19.10.2020 21:20

Περισσότερη διαφάνεια η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Έντονη κριτική στη δημοτική αρχή από τις αντιπολιτεύσεις και δέσμη μέτρων που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του Δήμου

Στο στόχαστρο των αντιπολιτεύσεων μπήκε η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη εξαιτίας της απόφασής της να μη συμμετάσχει στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών διαφάνειας στον Δήμο Χίου.

Οι αντιπολιτεύσεις εστίασαν την κριτική τους στα ζητήματα προσλήψεων προσωπικού αλλά και απευθείας αναθέσεων έργων, λέγοντας ότι, στον Δήμο Χίου οι απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει ο βασικός κανόνας λειτουργίας και οι διαγωνισμοί οι εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το Politischios.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση

Στο σύνολό τους οι αντιπολιτεύσεις ζήτησαν περισσότερη δημοσιότητα, διαπιστώνοντας ότι η ανάρτηση των όλων των αποφάσεων στη «Διαύγεια» δεν διασφαλίζουν τα κριτήρια ηθικής και χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του Δήμου.

Hard rock από Καραβασίλη με πολλές καταγγελίες

Χαρακτηριστικό του καταγγελτικού λόγου που επικράτησε, ήταν η εισήγηση του Γιάννη Καραβασίλη, που εκτός των άλλων μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Δήμου, αποκλεισμό επαγγελματιών και επιλεκτικές προσλήψεις.

 

Κώστας Τριαντάφυλλος : «Ο Δήμος Χίου να προτάξει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία»

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών» Κώστα Τριαντάφυλλου, ο οποίος σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η δημοσιοποίηση τόσο των προθέσεων όσο και των επιλογών της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής στα διαδικτυακά μέσα, προσθέτοντας ότι ένας Δήμος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν δεν λογοδοτεί στους δημότες του.

 

Μανώλης Βουρνούς: «Δεν μπορεί η διοίκηση να ασκείται καταχρηστικά»

Για ανάγκη υιοθέτησης καλών πρακτικών αλλά και μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης αποφάσεων, έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Χίο» Μανώλης Βουρνούς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ειδικά στα ζητήματα συμβάσεων η συμμετοχή περισσότερων επαγγελματιών μειώνει σημαντικά το κόστος για τη δημοτική αρχή και διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει πελατειακή λογική.

 

Μάρκος Σκούφαλος: «Διαχρονικό φαινόμενο η αδιαφάνεια»

Εξίσου σκληρή κριτική άσκησαν και τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος και Κλαίρη Κωστάλα. «Το ίδιο το σύστημα προάγει την αδιαφάνεια υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και το εμπόριο ψήφων, που επιδίδονται και οι κυβερνήσεις και οι τοπικλες διοικήσεις όπως και η δική μας. Η δαιδαλώδης πολυνομία, η αύξησης της παραδοσιακής και πλέον και της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, δημιουργούν μηχανισμούς αφενός δυσκίνητους, αφετέρου επιρρεπής στην κακοδιοίκηση. Αν ανατρέξετε στις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, θα δείτε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό κακοδιοίκησης αφορούν στους ΟΤΑ», ανέφεραν.

Δημήτρης Αντωνόγλου: «Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων Δήμου και δημοτών»

Για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Αντωνόγλου εκ μέρους της «Χιακής Συμπολιτείας», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να γυρνά την πλάτη σε μία κορυφαία διαδικασία η οποία συνθέτει απόψεις μέσα από την πολυφωνία.

«Ένας λόγος που απαξιώνονται οι θεσμοί είναι η αδιαφάνεια. Αυτή πρέπει να χτυπήσουμε μέσα από δημοσιοποίηση διαδικτυακά και όχι μόνο», ανέφερε.

Τέλος ο Μανώλης Στάθης από το «Δίκτυο Πολιτών» υπενθύμισε ότι η διαφάνεια ήταν σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των συνδυασμών και επεσήμανε ότι οι τελικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές τόσο για τη δημοτική αρχή όσο για τους συμβούλους και τις παρατάξεις.

Η τελική απόφαση

Τελικά μετά από 3 ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε ομόφωνα με 22 ψήφους υπέρ τα εξής:

 • Να δημιουργηθεί ειδική, διακριτή κατηγορία, σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του δήμου με τον τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά», όπου σε δύο διακριτές κατηγορίες θα καταγράφονται, στη μία, όλες οι ζητούμενες προσλήψεις στο δήμο και σε όλα του τα δημοτικά πρόσωπα για κάθε είδους πρόληψη ή παροχή έργου και στη δεύτερη θα ανακοινώνονται όλες οι προς κάλυψη ανάγκες σε υλικά και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως κάθε άλλης απαιτούμενης πρόβλεψης δημοσιότητας. Καλείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (οικονομικών) να ζητήσει από τις αντίστοιχες υπηρεσίες να εισηγηθούν προς το δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο τις σχετικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Η ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να μην υπερβεί τους 4 μήνες.
 • Οι σελίδες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων κάθε είδους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναπαράγουν τις ανωτέρω πληροφορίες σε καθημερινή βάση, πλήρως με την υλοποίηση της ως άνω εφαρμογής και για κάθε είδους πρόσληψη ή ανάθεση ή διαγωνισμό .για το χρόνο μέχρι τότε.Παρότρυνση για κοινοποιήσεις από τα ΜΜΕ
 • Η σελίδα του Δήμου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίθεται υπό την επίβλεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής διαφάνειας
 •  η δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να εκκινήσει τη διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του συνηγόρου του δημότη εντός του επόμενου διμήνου.
 • Να υπάρχει δημοσιότητα των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής.
 • Αποθήκευση όλων των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου στο κανάλι του Δήμου Χίου στο youtube και ζωντανή αναδημοσίευση από το site και τους λογαριασμούς των social media.
 • Να ζητούνται για κάθε είδους προμήθειες ακόμη και για αυτές που δεν ξεπερνούν το νομικό όριο των 20.000 Ευρώ, οι οποίες και να ανοίγονται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση υπηρεσιακούς παράγοντες στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής.
 • Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο και την εφαρμογή της διαφάνειας με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι αρμοδιότητες της  περιλαμβάνονται στο συνημμένο υπόδειγμα ενδεικτικά (ως παράδειγμα).
 • Καλείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να ζητήσει από τη διοικητική υπηρεσία να επεξεργαστεί το νέο οργανόγραμμα του δήμου προκειμένου να κατατεθεί προς έγκριση στο επόμενο 6μηνο.Στην επιτροπή σύνταξης να ραγμ ώστε να ενταχθούν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ
 • Οι προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού στο δήμο και σε όλα τα νομικά του πρόσωπα να ακολουθούν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ για το προσωπικό ορισμένου χρόνου.
 • Να ανακοινωθούν τα οργανογράμματα των δημοτικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων με τις αρμοδιότητες και τους αρμόδιους κατά περίπτωση υπαλλήλους και τα υπηρεσιακά τηλέφωνα.
 • Μητρώο προμηθευτών με ειδική κατηγορία των μη συνεπών προμηθευτών σε αγαθά και υπηρεσίες. Μητρώο δικηγόρων ,συμβολαιογράφων, μηχανικών και άλλων επιστημόνων. Δημοσιοποίηση ανακοινώσεων στους συλλόγους τους και στα εκάστοτε επιμελητήρια
 • Καλείται η δημοτική αρχή και τα συμβούλια των νομικών προσώπων να μην προβαίνουν σε κατατμήσεις έργων (και ειδικότερα να απαγορευτούν οι κατατμήσεις ανά δημοτική ενότητα) και να προγραμματίζουν τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών σε ετήσια βάση με προτίμηση στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Κριτήρια και επαρκής χρονική δημοσιότητα και προκήρυξη και διαφανής διαδικασία για τις εποχικές και κατεπείγουσες προσλήψεις και τις απευθείας αναθέσεις
 • Αναβάθμιση του κέντρου εξυπηρέτησης του δημότη (διαδικτυακά και τηλεφωνικά) και διερεύνηση από την υπηρεσία πρότασης προς το ΔΣ για δημιουργία σχετικής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα.
 • Έγκαιρη δημοσιοποίηση στη σελίδα του δήμου και των δημοτικών προσώπων όλων των εισηγήσεων των θεμάτων πριν τη συνεδρίαση του κάθε οργάνου
 • Εξαμηνιαία δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού με εποπτικό τρόπο, απλουστευμένο σε κύριες κατηγορίες δαπανών.
 • Δημιουργία ειδικής στήλης στην ιστοσελίδα του Δήμου που να ονομαστεί «Το βήμα των παρατάξεων». Εκεί θα μπορούν να δημοσιοποιούν με ευθύνη τους τις εισηγήσεις τους ,τις απόψεις τους κλπ
 • Δημοσιοποίηση ετήσιων εκθέσεων πεπραγμένων από κάθε αντιδήμαρχο, και της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ