4.1.2022 11:15

2021 ήταν και πέρασε 2021 ήταν και πάει

Ανασκόπηση της χρονιάς – Οι ειδήσεις που διαβάστηκαν περισσότερο από τους αναγνώστες του politischios.gr

Ξεκινώντας να κάνω αυτή την ανασκόπηση μου ήρθε στο μυαλό η φράση του Θοδωρή Δρακάκη, όταν εκφωνούσε κεντρικά δελτία ειδήσεων: «Ευχάριστες ή δυσάρεστες, αυτές ήταν οι ειδήσεις για σήμερα». Ε, αν μπορούσα να το προσαρμόσω σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα: «Δυσάρεστες ή πολύ δυσάρεστες, αυτές ήταν οι ειδήσεις για το 2021». Ακούγεται πολύ μαύρο και απαισιόδοξο, το ξέρω, αλλά αυτή είναι και η πραγματικότητα. Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ήρθε με την ελπίδα ότι θα ήταν καλύτερη. Κάτι οι εμβολιασμοί, κάτι η αισιόδοξη φύση των ανθρώπων, κανείς δεν ήθελε να προβλέψει ότι θα ήταν η χρονιά που μπήκαν στη ζωή μας και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο διχασμός των ανθρώπων, μέτρα κι άλλα μέτρα (μετράει κανείς τα μέτρα;;)… Έπειτα ήρθαν και οι απώλειες. Η μικρή μας κοινωνία αποχαιρέτησε πρόωρα κάποια μέλη της, που το φευγιό τους συγκλόνισε και σκόρπισε θλίψη και στενοχώρια.

Άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα που -δυστυχώς- απασχόλησε πολύ τη χρονιά που πέρασε, κι όπως φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί ήταν κι αυτό της έμφυλης βίας, της κακοποίησης και εσχάτως των γυναικοκτονιών που ήρθαν η μία πίσω από την άλλη για να αναδείξουν ένα θέμα που δε μπορεί άλλο πια να είναι κουκουλωμένο και να απασχολεί μόνο τις γυναίκες. Τεράστιο ήταν το κύμα συμπαράστασης στα θύματα και τις οικογένειές τους κι όλοι αναμένουν με αγωνία να δουν πώς θα εξελιχθεί το 2022 και πώς θα αποδοθούν οι ευθύνες (ήδη έχουν οριστεί ημερομηνίες εκδίκασης για κάποιες από τις πολύκροτες υποθέσεις -Λιγνάδη, Φιλιππίδη, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου-).

Οπότε η πραγματικότητα στο μικρό μας νησάκι δε διαφέρει και πολύ από τη γενικότερη κατάσταση. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις ειδήσεις-θέματα που διαβάσατε περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στατιστικά του Google Analytics. Πάμε, λοιπόν για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με την ελπίδα το επόμενο να είναι πολύ πολύ καλύτερο και να μας γυρίσει, έστω και σιγά σιγά, στην κανονικότητα που τόσο λαχταράμε. Καλή χρονιά!

Ιανουάριος

Η νέα χρονιά έδειξε από την αρχή τα «δόντια» της. Κλεισμένοι στα σπίτια μας και πραγματοποιώντας μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις, η έλευση του χιονιά ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να βγούμε και να απολαύσουμε σπάνιες, η αλήθεια είναι, στιγμές στο χιόνι. Η Χιονόπτωση σε βόρεια και κεντρική Χίο ήταν ωραίο θέμα όχι μόνο για όσους την απήλαυσαν από κοντά, αλλά και για όσους προτίμησαν τη ζεστασιά του σπιτιού τους και είδαν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα (Η χιονισμένη Χίος από το Καρα Μπουρούν της Μ. Ασίας - Το χιονισμένο Πελινναίο από το Πλωμάρι της Λέσβου). Κατά τα άλλα, το Μεταναστευτικό, ήταν ένα επίσης βασικό θέμα μέσα στο μήνα, τόσο με την Άγρια συμπλοκή μεταναστών στο κέντρο της πόλης, αλλά και με την Αιφνιδιαστική απόφαση για νέα δομή στο Θόλος από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι βρίσκονται 6 Χιώτες εφοπλιστές στη λίστα της παγκόσμιας ελίτ (από τους 11 Έλληνες). Παρά την πανδημία και τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει φέρει στην παγκόσμια ναυτιλία, οι Έλληνες και δη οι Χιώτες αποδεικνύουν ότι μπορούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους και να αποτελέσουν μια ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη.

Φεβρουάριος

Μετά τον «Μαύρο Φεβρουάριο» του 2020, φέτος ακολούθησαν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων στο Θόλος και στην Πλατεία, οι οποίες καλύφθηκαν και ζωντανά από το politischios.gr και το Facebook Live της Εφημερίδας Πολίτης. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η Αποκάλυψη Χαλάτση για τα ΜΑΤ στη Χίο, όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπήρχε η εντολή «άνωθεν» να μη δείξουν κανένα έλεος ερχόμενοι στη Χίο το 2020. Κι ενώ όλα θεωρούσαμε ότι βαίνουν κάπως καλύτερα αναφορικά με την πανδημία στο νησί μας, η Ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων στη Χίο προκαλεί ανησυχία.

Μάρτιος

Το τελευταίο είχε ως επακόλουθο να μπει Η Χίος στο Βαθύ Κόκκινο του χάρτη της πανδημίας, με περισσότερους περιορισμούς κυρίως στις ώρες των μετακινήσεων και με μεγαλύτερη ανησυχία για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει την Άνοιξη που περιμέναμε όλοι πως και πως για να λήξει το lockdown. Το Νοσοκομείο άντεξε μέσα στο βαθύ κόκκινο του κορωνοϊού παρόλο που φάνηκε κάποιοι να μην έχουν εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάνοντας κορωνο-μνημόσυνα σε χωριά και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των γύρω τους. Την ίδια ώρα Ξεσηκώνεται όλο το Βόρειο Αιγαίο ενάντια στον σχεδιασμό των Ευρωπαίων, αφού Ανακοίνωσε τετελεσμένα για τη Χίο η Γιόχανσον από τη Μυτιλήνη. Ωστόσο, η πιο συγκλονιστική είδηση του μήνα ήταν αυτή της Αυτοκτονίας Αστυνομικού στο Κοντάρι, η οποία σόκαρε το χιώτικο κοινό στις αρχές του μήνα.

Απρίλιος

Το Θανατηφόρο δυστύχημα στα Νένητα με θύμα 18χρονο νεαρό το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά και το Σοκ από το ξαφνικό φευγιό της Μαρίας Τσάκου ήταν οι εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία, την ίδια στιγμή που η Μεγάλη Κινητοποίηση στο Λιμάνι της Χίου από μεγάλη ομάδα Χιωτών που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης για δημιουργία δομής στο Θόλος έγινε αντικείμενο συζητήσεων, κυρίως για τον αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά ακόμα και για τις…πολιτικές τους πεποιθήσεις (συζητήθηκε και το «λίγοι, αριστεροί». Το politischios.gr ήταν εκεί και κατέγραψε ζωντανά τα όσα έγιναν, δίνοντας τις απαντήσεις, ακόμα και σε όσους δεν ήθελαν να τις δουν…

Μάιος

Ένα χρόνο μετά την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου που σόκαρε την κοινή γνώμη, στη Χίο Γυναίκα έκαψε δίκυκλο ηλικιωμένου και του πέταξε χημικό υγρό στο πρόσωπο. Παρόλα αυτά ο μήνας ξεκίνησε με αισιοδοξία, κατάργηση των μηνυμάτων για την κυκλοφορία, επανέναρξη της εστίασης και φυσικά τους καθιερωμένους εορτασμούς για το Πάσχα. Στον  Βροντάδο Ο ρουκετοπόλεμος νίκησε την πανδημία, ενώ στην πόλη Έγινε η νύχτα μέρα στην Ευαγγελίστρια με όλους εμάς να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε αυτό να είναι το τελευταίο Πάσχα που γιορτάζουμε με περιορισμούς. Η γαλλική Le Figaro προτείνει τη Χίο ως εξωτικό νησί του Αιγαίου και αναφερόμενη στις ιδιαίτερες γεύσεις του νησιού, δίνει την ελπίδα για την πολυπόθητη έλευση τουριστών, έστω και με τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ιούνιος

Οι εξελίξεις γύρω από τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά και η ομολογία του συζύγου της Καρολάιν ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος της δε μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το χιώτικο κοινό. Μια ακόμα γυναικοκτονία που μπορεί να μη συνέβη στη Χίο, αλλά έφερε στο προσκήνιο το μείζον αυτό θέμα της έμφυλης βίας και της κάθε είδους κακοποίησης ενάντια των γυναικών. Άλλη μια απώλεια από την πανδημία ήταν κι αυτή της Μαρίας Χρονοπούλου, η οποία «έφυγε» μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό προκαλώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους της από τη Δημοτική Κοινότητα Χίου. Στις κορυφαίες ειδήσεις βρέθηκε και ο Πάνος Ιωαννίδης, ο γνωστός κριτής του τηλεοπτικού διαγωνισμού Masterchef Όταν η Μπύρα Χίου συνάντησε την Γαστρονομία, συστήνοντας μας την “Άλως” σε συνεργασία με τη δικιά μας Chios Beer.

Ιούλιος

Ίσως ο μήνας με τις περισσότερες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ειδήσεις. Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αμανής ήρθαν και πάλι στο επίκεντρο με τον πιο άσχημο τρόπο αυτή τη φορά, αφού Έσβησε πυροσβέστης περιμένοντας ασθενοφόρο από τη Χίο. Το θέμα αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, οι οποίοι έκαναν λόγο για μοιραίες ελλείψεις, όπως αυτή του οδηγού ασθενοφόρου στην Αμανή. Η Κλάρα Καρατζάνου: η πρώτη της Χίου με 19395 μόρια μιλάει στον «π» για τα όνειρά της και τις σπουδές που θέλει να πραγματοποιήσει πάνω στην έρευνα, ενώ στη σκιά των γυναικοκτονιών και των περιστατικών έμφυλης βίας έρχεται και η Δικαίωση για 6 κορίτσια που ξυλοκοπήθηκαν άγρια σε χωριό της Χίου. Έπειτα από κάποιες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τίθεται Σε διαθεσιμότητα ο συνοριοφύλακας της Α.Δ. Χίου Τάσος Ποτσέπης, προκαλώντας πληθώρα σχολίων (θετικών και αρνητικών). Τέλος, η είδηση ότι στο Νοσοκομείο Χίου: Ερωτηματικά από τη στάση ιατρού που σπέρνει αμφιβολίες σε ασθενείς που επιθυμούν να εμβολιαστούν σχολιάστηκε πολύ και αρκετά έντονα, τόσο από υποστηρικτές της πρακτικής αυτής, όσο και από εκείνους που θεώρησαν πως ο συγκεκριμένος γιατρός έκανε λάθος, την ίδια ώρα που Η μη τήρηση της καραντίνας πίσω από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Χίο έφερε τη σχετική ανησυχία στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αύγουστος

Ο μήνας των διακοπών για την ομάδα του «π», παρόλα αυτά η επικαιρότητα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Προκλητική και καταστροφική αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά νερά, αλλά και το γεγονός ότι λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού και μετά από «αλληλοκαρφώματα» επιχειρηματιών  η Αγιά Φωτιά θύμιζε νεκρή ζώνη μετά το λουκέτο των καταστημάτων ήταν μέσα στα θέματα που μας απασχόλησαν το μήνα της θερινής ραστώνης. Κι ενώ Η Χίος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα νησιά με τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη θετικότητας, ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Σκυλίτσειου αρνείται τον εμβολιασμό του στον απόηχο των ανακοινώσεων για αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Η εντυπωσιακή προσφυγοπούλα Αμάλ έφτασε στη Χίο με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν μεταξύ αυτών που υποστήριζαν ότι ήταν μια προκλητική κίνηση εν μέσω πανδημίας κι εκείνων που στάθηκαν περισσότερο στον συμβολισμό της κίνησης αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν και ο μήνας που αποκαλύφθηκε μετά από πολλές και μεγάλες συζητήσεις, το εντυπωσιακό και πολύχρωμο σιντριβάνι της Πλατείας.

Σεπτέμβριος

Τη δεύτερη μέρα του Σεπτέμβρη ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα και Οι Τούρκοι τον αποχαιρετούν με σπάνιες φωτογραφίες έξω από το σπίτι της μητέρας του στον Τσεσμέ. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρέθηκε στα πάτρια εδάφη των προγόνων του σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Κι ενώ στήθηκε Τηλεοπτικό στούντιο το λιμάνι της Χίου για γυρίσματα ρουμάνικης παραγωγής με θέμα τη γαστρονομία, η δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και φανέρωσε την άποψη των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, αλλά και η ανέγερση της υπερδομής στη Σάμο έφερε τους Χιώτες σε θέση μάχης απέναντι σε ΜΑΤ και Μηταράκη για το Θόλος.

Οκτώβριος

Μια είδηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι Ένα από τα μεγαλύτερα δηλητηριώδη έντομα του πλανήτη εντοπίστηκε στη Χίο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η σχετική φωτογραφία που ήρθε από αναγνώστη. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου μετά από σχεδόν 2 χρόνια σιωπής και εγκλεισμού αλλά και το Τραγικό τέλος για μια γυναίκα και 2 μικρά παιδιά ανοιχτά των Νενήτων βρέθηκαν στις κορυφαίες ειδήσεις του μήνα, η πρώτη ως καλή και αισιόδοξη και η δεύτερη ως τραγική επιβεβαίωση του κινδύνου για τις ανθρώπινες ψυχές στο Αιγαίο. Σε άλλα νέα, περιμέναμε πως και πως την έλευση του Μπάλου, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε μια απλή κακοκαιρία χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, αλλά και την έλευση της ρωσικής φρεγάτας που εντυπωσίασε τους περαστικούς στο Λιμάνι ένα Σάββατο του Οκτώβρη.

Νοέμβριος

Στην παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου (η οποία μέχρι και τελευταία στιγμή δεν ήταν καθόλου σίγουρο αν θα γίνει, λόγω επιδημιολογικής κατάστασης) οι Χιώτες έστειλαν σαφές μήνυμα στον Υπουργό Νότη Μηταράκη, περνώντας από μπροστά του σιωπηρά και δείχνοντας την εναντίωσή τους στα σχέδια δημιουργίας υπερδομής στην περιοχή του Θόλους. Δύο ατυχήματα: το ένα στο λιμάνι της Χίου με την πρόσκρουση του Νήσος Σάμος, αλλά κι ένα απίστευτο τροχαίο στη Δαλασσινού με το αυτοκίνητο που βρέθηκε κατά το ήμισυ στον αέρα προκάλεσαν τα σχόλια των αναγνωστών, την ίδια στιγμή που στο Αεροδρόμιο Χίου: Η μία τριτοκοσμική κατάσταση διαδεχόταν την άλλη με εικόνες από αναγνώστες και παράπονα για το χάος που δημιουργήθηκε στο χώρο των αποσκευών. Μια σπίθα αισιοδοξίας έφερε Το εμβολιαστικό θαύμα της Χίου μέσα από την αλήθεια των αριθμών, μιας και η Χίος βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των εμβολιασμών και με σχεδόν μηδενικά κρούσματα (κάτι που αυτή τη στιγμή αποτελεί -δυστυχώς- παρελθόν).

Δεκέμβριος

Φτάνοντας και στα πιο πρόσφατα, αναστάτωση προκάλεσε ιερέας στους δρόμους της Χίου, ο οποίος ένα κρύο πρωί του Δεκέμβρη πήρε τους δρόμους και φώναζε σε περαστικούς να μην εμβολιαστούν και να βγάλουν «τις μουτσούνες του σατανά». Το αεροδρόμιο της Χίου βρίσκεται σε τροχιά απογείωσης, όμως στα Καρδάμυλα με λίγη βροχή παραπάνω οι βόλτες γίνονται με…κανό. Στα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο την τοπική κοινωνία τον τελευταίο μήνα της χρονιάς ήταν η εξαφάνιση του 50χρονου στο Μετόχι, η οποία είχε ευτυχώς αίσιο τέλος, η ιστορία της Αρετής Π. για τον δικηγόρο που την αποπλάνησε στα 14 της, αλλά και το κλείσιμο των λογαριασμών της εταιρείας «Κασσουδάκης» που λίγο έλειψε να αφήσει τους εργαζόμενους της χωρίς το Δώρο των Χριστουγέννων. Στα του κορωνοϊού, η καλή επιδημιολογική εικόνα της Χίου ανατράπηκε -σχεδόν- εν μία νυκτί αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε να είναι μέχρι και τριψήφιος. Για το τέλος, αφήνω τη..συνέχεια στο 2022, η οποία αναμένεται να είναι εξόχως ενδιαφέρουσα στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, μιας και οι εργασίες στην περιοχή του Θόλους προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 4 του Γενάρη, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων και της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία διαμήνυσε μέσα από συνέντευξη τύπου ότι θα είναι στις επάλξεις.

Κι επειδή δε μου πάει καρδιά να κλείσω έτσι ξερά αυτό εδώ το ταξίδι στο 2021, αφήνω για το τέλος ο, τι πιο όμορφο και αισιόδοξο μπορεί να δει/ακούσει/τραγουδήσει κανείς για τη χρονιά που έρχεται. Τα παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα παινέματα της Χίου. Ευχή μου, η χρονιά που έρχεται να φέρει σε όλους μας πίσω την ισορροπία, την κανονικότητα και την αισιοδοξία στις ζωές μας.  Χρόνια πολλά!

Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο
απ’ τ’ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο.

Σ’ αυτό το σπίτι που `ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει.

Άγιε μου Βασιλάκη μου και Άγιε μου Νικόλα
προστάτευε τους ναυτικούς την ώρα του κυκλώνα.

Χρόνια πολλά, να `στε καλά κι εσείς και οι δικοί σας
να `ρθούνε τα ξενάκια σας κι όλοι οι ναυτικοί σας.

Σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη, ειρήνη υγεία
καλή καρδιά, χαμόγελο και Θεία ευλογία.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψιλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή κι αρχή του Γεναρίου του μεγά του μεγάλου Βασιλείου.

Βασίλη μ’ από που `ρχεσαι, κι από κι από πού κατεβαίνεις
και βαστάς, και βαστάς ρόδα και ραίνεις
κάτσε να φας, κάτσε να πιεις, κάτσε τον πόνο σου να πεις
κάτσε, κάτσε να τραγουδήσεις και να μας καλώς ορίσεις
κι έβγα, κι έβγα να μας κεράσεις, που να ζεις, που να ζεις και να γεράσεις.

Και του χρόνου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ