29.12.2021 13:40

«Καμία υπερδομή επάνω σε τούτο το νησί, ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά»

Με μπροστάρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εκκλησία και τους Αιρετούς του Δήμου ο αγώνας ενάντια στη δομή του Θόλους

Έκκληση στους Χιώτες να βρεθούν ξανά στις επάλξεις του αγώνα, ενόψει της έναρξης των εργασιών στην περιοχή του Θόλους, απηύθυναν τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε της Χίου.

«Δεν μας αρμόζει ο ρόλος του δεσμοφύλακα»

Παίρνοντας τον λόγο οι Πρόεδροι των χωριών Συκιάδας και Λαγκάδας, κάλεσαν τους Χιώτες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, σημειώνοντας ότι, η τοπική κοινωνία αρνείται να αναλάβει τον ρόλο του δεσμοφύλακα για χάρη της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Παράλληλα κατήγγειλαν προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, εκβιαστικά τηλεφωνήματα και υποσχέσεις προσλήψεων ενώ κάλεσαν τους Χιώτες επαγγελματίες «να μη δώσουν γη και ύδωρ σε αυτούς που προωθούν τη δημιουργία δομής».

«Είμαστε ώριμοι, αποφασισμένοι και στο τέλος θα είμαστε και νικητές», ανέφεραν.

π. Γεώργιος Κωνσταντίνου: «Αξίζουμε πολλά περισσότερα»

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν όσα ανέφερε ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, που με την παρουσία του θέλησε να δείξει έμπρακτα ότι οι Ιερείς της Χίου και η Μητρόπολη, βρίσκεται στο πλευρό των Χιωτών.

«Δεν έχει ειπωθεί ακόμη ένα συγγνώμη για την εισβολή των ΜΑΤ και αυτό αποδεικνύει ανηθικότητα πολιτική και πολιτικό αμοραλισμό. Η εκκλησία είναι πάντοτε στην πλευρά του λαού και πλέον ομόφωνα ο λαός δεν θέλει αυτή τη δομή. Αυτό το νησί αξίζει πολλά περισσότερα από όσα το έχουν καταδικάσει. Χρειάζεται πολλά περισσότερα από μία αποθήκη ψυχών γιατί αυτό δεν είναι ούτε χριστιανικό, ούτε δείγμα ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε ο παπά Γιώργης προσθέτοντας ότι, αυτόν τον πολιτικό αμοραλισμό αναδεικνύει και η επιλογή για εργασίες στις 4 Γενάρη μέσα στο Άγιο 12ήμερο.

Οι τοποθετήσεις

Χάρης Μπουρνιάς: «Δεν θέλουμε το οικονομικό μοντέλο του νησιού να περιστρέφεται γύρω από το μεταναστευτικό. Αυτό το οικονομικό μοντέλο θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα το 2020 αλλά όλοι μας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δυναμικό παρόν. Έχει μεγάλη σημασία όλοι οι πολίτες να είμαστε κοντά στον αγώνα».

Γιάννης Μαλαφής: «Όπως βλέπετε δεν είμαστε 5 δεξιοί ή 5 αριστεροί. Είμαστε ο ιστός της Χίου, ενωμένος. Από εδώ και πέρα θα είμαστε ενωμένοι για όλα τα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας. Η υπερδομή δεν έγινε μέχρι σήμερα γιατί είμαστε ενωμένοι, η αποσυμφόρηση έγινε γιατί είμαστε ενωμένοι και ενωμένοι θα κλείσουμε τη ΒΙ.ΑΛ.. Ενωμένοι θα γίνουμε εφιάλτης στους εφιάλτες και τους προσκυνημένους».

Χρήστος Καραχάλιος: «Το θέμα της δομής αφορά το μέλλον μας. Στη συντονιστική έχουμε ένα κοινό στοιχείο που είναι η προάσπιση της αξιοπρέπειας του τόπου που ζούμε. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος περαστικός με παλαιοκομματική πρακτική. Η νέα δομή θα είναι η καταστροφή του τόπου μας. Το κλειδί των ροών το κρατά η Τουρκία και σε αυτή θα παραδώσουμε, ως χώρα, τα κλειδιά των δομών».

Δημήτρης Παπαληός: «Όποιος βλέπει τον τόπο του και δεν αντιδρά συμμετέχει στην καταστροφή. Το δέντρο της καταστροφής δεν θα επιτρέψουμε να το ποτίσει το νερό της ιστορικής λήθης».

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Στη στάση του Δήμου Χίου και του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη, αναφέρθηκαν οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων του Δήμου, καλώντας τον έστω και τώρα να προασπίσει τη δημοτική περιουσία, έμπρακτα και πέρα από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Κ. Τριαντάφυλλος: «Πλέον είναι η ώρα για έμπρακτη στήριξη. Ο Δήμαρχος ηγείται ενός νομικού προσώπου του οποίου η ιδιοκτησία είναι το Θόλος. Θα πρέπει να πράξει τα νόμιμα, κάθε τι που του επιβάλλει το καθήκον πίστεως. Αν δεν υπήρχε η συντονιστική επιτροπή ο Δήμος ακόμα θα κοιμόταν. Εμείς το φέραμε στη δημοσιότητα. Η νομιμότητα είναι με τη μεριά μας».

Μ. Σκούφαλος: «Είναι απορίας άξιο πως ο πρώτος Δημότης του νησιού, ο Δήμαρχος, αντί να ασχοληθεί με το πως θα προστατεύσει το σπίτι του, αφήνει ορθάνοιχτες της πόρτες για να διαβούν τα συνεργεία. Παρασκευή πρωί, θα πρέπει να πάει να βάλει μία αλυσίδα, δηλαδή μία πόρτα στην περιουσία του Δήμου. Τα υπόλοιπα τερτίπια ας τα αφήσει στην άκρη. Ήταν αρκετός ο καιρός που θα έπρεπε να έχει κλείσει την πόρτα νομίμως και δεν το έπραξε».

Γ. Καραβασίλης: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η δομή που πάει να στήσει η Κυβέρνηση, είναι τελείως διαφορετική από αυτό που έχει ψηφίσει το Δ.Σ.. Αυτό που ψηφίσαμε είναι δομή μόνο καταγραφής και ταυτοποίησης. Αυτό που θέλουν να στήσουν, Κυβέρνηση και Υπουργός, περιλαμβάνει πάμπολες λειτουργίες. Είναι ουσιαστικά ο προάγγελος ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης πριν ακόμα αυτό ψηφιστεί. Θα προτείνουμε να μπει ταμπέλα που να γράφει «περιουσία του Δήμου Χίου» ώστε αυτός που μπαίνει μέσα να ξέρει που βρίσκεται να έχει και τις συνέπειες του νόμου».

Συνεπής η στάση της Περιφέρειας

Στη συνέπεια λόγων και έργων από την πλευρά της Περιφέρειας, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους οι Χιώτες Περιφερειακοί Σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες με πρώτο τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, ο οποίος επεσήμανε ότι σύσσωμη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα της συντονιστικής επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων, προασπίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων των νησιωτών αλλά και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ