19.10.2020 19:27

Γιάννης Καραβασίλης: «Στον Δήμο Χίου το νόμιμο πρέπει να γίνει και ηθικό»

Με έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη διαφάνεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων και ειδικότερα σε ζητήματα προσλήψεων και συμβάσεων, συνοδεύτηκε η εισήγηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννη Καραβασίλη, κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Προκαλέσαμε το σημερινό μονοθεματικό συμβούλιο ενδιαφερόμενοι για τη λειτουργία του δήμου και την αλληλεπίδρασή του με τον «εξωτερικό κόσμο»  ώστε αυτή να επιτυγχάνεται μέσα από διαδικασίες που εκτός από κρυστάλλινες και διαφανείς θα προκύπτουν μέσα από αντικειμενικές πρακτικές  έτσι ώστε,  ο υποκειμενικός παράγοντας, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η άσκηση μικροπολιτικής να έχουν μηδενική επήρεια στο τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Politischios.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση

Ο κ. Καραβασίλης σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι η λήψη υλοποιήσιμων αποφάσεων, ώστε να χτυπηθεί η κακοδιαχείριση, η ευνοιοκρατία, η αδιαφάνεια σε προσλήψεις και προμήθειες καθώς και η έλλειψη δημοσιότητας.

Κριτική για τις απευθείας αναθέσεις

Ο κ. Καραβασίλης άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι το πνεύμα του νόμου για τις απευθείας αναθέσεις ορίζει ότι θα πρέπει να είναι στο όριο των 20.000 ευρώ και να γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις και με εγκράτεια.

"Είναι κατάντια όμως  να γίνονται σχεδόν μόνο αναθέσεις και άντε κανένας διαγωνισμός για τα μάτια του κόσμου. Τα επιχειρήματα ;

«Πρέπει να γίνει το έργο γρήγορα, μόνο αυτός ξέρει την δουλειά, κάνουμε διαγωνισμούς αλλά εμφανίζεται μόνο ένας, ο πανταχού παρόν.  Ήταν άμεση ανάγκη (λες και δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός στην πλειοψηφία των προμηθειών).

Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Ο Δήμος Χίου επί των ημερών αυτής της διοίκησης, τις απευθείας αναθέσεις τις έχει κάνει κανόνα. Εκατοντάδες προμήθειες συνολικού προϋπολογισμού χιλιάδων ευρώ διενεργούνται με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνιστικές διαδικασίες. Στην τοπική κοινωνία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για πολλές από τις  οικονομικές πράξεις του δήμου και των οργανισμών του.

Κάποιοι , παίρνουν όλες τις δουλειές. Η άδικη αντιμετώπιση των επαγγελματιών έχει δημιουργήσει παιδιά και αποπαίδια . Το ρουσφέτι πάει σύννεφο. Είσαι δικός μας παίρνεις δουλειές. Η γνωστή παλαιοκομματική διαδικασία. Η αποθέωση της αδιαφάνειας», κατήγγειλε ο κ. Καραβασίλης.

«Αποκλείονται επαγγελματίες»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» έκανε λόγο μεταξύ άλλων και για αποκλεισμό επαγγελματιών.

«Παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί επαγγελματίες να μην συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή στις προσκλήσεις ανοικτών διαγωνισμών από τις λίστες, γιατί δεν εμπιστεύονται τις διαδικασίες, γιατί θεωρούν ότι το παιγνίδι είναι στημένο και αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτό. Ο ντόπιος νέος επαγγελματίας, η νέα επιχείρηση, μια τοπική επιχείρηση που υποπτεύεται ή  έχει ακούσει γι αυτό το καθεστώς  θεωρεί ότι δεν έχει ελπίδα . Κάποιοι άλλοι  συμμετέχοντας το διαπιστώνουν οι ίδιοι και απογοητεύονται», ανέφερε.

«Επιλεκτικές προσλήψεις»

Επιπλέον ο κ. Καραβασίλης έκανε λόγο για επιλεκτικές προσλήψεις.

«Αρκετοί ενώ έχουν προσληφθεί στην καθαριότητα ή και με άλλες ειδικότητες  τελικά απασχολούνται σε άλλους τομείς. Έχουν προσληφθεί επίσης άτομα που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου.

Δημιουργείται μια φάμπρικα εξαργύρωσης της υποχρέωσης συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο και μια δέσμευση για επανασυμμετοχή. Και σε τελευταία ανάλυση είμαστε ευχαριστημένοι περισσότερο από το 20% των δαπανών της μισθοδοσίας να αφορά έκτακτο προσωπικό; Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι υπάρχουν ανάγκες για τις οποίες θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός στελέχωσης του δήμου με μόνιμο προσωπικό», ανέφερε ο κ. Καραβασίλης.

Οι προτάσεις

Στο τέλος της εισήγησής του ο κ. Καραβασίλης κατέθεσε τις προτάσεις του συνδυασμού του, τις οποίες συνόψισε τα εξής:

 • Δημοσιότητα παντού και για όλα. Δημοσιότητα προκηρύξεων για προσλήψεις για προμήθειες για δράσεις , για τα πάντα .Δημοσιότητα όχι όμως στα ελάχιστα απαραίτητα της νομοθεσίας. Για τις προμήθειες να δημοσιοποιείται εγκαίρως η ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ και όχι η ίδια η ανάθεση. Το ίδιο και για τις προσλήψεις ,έγκαιρα και με τρόπο που όλοι να φτάνουν στην πληροφόρηση για κάθε είδους ανακοίνωση. Και λέμε πρόθεση ανάθεσης γιατί δεν είμαστε εναντίον των αναγκαίων αναθέσεων αλλά είμαστε εναντίον τού τρόπου με τον οποίο γίνονται. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης βοηθά και προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, την καλυτέρευση των επαγγελματιών και την ανταγωνιστικότητά τους, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον δήμο και άρα για τους δημότες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείεται κανείς από την πρόσβαση, το νόμιμο θα γίνεται αυτόματα και ηθικό .Προσφορές από περισσότερους αφού πλέον θα είναι ανοικτή αυτή η δυνατότητα και το άνοιγμα τους να γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην οικονομική επιτροπή με δημοσιότητα.

 

 • Προτείνουμε στη σελίδα του Δήμου όλες οι ζητούμενες ανάγκες σε προσωπικό, αγαθά και υπηρεσίες να μπουν κάτω από μία ενιαία παρουσίαση με τον τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά». Αυτή θα χωρίζεται σε δύο κύριες υποενότητες, προσωπικό και αγαθά/υπηρεσίες. Στην κάθε υποενότητα να υπάρχει το τι ζητά ο δήμος και η παραπομπή με τα links  στις σχετικές προκηρύξεις, περιγραφές κλπ. Αυτό μπορεί άμεσα η υπηρεσία να διερευνήσει το κόστος και το χρόνο υλοποίησης και να έρθει στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση. (Εάν η παράταξη του δημάρχου δεν συμφωνεί προτείνω να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση οι υπόλοιποι και να φέρουμε την πρόταση κοστολογημένη προς υλοποίηση)

 

 • Μέσα δημοσιότητας : fb .H σελίδα του δήμου και των οργανισμών του στο fb δεν ανήκει στον δήμαρχο η στον κάθε πρόεδρο για ανούσιες ανακοινώσεις ,φωτογραφήσεις και δημοσιοποίηση πολλές φορές των αυτονόητων με σκοπό και μόνο την προβολή. Μια και το fb αποτελεί πλέον ένα μέσο με τεράστια διείσδυση, εκεί θα πρέπει εγκαίρως να δημοσιοποιείται κάθε ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ κάθε αναγγελία πρόσληψης με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά στοιχεία και τα προσόντα .Παρότρυνση προς τα ΜΜΕ να κοινοποιούν καθημερινά από τις δικές τους σελίδες όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις πέραν αυτών που οι κανόνες δημοσιότητας προβλέπουν την επί πληρωμή ανάρτηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ιστοσελίδα του δήμου.  Και εδώ υπό τον ίδιο τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά»

 

 • Αποφυγή κατάτμησης έργων για την δυνατότητα ανάθεσης σε πολλούς

 

 • Επαρκής τεκμηρίωση των προτάσεων προς ψήφιση είτε στο δημοτικό είτε στα διοικητικά συμβούλια

 

 

 • Ισχυροποίηση μέσω της έκφρασης της επιθυμίας και της απόφασης του ΔΣ  των επιτροπών παραλαβής έργων-προμηθειών ώστε να οχυρωθούν οι υπάλληλοι  για την καλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενάντια σε κάθε πολιτική παρεμβολή ή πίεση..

 

 • Δημιουργία και δημοσιότητα οργανογράμματος και σύνθεσης ανθρώπινου δυναμικού όλων των ΝΠ οργανισμών κλπ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και πρόσβαση από όλους. Καθημερινά  να υπάρχει εικόνα ποιος και σε ποιόν τομέα απασχολείται.

 

 • Δημοσιότητα συνεδριάσεων οικονομικής επιτροπής και έγκαιρη αποστολή εισηγήσεων ειδικά θεμάτων για αναμόρφωση προϋπολογισμού  ώστε να υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.

 

 • Δημόσιες συνεδριάσεις ΔΣ με ενημέρωση των τοπικών μέσων για τα θέματα ημερησίας διάταξης

 

 • Ελαχιστοποίηση των συνεδριάσεων διά περιφοράς εκτός των πολύ τυπικών θεμάτων και αφού έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση και ουσιαστική ενημέρωση για τα θέματα

 

 • Διασφάλιση ότι οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν τυπικά έγγραφαν από αιρετούς  η δεν θα αποστέλλονται σ αυτούς προκειμένου «να αποδειχθεί» το έμπρακτο ενδιαφέρον της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

 

 • Άμεση διερεύνηση από την υπηρεσία των απαραίτητων αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα του Δήμου και δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου όπως και άλλοι δήμοι έχουν κάνει.

 

 • Συγκρότηση επιτροπής διαπαραταξιακής , με μέριμνα για τον έλεγχο και την εφαρμογή της διαφάνειας σε όλους τους παραπάνω τομείς. Άλλωστε από την νομοθεσία είναι κατοχυρωμένη τόσο η δημιουργία όσο και οι υποχρεώσεις τέτοιων επιτροπών.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ