», προέτρεψε παιδιά και γονείς ο Μητροπολίτης Χίου

Σε κλίμα συγκίνησης, βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας αλλά και  πολλαπλών μηνυμάτων  από τον Μητροπολίτη Χίου για τους ουδετερόπιστους πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ  η αναβίωση του εθίμου  των Εισοδίων της Θεοτόκου από τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου.

Οι  μαθητές και οι   μαθήτριες του 2ου σχολείου από νωρίς το πρωί  στόλισαν με  χρυσάνθεμα και άλλα μυροβόλα άνθη την εικόνα της Θεοτόκου, ψάλλοντας ταυτόχρονα εκκλησιαστικούς ύμνους.  Το απόγευμα οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης αφού αναφέρθηκαν εν συντομία στην ιστορία του εθίμου, έψαλαν μαζί με τους ιερείς ύμνους στην Θεοτόκο και με πομπή οδήγησαν την εικόνα στην εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής.

«Κάθε χρόνο η συγκίνηση είναι μεγάλη αφού τα παιδιά συμμετέχουν με χαρά στην αναβίωση του εθίμου. Είναι ‘ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, τότε που το Παρθεναγωγείο βρισκόταν στη θέση του σημερινού κελιού της εκκλησίας και η μεταφορά της εικόνας από το σχολείο στην εκκλησία συμβολίζει και υπενθυμίζει τη συγγένεια του σχολικού βιώματος με το θρησκευτικό»,  αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΔΣ Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου.

Μητροπολίτης Μάρκος « Ο Χριστός θα εμέσει τους ουδετερόπιστους»

Στους  ουδετερόπιστους ανθρώπους που θα εμέσει ο Χριστός αναφέρθηκε χθες το βράδυ από τον Ιερό ναό Παναγίας Ερειθιανης Βροντάδου, ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, ο οποίος χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά  αποσπάσματα του τελευταίου βιβλίου της Αποκαλύψεως μίλησε για τις τρεις κατηγορίες πιστών εστιάζοντας στην τελευταία και πιο επικίνδυνη όπως είπε τους ουδέτερους.

«Στο τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, στο βιβλίο της Αποκαλύψεως, στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης  λέει ο Χριστός μας ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων :

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πίστη ζεστή, και είναι κοντά στον Χριστό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πίστη παγωμένη.  Οι άνθρωποι που έχουν παγωμένη πίστη είναι μακριά από τον Θεό  αλλά έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν  την πίστη τους, με τη σκέψη τους να την κάνουν να βράζει. Και υπάρχει και  μία τρίτη  κατηγορία,  η πολυπληθέστερη και η πιο επικίνδυνη . Οι άνθρωποι που έχουν χλιαρή πίστη. Οι άνθρωποι οι ουδέτεροι. Αυτούς τους ανθρώπους λέει ο Χριστός θα τους εμέσει. Θα τους ξεράσει.  Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι απέναντι στην πίστη μας στον Χριστό δεν μπορούμε να κρατούμε ουδέτερη στάση. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδετερόπιστοι   Διότι όσοι  ανήκουν  στην κατηγορία αυτή, ο Χριστός θα τους εμέσει, θα τους ξεράσει.  Για αυτό χρειάζεται να ζεστάνουμε την  πίστη μας στον Χριστό. Ας την κάνουμε να είναι φλόγα να ζεστάνει και να φωτίζει όλο τον κόσμο. Ειδικά στις μέρες μας ο κόσμος μας το έχει ανάγκη», κατέληξε ο Μητροπολίτης κ.κ. Μάρκος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ