ΥΓΕΙΑ

8.7.2019 12:10

Παιγνιοθεραπεία (Playtherapy)

Γράφει η Ράντζου Ελένη Παρασκευή, Εκ. Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η Παιγνιοθεραπεία (playtherapy),όπως αυτή διδάσκεται διεθνώς από το PTI (PlayTherapyInternational) και την PlayTherapyGreece στην Ελλάδα,είναι ένα συνθετικό και ολιστικό μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο και η αποτελεσματικότητα της προκύπτει από μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο και φαίνεται πως ο,σο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία του παιδιού, εφήβου ή ενήλικα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βελτίωση του μετά τη θεραπευτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές είναι εμφανείς,τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Είναι μία παρέμβαση που λαμβάνει υπ’ όψιν όλη την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών χρόνιας, ήπιας ή όχι συνθήκης.

Εκτός από το παιχνίδι χρησιμοποιούνται και άλλες δημιουργικές τέχνες, προκειμένου το άτομο που συμμετέχει σε αυτή τη θεραπευτική παρέμβαση να εκφράσει επιθυμίες, φόβους και  ανησυχίες, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου θεραπευτή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει με το δικό του ρυθμό τα θέματα που τον επηρεάζουν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές του ποιότητες και πηγές που θα τον οδηγήσουν στην εξέλιξη, την αλλαγή και την επίλυση του προσωπικού ζητήματος.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση παιγνιοθεραπείας είναι τεκμηριωμένη με πλούσιο θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο, επιτρέπει την  μη λεκτική έκφραση καθώς, κάθε υλικό και αντικείμενο λειτουργεί ως σύμβολο και μέσο έκφρασης. Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, καθώς επιτρέπει τη συμβολική επικοινωνία και έκφραση.

Στο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον που γίνονται οι συνεδρίες ο συμμετέχων μπορεί να επιλέξει το μέσο με το οποίο θα εκφραστεί. Μπορεί να επιλέξει μέσα από πολλές δραστηριότητες, όπως ενδεικτικά το παιχνίδι με γαντόκουκλες, την έκφραση μέσω της κίνησης, της ζωγραφικής, της μουσικής, του δίσκου με την άμμο, τον πηλό και τα σύμβολα, ενώ μπορεί να δουλέψει και μέσω της αφήγησης, της θεραπευτικής ιστορίας και του δημιουργικού οραματισμού.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την κουλτούρα και την ηλικία, η παιγνιοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε:

  • Θέματα Συναισθηματικά ή/και Συμπεριφορικά
  • Σημαντικές Απώλειες (πένθος, διαζύγιο) ή και άλλες σημαντικές αλλαγές
  • Τραυματικές Εμπειρίες και Φοβίες
  • Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσκολία συγκέντρωσης, φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις κ.α.)
  • ΔΕΠ-Υ
  • Φάσμα Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών
  • Κακοποίηση (συναισθηματική/σωματική/σεξουαλική/παραμέληση)
  • Σχολικό Εκφοβισμό

Η Παιγνιοθεραπεία(PTI) είναι  αποτελεσματική σε εφήβους και ενήλικες, ενώ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις ηλικίες 4-12 ετών.

Μέσα από τα κατάλληλα και απαραίτητα όρια, το ασφαλές περιβάλλον και τη ζεστή σχέση με τον ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο συμμετέχων εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και το παιδί αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Σε αυτό το ταξίδι ο συμμετέχω ν αποκτά πιο ισχυρή αίσθηση του ΕΓΩ.

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000, www.kpechios.gr

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ