21.9.2022 12:58

Η Δικαιοσύνη έκλεισε τον δρόμο σε Μηταράκη και Υπουργείο Μετανάστευσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στο Θόλος μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή κυριότητας για το ιδιοκτησιακό της περιοχής – Επιμένει σε αυθαίρετα συμπεράσματα το Υπουργείο Μετανάστευσης μέσω… κύκλων

Τις προσδοκίες του Υπουργείου Μετανάστευσης για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής στο Θόλος, διέψευσε η σημερινή απόφαση του Ειρηνοδικείου της Χίου, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου κατά του Δήμου, με αντικείμενο την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων από τον δημοτικό δρόμο που οδηγεί στην αμφισβητούμενη έκταση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και αντιδήμαρχος Κώστας Βεργίνας, επεσήμανε ότι, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Υπουργείου αφορούσε στην προσβολή της προσωπικότητάς του δημοσίου, δηλαδή του δικαιώματος να διέρχεται από τη συγκεκριμένη δίοδο για να προσεγγίσει την ιδιοκτησία την οποία ισχυρίζεται ότι του ανήκει.

«Το Ειρηνοδικείο της Χίου εξετάζοντας τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών και μετά την ακροαματική διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, απέρριψε την αίτηση του ελληνικού δημοσίου δεδομένου ότι  στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να επικαλείται προσβολή της προσωπικότητας αφού αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και ιδιώτες.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι, ο Δήμος, εφόσον ο δρόμος κατά τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου είναι δημοτικός ,είχε τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να εκτελέσει και να υλοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια έκρινε στο συγκεκριμένο χώρο.

Επιπλέον θεωρεί ότι, αν το δημόσιο θεωρεί ότι προσβάλλονται δικαιώματα του δημοσίου από τις ενέργειές του δήμου, θα έπρεπε να απευθυνθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης, κι επομένως δεν συνέχισε παρακάτω εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, κρίνοντας ότι μη νομίμως εισάγεται η αίτηση σε αναρμόδιο δικαστήριο και για το λόγο αυτό την απορρίπτει», ανέφερε ο κ. Βεργίνας.

Ιδιοκτησιακά τετελεσμένα φαντάζεται ο Μηταράκης

Στον αντίποδα το Υπουργείο Μετανάστευσης μέσω… κύκλων, σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης, φθάνοντας μέχρι του σημείου να αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει κριθεί από το Πρωτοδικείο Χίου τη στιγμή που η αγωγή κυριότητας του Δήμου δεν έχει καν εκδικαστεί.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αναρμόδιο θεώρησε ότι είναι το Ειρηνοδικείο Χίου για την εκδίκαση της υπόθεσης πρόσβασης στην δημόσια έκταση στο Θόλος. Θυμίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τελεσίδικη απόφαση δέχθηκε ως νόμιμη την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς το Πρωτοδικείο Χίου, στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων δέχθηκε την ιδιοκτησία του Δημοσίου στην επίμαχη έκταση. Στόχος του Δημοσίου παραμένει το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η δημιουργία κλειστής / ελεγχόμενης δομής 1.240 θέσεων (όσο δηλαδή ήταν η χωρητικότητα της ΒΙΑΛ και των διαμερισμάτων) ώστε να μην ξαναβιώσει η Χίος καταστάσεις, όπως την περίοδο 2015-2019».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ