29.3.2021 11:32

Ξεσηκώνεται όλο το Βόρειο Αιγαίο ενάντια στον σχεδιασμό των Ευρωπαίων

Πηγή φώτο: Samos24.gr

«Τα νησιά μας δεν θα γίνουν γκρίζες ζώνες για να σωθεί η Ευρώπη» το ξεκάθαρο μήνυμα των νησιωτών

Σε μαζικό κίνημα κατά του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης που γκριζάρει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα μετατρέπει σε επίσημα σημεία εισόδου παράνομων μεταναστών, μετατρέπονται οι αντιδράσεις των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της Ίβα Γιόχανσον και του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σε Σάμο και Λέσβο.

Η αρχή έγινε στις 10 το πρωί της Δευτέρας στη Σάμο, εκεί όπου ο κα. Γιόχανσον ήρθε αντιμέτωπη με τους οργισμένους Σαμιώτες που διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούν τετελεσμένα για να σωθεί η Ευρώπη.

Όπως είπαν στην Ευρωπαία Επίτροπο, η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος είναι γη ελληνική και θα παραμείνει παρά τις «εγκληματικές ενέργειες της Ευρώπης σε βάρος των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Αντιδράσεις και κατά των Δημάρχων

Λίγη ώρα αργότερα στο στόχαστρο των κατοίκων βρέθηκε και ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος με τους συγκεντρωμένους Σαμιώτες να τον κατηγορούν ότι μαζί με τους Δημάρχους Χίου και Μυτιλήνης βάζουν πλάτη στον κυβερνητικό και ευρωπαίκό σχεδιασμό που μετατρέπει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών και ουδέτερο έδαφος μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

«Δεν ζητάμε να λύσετε το μεταναστευτικό αλλά επιτέλους ζητάμε να αντιδράσετε και να υψώσετε φωνή αντίστασης», είπαν οι κάτοικοι στον κ. Στάντζο.

Κοινή ανακοίνωση των Συντονιστικών Επιτροπών Χίου και Λέσβου

Άνοιξη … η ιδανικότερη εποχή για να επιβληθεί μόνιμος χειμώνας στα Νησιά…

 Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Ευρωπαίας  Επιτρόπου Ylva Johansson τη Δευτέρα 29/3/2021 στη Λέσβο έρχεται ως συνέχεια της επιμονής της Ε.Ε. να επιβάλλει τους κατάπτυστους για την Χώρα μας, τον Έβρο και τα Νησιά μας, όρους του νέου συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο πριν ακόμα αυτό ψηφιστεί.

 Τα σχέδια έχουν ήδη προ πολλού ξεκινήσει  προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγκλωβίζουν στις χώρες πρώτης υποδοχής τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στα Νησιά μας και το δυστύχημα είναι ότι τα εγκληματικά αυτά σχέδια βρίσκουν πρόθυμους συμμάχους και στις Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν διαθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των «τοπικών κοινωνιών» και να αλλοιώσουν την πραγματική τους βούληση. Προσπαθούν να στριμώξουν στη γωνία της Ευρώπης «το πρόβλημα» αδιαφορώντας για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του στα σύνορα της Χώρας μας, στις ευαίσθητες Εθνικά περιοχές των Νησιών μας και του Έβρου.

Με προσχηματική επίκληση στον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα -η άθλια κατάσταση στα ΚΥΤ για τους ωφελούμενους και τους γύρω κατοίκους, αποδεικνύει του λόγου το αληθές  - επιμένουν στο στοίβαγμα ανθρώπινων ψυχών στα Νησιά μας, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαστική δια θαλάσσης θανατηφόρα διέλευση και την ενίσχυση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης της ανάγκης και του ανθρώπινου πόνου.

Αυτά θέλει να παρουσιάσει ως δήθεν τετελεσμένα στην επίσκεψη της η επίτροπος κ. Johansson και η ευθύνη στους οικοδεσπότες - αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους είναι τεράστια και επιβάλλεται να τα αποτρέψουν.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και της Λέσβου, θεωρούν την ίδια και την πολιτική που εκφράζει ανεπιθύμητη στα νησιά μας.

Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά και στην επίτροπο και στην Ελληνική κυβέρνηση και στον κύριο Μηταράκη ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν αποδεχόμαστε το καταστροφικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν μεταξύ τους το Δεκέμβριο του 2020 και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να εφαρμοστεί ούτε στη Λέσβο ούτε σε κανένα άλλο νησί του Β. Αιγαίου!

Καλούμε λοιπόν τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη και όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να εκφράσουν δυνατά και αποτελεσματικά την καθολική αντίθεση των κατοίκων των Νησιών μας στις επιδιώξεις του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που η εφαρμογή του προϋποθέτει δημιουργία δομών.

Τους ζητάμε να μεταφέρουν σε κάθε αρμόδιο Ευρωπαϊκό θεσμό αλλά και σε κάθε αρμόδιο της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Νησιώτες δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτών των καταστροφικών επιλογών και θα τα αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο. Το σύνολο των κατοίκων, οι θεσμικοί,  κοινωνικοί, πολιτικοί, συνδικαλιστικοί φορείς, οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι ενώσεις, τα πνευματικά και πολιτιστικά σχήματα, οι Νησιώτες που ζουν στην υπόλοιποι Ελλάδα, οι Νησιώτες της Ομογένειας ενώνουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας και

·Απαιτούμε και διεκδικούμε:

·Να αποσυμφορηθούν άμεσα και ουσιαστικά  τα  νησιά του Βορείου Αιγαίου

·Να μη δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή με οποιαδήποτε μορφή οπουδήποτε  στα νησιά .

·Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ το ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και τα hot spots στα νησιά.

·Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας . Να υπάρχει ακριβώς η ίδια αντιμετώπιση όπως σε κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας ή της Ευρώπης!  Δεν μπορεί η Eυρωπαική Αλληλεγγύη να είναι απλά ένα κενό γράμμα. Δυνατότητα υποβολής ασύλου στις χώρες προορισμού, όσο και στις χώρες προέλευσης η διέλευσης (π.χ. μέσα στην Τουρκία).

·Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού  περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση .

·Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά!  Καμία άλλη διαδικασία που αφορά στο μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.α.) δεν θα γίνει αποδεκτή.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους Έλληνες και Ευρωπαίοι συνεταίροι! Δεν τους αφήσαμε και δε θα τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τα δόλια σχέδια τους όσα μεταναστευτικά μνημόνια υποτέλειας και να υπογράψουν!!   

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ