12.1.2021 10:59

Θα κλείσει και θα είναι αργά

Σε όλη την επικράτεια εφαρμογής της συνθήκης του Schengen, από την άνοιξη του 2021 πιλοτικά και από την άνοιξη του 2022 σε πλήρη εφαρμογή, θα υλοποιηθεί ένα νέο σύστημα εισόδου εξόδου ΣΕΕ ( ENTRY EXIT SYSTEM ) μέσω του οποίου θα καταγράφονται οι διελεύσεις υπηκόων τρίτων χωρών από τα ευρωπαϊκά σύνορά. 

Για την υλοποίησή του, η επιτροπή Schengen έχει ζητήσει μία σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις σε όλα τα συνοριακά σημεία ελέγχου διαβατηρίων στα οποία εφαρμόζεται η συνθήκη Schengen ανάμεσα σε αυτά και στο τελωνείο (χώρος άφιξης –αναχώρησης επιβατών ) της Χίου. Αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν εντός των προθεσμιών συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων που έχουν δοθεί, τότε τα σημεία θα κλείνουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτά κανένα πρόσωπο από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα σε ότι μας αφορά από την Τουρκία!

Από την Συμμαχία Αξιών έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την αρχή του καλοκαιριού του 2020, σε σχετική μου παρέμβαση, προτείνοντας μάλιστα όλες οι εργασίες να γίνουν μέσα στην περίοδο της πανδημίας που τα σύνορα είναι κλειστά και η όποια αναστάτωση λόγω αυτών θα επηρεάσει πολύ λίγο τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Για την Χίο το ¨κλείσιμο¨ συνεπάγεται ότι ξεχνάμε τα ταξίδια από και προς την Τουρκία. Άρα ξεχνάμε το μόνο κομμάτι τουρισμού που μας έχει απομείνει. Το Λιμενικό Ταμείο που έχει και την ευθύνη των ενεργειών έχει ενημερωθεί σχετικά πάνω από δύο χρόνια και ως σήμερα καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει στο οίκημα που στεγάζεται ο τελωνειακός έλεγχος και το γραφείο ελέγχου διαβατηρίων. 

Σήμερα ήδη μετά τον τελευταίο σεισμό όπου κρίθηκε ακατάλληλο το κεντρικό κτίριο του Τελωνείου Χίου έχουν προσωρινά μετακομίσει στο χώρο των αφίξεων- αναχωρήσεων δίπλα στην παλιά ιχθυόσκαλα, όλες οι άλλες υπηρεσίες του τελωνείου δημιουργώντας επιπλέον διαχειριστικό πρόβλημα στον χώρο.

Η ΣυμμαΧία Αξιών, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για αυτό το σοβαρό πρόβλημα όμως καμιά ουσιώδης απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί. Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα και παράλληλα καλούμε τους επαγγελματικούς φορείς να πιέσουν τη δημοτική αρχή να πράξει το καθήκον της.

Οι επιχειρήσεις της Χίου αναμένουν ως «Μάννα εξ ουρανού» το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι κρίμα να δουν άλλη μία φορά τα όνειρα τους να εξανεμίζονται.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ