26.10.2021 17:27

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα Καρδάμυλα

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο την αναβίωση του παλιού Καρδαμυλίτικου εθίμου των Λαμπαδηφοριών, που συνοδεύει το άναμμα του «ΟΧΙ» στα βουνά της Γριάς και του Μαργαρίτη.

Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί φέτος στα Άνω Καρδάμυλα στις 27/10/2021 στις 7:00 μμ με σημείο έναρξης την Πλατεία Άνω Καρδαμύλων.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί φέτος είναι Πλατεία Άνω Καρδαμύλων – Αγία Παρασκευή – Παναγία Υπαπαντή – Νεραγώγης – Άγιος Λουκάς – Φονόπετρα – Σχολεία – Σταυροδρόμι – Πέρα Παναγιά – Επιστροφή στην Πλατεία.

Με βάση μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, το ΟΧΙ ξεκίνησε από το Μάρμαρο το 1948 και αργότερα τα παιδιά των Άνω Καρδαμύλων άναψαν το δικό τους ΟΧΙ στην Γριά και έτσι μας προέκυψαν δυο ΟΧΙ στα βουνά του χωριού.

Όταν άναβαν το ΟΧΙ στην Γριά τα μικρότερα παιδιά έκαναν τις λαμπαδηφορίες στους δρόμους των Καρδαμύλων.

Ακόμα και σήμερα όμως το έθιμο των Λαμπαδηφοριών συνεχίζεται ανελλιπώς χωρίς να έχει διακοπεί και διοργανώνεται με αγάπη και μεράκι από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων με τη συμμετοχή παιδιών και μεγάλων που γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού φωνάζοντας συνθήματα ακολουθώντας τη Λαμπαδηφορία.

Με ανακοίνωσή του, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων μας προσκαλεί με μεγάλη χαρά να τιμήσουμε το έθιμο και να ακολουθήσουμε τη διαδρομή που θα κάνουν με αναμμένες τις δάδες.

Το έθιμο του Εωθινού

Την 3η πρωινή ώρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι στις 6 το πρωί τα Ιταλικά στρατεύματα θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν τις 6 του ίδιου πρωινού, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. 

Τιμώντας το γεγονός αυτό, ο Πολιτιστικός τομέας της Κοινότητας Καρδαμύλων διοργανώνει, για δεύτερη φορά, την αναβίωση του Εωθινού, ενός ξεχασμένου (από το 1973) εθίμου των Καρδαμύλων. Η εμψύχωση του εθίμου θα γίνει από τους μαθητές των Λυκείων Καρδαμύλων και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» καθώς και από πολλούς μικρούς και μεγάλους νέους του χωριού που θα φωνάξουν το δικό τους «ΟΧΙ» το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 2021 στις γειτονιές των Καρδαμύλων. Έτσι θα ξυπνήσει στις μνήμες μας το μεγάλο «ΟΧΙ» του Μεταξά και του Ελληνικού Λαού. 

Η εκδήλωση θα έχει αφετηρία την Εκκλησία του Αγίου Λουκά στα Άνω Καρδάμυλα στις 28/10/2021 και ώρα 4.30 το πρωί.

Ιστορικά στοιχεία του εθίμου για τα Καρδάμυλα

Το εωθινό είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε στα Καρδάμυλα την δεκαετία του 50. Το ξημέρωμα κάθε εθνικής γιορτής οι πρόσκοποι των Καρδαμύλων ξυπνούσαν τους Καρδαμυλίτες με εμβατήρια υπενθυμίζοντας τους την Εθνική Επέτειο της ημέρας που ξημερώνει. Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και όμορφο έθιμο.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ