14.10.2020 7:01

Τουρισμός – Εστίαση ο μεγάλος ασθενής του κορονοϊού

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την έναρξη της πανδημίας καταλάβαμε όλοι την τρωτότητα της εστίασης και εν γένει των επαγγελμάτων του τουρισμού. Μετά το πρώτο και μαζικό lockdown η κυβέρνηση όφειλε να αναπτύξει έναν παραγωγικό διάλογο με τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης για να  δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης για την προστασία του κλάδου. Ένα σχέδιο που θα συναποφασιστεί τόσο με  τους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου!

Το αποτέλεσμα των δράσεων της κυβέρνησης ήταν να διαφανεί η μεγάλη ανεπάρκεια των πρωτοβουλιών της ή η μεγάλη αδιαφορία της. Δεκάδες άνεργοι δεκάδες λουκέτα.

Αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν φτάσει σε οριακές συνθήκες διαβίωσης! Πάρτε γενναία μέτρα τώρα.

Ενδεικτικά προτείνω:

-Την απαλλαγή τους από όλα τα δημοτικά τέλη, τον δημοτικό φόρο και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

-Την μείωση των ενοικίων στο ισόποσο του ποσοστού μείωσης του τζίρου τους με ταυτόχρονη προστασία των ιδιοκτητών των ακινήτων.

-Μείωση στο ΦΠΑ και ένταξη τους σε μια ενιαία κλίμακα του 6% και η φορολογία για το οικονομικό έτος 2019 όχι πάνω από 9% χωρίς καμία προκαταβολή για το επόμενο έτος.

-Επιδότηση όλων των χρεών που βαραίνουν τις επιχειρήσεις εστίασης από την αρχή της πανδημίας χωρίς καμία εξαίρεση σε σχέση με την έναρξη της δραστηριότητας της επιχείρησης.

-12 δόσεις σε όλες τις οφειλές με έναρξη από 1/9/2021 και μετά καθώς και κεφάλαιο στήριξης σε όλα τα καταστήματα όσο το 10% του τζίρου του 2019 και για όσους έκαναν έναρξη εντός του 2020 το 10% του τζίρου των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

-Άτοκη δανειοδότηση από τράπεζες με δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 μήνες με έναρξη μετά την 1/9/2021.

-Αναστολή των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2021.

-Επιδότηση των τραπεζικών εξόδων συναλλαγών καθώς και κάθε άλλη διευκόλυνση ως προς την αποπληρωμή των χρεών που έχουν συσσωρευθεί λόγω της πανδημίας.

-Σε περίπτωση οριστικού κλεισίματος της επιχείρησης εγγραφή του επιχειρηματία σε ειδικό ταμείο ανεργίας για τουλάχιστον 12 μήνες. Καθώς και σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του καταστήματος λόγω πανδημίας πλήρη εντάξει στα σχετικά ευεργετήματα.

-Ένταξη του κλάδου εστίασης και τουρισμού σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

- Για το Β. Αιγαίο συγκεκριμένα, πρέπει να προσδιοριστεί χρονικά το άνοιγμα των συνόρων και οι όροι εισόδου στην χώρα, καθώς πολλές επιχειρήσεις στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό από την γείτονα χώρα.

Κύριε πρόεδρε της κυβερνήσεως,

Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν αποταθεί για οικονομική στήριξη στις τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες και ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός και η εστίαση. Ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κλάδου και δώστε λύσεις τώρα πριν μπουν και άλλα λουκέτα!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ