3.2.2020 8:32

Κινητικότητα στο «17» με πρώτο στόχο την άμεση δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ

Απορρίφθηκε η επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. και η χρήση μέρους των φυλακών για την προσωρινή κράτηση μεταναστών

Πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία νέας δομής στο Αίπος, με την Κυβέρνηση να επιμένει στο «17», προσπαθώντας όλο αυτό το διάστημα να θωρακίσει νομικά την πιθανή επιλογή της για επίταξη δημοτικής έκτασης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι στη Χίο, η μη ύπαρξη χώρου δεν επιτρέπει την προσωρινή κράτηση (έως 25 ημέρες) όσων προσφύγων και μεταναστών έρχονται στο νησί με βάσει τον νέο νόμο που ισχύει από τις αρχές του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο διερευνήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα με κυριότερα αυτά της επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και της χρήσης μέρους των δικαστικών φυλακών της Χίου για την προσωρινή κράτηση προσφύγων και μεταναστών. Όμως στη μεν πρώτη περίπτωση, αυτό θεωρήθηκε μη εφικτό με δεδομένο ότι το ζητούμενο είναι το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. και όχι η επέκτασή της ενώ στη δεύτερη περίπτωση διαπιστώθηκε νομικό κώλυμα με αποτέλεσμα και τα δύο σενάρια να εγκαταλειφθούν.

Αρχή από 500 άτομα και βλέπουμε

Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, φαίνεται ότι έχει δώσει εντολή να επισπευτούν οι διαδικασίες για δημιουργία νέας δομής στην περιοχή του «17», με τη δημιουργία – σε πρώτη φάση- εγκαταστάσεων που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κράτησης των νεοεισερχομένων μεταναστών στο νησί, με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση όσοι έρχονται απλά μεταφέρονται στη ΒΙ.ΑΛ. και παραμένουν εκεί.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών στο κομμάτι της δημόσιας έκτασης στο «17» ώστε τμήμα της νέας δομής να είναι έτοιμο, το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες και στη συνέχεια να προχωρήσει και ο υπόλοιπος σχεδιασμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «π», ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν από την Κυβέρνηση σύντομα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ