ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΧΡΥΣΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Νέο Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή για το αεροδρόμιο μετά το κυβερνητικό «όχι»

Σε νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026, στις 18:00, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, προκειμένου να επαναξιολογήσει τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την κυβερνητική άρνηση ανάκλησης της NOTAM για το αεροδρόμιο «Όμηρος» και να καθορίσει το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών απέναντι στην προγραμματισμένη τετράμηνη αναστολή λειτουργίας του.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται έπειτα από το κοινό αίτημα των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες είχαν ζητήσει την άμεση σύγκληση του Σώματος για σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, λόγω της συμμετοχής του Δημάρχου Χίου, Γιάννη Μαλαφή, στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην Καλαμάτα, η συνεδρίαση ορίστηκε για την Κυριακή, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου.

Η κυβερνητική άρνηση και η νέα συνεδρίαση

Η απόφαση για νέα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί συνέχεια της συνάντησης της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όπου η χιακή αντιπροσωπεία, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, επιχείρησε να ανατρέψει τον σχεδιασμό για το τετράμηνο κλείσιμο του αεροδρομίου.

Παρά τις διεκδικήσεις των τοπικών φορέων, η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το κεντρικό αίτημα για ανάκληση της NOTAM, διατηρώντας σε ισχύ την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου από τις 15 Νοεμβρίου 2026 έως τις 15 Μαρτίου 2027.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Σταμάτη Κάρμαντζη, Κώστα Τριαντάφυλλου, Γιάννη Καραβασίλη και Μάρκου Σκούφαλου, οι οποίοι, με κοινή τους παρέμβαση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κλέαρχο Χρύση, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Σώματος, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όσα διαμείφθηκαν στην Αθήνα και να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες κινητοποιήσεις.

Με ανοιχτές τις πληγές της προηγούμενης συνεδρίασης

Η νέα συνεδρίαση πραγματοποιείται σε ένα ήδη επιβαρυμένο αυτοδιοικητικό περιβάλλον, καθώς η προηγούμενη μονοθεματική συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου δεν κατέληξε στην επιδιωκόμενη ομόφωνη απόφαση.

Αντίθετα, χρειάστηκαν 39 ώρες για να εκδοθεί η τελική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αποτυπώνοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης ως προς το πλαίσιο των διεκδικήσεων.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της δημοτικής πλειοψηφίας, με τους Παντελή Καμπούρη και Γιώργο Σκόρδια να εκφράζουν δημόσια σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο διαμόρφωσης της τελικής απόφασης. Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Χρύσης απέρριψε τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της 5ης Νοεμβρίου, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μοναδικό θέμα της 36ης κατεπείγουσας συνεδρίασης είναι η «Επαναξιολόγηση των δεδομένων του ζητήματος του Αεροδρομίου μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης με το Κυβερνητικό Κλιμάκιο - Προσδιορισμός πλαισίου ενεργειών».

X

Οι ειδήσεις σήμερα Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ