Πολιτική

20/12/19 9:56

τελ. ενημ.: 20/12/19 13:02

H μάχη (της κυριότητας) του Αίπους

Θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας στο "15" εγείρουν οι Βρονταδούσοι, με δικαστική απόφαση του 1991 απαντά η Κυβέρνηση

Ρεπορτάζ από έντυπο "π" 20/12/2019
Ρεπορτάζ από έντυπο "π" 20/12/2019

Σε κόντρα μεταξύ της Κυβέρνησης και του Βροντάδου μετατρέπεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου σε έκταση στο 15ο Χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου- Βολισσού με τους κατοίκους του Βροντάδου να οδηγούνται σε έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση στις 17:00 του Σαββάτου στο κτίριο του Φ.Ο.Β..

Βασικό επιχείρημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Βροντάδου είναι ότι η έκταση η οποία διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί έκταση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου και συνεπώς η δημιουργία οποιασδήποτε δομής σε ιδιωτική έκταση είναι ανέφικτη.

Σε αυτό το επιχείρημα σπεύδει να απαντήσει η ίδια η Κυβέρνηση φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας σειρά εγγράφων με τα οποία επιχειρεί να αποδείξει ότι η κυριότητα του χώρου έχει κριθεί τόσο από τα αρμόδια δικαστήρια ήδη από τις αρχές του 1990 καθώς και από νεότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Διεύθυνση Δασών Χίου με τις οποίες εκτός των άλλων διασαφηνίζεται ότι δεν πρόκειται για δασικές εκτάσεις.

Το Δικαστήριο του 1991

Το πρώτο έγγραφο που επικαλείται η Κυβέρνηση αφορά σε δικαστική απόφαση με αριθμό 5/509/22/1991 με αντικείμενο την αγωγή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την αναγνώριση κυριότητας ακινήτου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου δήλωσε ότι είναι κύριος βουνώδους έκτασης συνολικά 44.280 στρεμμάτων στο Αίπος και συγκεκριμένα σε μία σειρά από δεκάδες τοποθεσίες στην περιοχή.

Το Δικαστήριο όμως έκρινε την περιγραφή ως «καταφανώς αόριστη και ασαφή ως προς τα όρια του επιδίκου» με αποτέλεσμα να δημιουργείται «αμφιβολία περί την ταυτότητα και την έκταση αυτού, λόγω της αδυναμίας εντοπισμού επί του εδάφους» με βάση τα όσα εξέθεσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Πιο συγκεκριμένα το Δικαστήριο στην απόφαση του 1991 αναφέρει ότι: «…Δεν προσδιορίζεται το σχήμα του ακινήτου (αν είναι γεωμετρικό ακανόνιστο) κατά ποίο μήκος πλευράς συνορεύει με το Πιτυός, τη Λαγκάδα, τις Καρυές, τον Ανάβατο και την Εθνική Οδό Χίου Βολισσού».

Έτσι το Δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της αγωγής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου δημοσιεύοντας τη σχετική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 1991.

Τα έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών

Επιπλέον το κυβερνητικό επιτελείο, έχει στην κατοχή του μία περίληψη δημοσίευσης της Διεύθυνσης Δασών με βάση την οποία απορρίπτονται οι αντιρρήσεις του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου για πράξη χαρακτηρισμού μη δασικών εκτάσεων της Διεύθυνσης Δασών που αφορά έκταση 3.001,85 τ.μ. σε διάφορες θέσεις του Αίπους.

Με βάση τα συγκεκριμένα έγγραφα αλλά και τα τοπογραφικά που έχει στη διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο, επιχειρεί να κλείσει οριστικά τα διάφορά μέτωπα, καθιστώντας σαφές στην κοινωνία του Βροντάδου ότι η προετοιμασία για τη δημιουργία υπερδομής στο Αίπος, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό αλλά αποτελεί τελεσίδικη απόφαση της Κυβέρνησης παρά τις αντιδράσεις αιρετών και τοπικής κοινωνίας.

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ 1.pdf
Αρχείο pdf
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ 2.pdf
Αρχείο pdf
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ 3.pdf
Αρχείο pdf
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ 4.pdf
Αρχείο pdf
Σχόλια άρθρου: 0