17.3.2024 7:45

Το ετήσιο μνημόσυνο του Μητροπολίτη Χίου κυρού Παντελεήμονα Φωστίνη

Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Παντελεήμονος Φωστίνη ιδρυτού του Ιερού Τάγματος, καθώς και των αποβιωσάντων Ευεργετών, Δωρητών και μελών αυτού, πραγματοποιήθηκε με θρησκευτική κατάνυξη, το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024, στο παρεκκλήσι του Σταυρού, στον κήπο του Ιερού Τάγματος δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στην παραλιακή οδό των Λιβαδίων.

Την ημέρα αυτή, το Σάββατο της Τυρινής (λίγο πριν το ξεκίνημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι περίοδος πνευματικής, ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας για την Ανάσταση), έρχεται ο Χριστός (όπως λέει το Ευαγγέλιο του Σαββάτου) και απευθυνόμενος στους μαθητές Του αλλά και σε όλους τους πιστούς, αναφέρει «προσέχετε την ελεημοσύνην υμών, μη ποιείν έμπροσθεν των ανθρώπων προς το θεαθήναι αυτοίς» και το λέει αυτό, γιατί, όταν η ελεημοσύνη είναι πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, συνοδεύεται από σεμνότητα και όχι από διάθεση προβολής. Δηλαδή «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό» που λέει κι ο λαός.

Αυτή λοιπόν την ημέρα, που η εκκλησία μας, μιλά, για το πραγματικό νόημα της ελεημοσύνης, τελείται κάθε χρόνο και το καθιερωμένο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη, καθώς και όλων όσων έχουν υπηρετήσει με οποιονδήποτε τρόπο, σε ένα έργο πραγματικής ελεημοσύνης και ουσιαστικής φιλανθρωπίας. Αυτά τόνισε στη σύντομη ομιλία του στο μνημόσυνο, ο Ιεροκήρυκας Γεώργιος Παπαδόπουλος, που πρόσθεσε ότι, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης, ήταν άνθρωπος της προσφοράς και άνθρωπος της αφοσίωσης στην εκκλησία και την πατρίδα, οργάνωσε την τοπική εκκλησία για 16 χρόνια στη Χίο, έγραψε 35 βιβλία, δημιούργησε το Ιερό Τάγμα στα Λιβάδια που στήριξε σε χρόνια δύσκολα μαθητές και Φοιτητές... και... είναι ο μοναδικός ίσως Ιεράρχης της Μητροπόλεως Χίου, που μετά την κοίμησή του ( 1962 ), άφησε όλη του την περιουσία στην εκκλησία και το ίδρυμα αυτό, για να συνεχιστεί το μεγάλο έργο που εκείνος ξεκίνησε... κι ακόμα σπουδάζουν φοιτητές από το κληροδότημά του.

Μέχρι σήμερα όλοι οι συνεχιστές του στάθηκαν άξιοι, και το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων (που είναι σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό), πάντα στηρίζει και ενισχύει όσο μπορεί, τόσο υλικά, όσο και ηθικά, όλους όσους αντιληφθεί ότι έχουν ανάγκη, με προσωπική μέριμνα του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στην αίθουσα συνεστιάσεων του Ιερού Τάγματος, για τους πιστούς που τίμησαν την επιμνημόσυνη δέηση και συμμετείχαν με συμπροσευχή. Εκεί ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλης Σαρμουσάκης, ενημέρωσε, ότι, από την ερχόμενη και κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ώρα 3.45μμ  θα τελούνται οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου εντός των Ιερών Προσκυνημάτων του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ