17.10.2018 15:29

Τσάι και συμπάθεια από τον Δημήτρη Βίτσα στους Χιώτες

Αν οι ροές μείνουν ως έχουν τότε θα υπάρξει η πολυπόθητη αποσυμφόρηση είπε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Σε απλή καταγραφή των μέχρι σήμερα δεδομένων αρκέστηκε στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των ροών ο Υπουργός τόνισε ότι το 2018 πέρασαν στα ελληνικά νησιά 23.500 πολίτες τρίτων χωρών αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 αλλά μειωμένος σε σχέση με το 2016. «Στον Έβρο όμως είχαμε μία τεράστια αύξηση. Ως τώρα έχουν περάσει 12.700 άτομα από τον Έβρο, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία», είπε.

Έρχονται από ανάγκη

Αναφερόμενος  στην αιτία της μετανάστευσης ο Δημ. Βίτσας σημείωσε ότι οι άνθρωποι που περνάνε παράνομα τα σύνορα είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη και «δεν έρχονται για τουρισμό».

« Έρχονται για 3 λόγους. Πρώτον εξαιτίας του πολέμου, δεύτερον εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας σε Ασία και Αφρική και τέλος οι υποσχέσεις που δίνουν οι διακινητές. Η διακίνηση είναι η 3η μεγαλύτερη επιχείρηση μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών», είπε.

Η περίπτωση της Χίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ. Βίτσα στη Χίο έχουν έρθει από την αρχή του 2018 3.330 άτομα και έχουν φύγει 3.766 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Συνολικά στο νησί σε σχέση με το τέλος του 2017 ο συνολικός αριθμός είναι  420 άνθρωποι λιγότεροι».

Αναφορικά με την περίπτωση το ζήτημα της αποσυμφόρησης ο Υπουργός χαρακτήρισε τη Χίο «τυχερή» σε ότι αφορά στις μεταφορές ατόμων στην ενδοχώρα.

«Προωθούμε τις πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου και παράλληλα συστήνουμε 8 νέες επιτροπές προσφυγών για να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κατοίκους των γύρω περιοχών από τη ΒΙ.ΑΛ.. Όμως σκεφτείτε να ήταν μία κατάσταση διάχυτη σε όλη τη Χίο», κατέληξε.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ