8.10.2021 12:31

Resilience: Η δεξιότητα του μέλλοντος

Σε έναν κόσμο κοινωνικών ανισοτήτων, όπου η εκπαίδευση έχει διαταραχθεί σοβαρά από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, γίνονται εύκολα αντιληπτές οι συνέπειες της. Μακάρι, όλο αυτό να ήταν ένα παιχνίδι, με οδηγίες χρήσης αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και καλούμαστε ως Νέοι να χαράξουμε μια νέα πορεία, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ως νέοι θα μπορούσαμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία;

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας για να κάνουν οι νέοι την καριέρα που θέλουν και επιθυμούν. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά σίγουρα μπορούν να ξεπεραστούν. Για να ξεπεραστούν απαιτούνται νέες δεξιότητες, που θα χτίζουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως αυτό της ναυτιλίας.

Η πανδημία, μας έδωσε πολλά ερεθίσματα και σημεία τριβής να αναλογιστούμε αλλά και να αυτό-βελτιωθούμε. Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Το να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, είναι κάτι που θα μας συνοδεύει στο μέλλον. Μπροστά στις δυσκολίες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να «ευημερούμε». Νομίζω ως νέα γενιά έχουμε τα εργαλεία και τις ευκαιρίες να το πραγματοποιήσουμε.

Οι ναυτικοί, δουλεύουν σε ένα δυναμικό και επικίνδυνο περιβάλλον, συνεπώς η ευθύνη των εταιρειών είναι να διατηρηθούν οι άνθρωποι, τα πλοία, και το περιβάλλον που πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες ασφαλείς! Αυτό επιτυγχάνεται ακολουθώντας προβλεπόμενες διαδικασίες και πρακτικές ασφαλείας. Το resilience ενισχύει την ικανότητα μας, να είμαστε και να παραμένουμε ασφαλείς. Resilience ή αλλιώς ψυχική ανθεκτικότητα, είναι η ικανότητα να αντιδρούμε θετικά μετά από μια κατάσταση έντονου στρες, χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα διάφορα προβλήματα.

Πώς όμως συνδέεται το Resilience με την ασφάλεια;

Οι απαιτητικές και επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούν ξαφνικό στρες, κάνουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας να αντιδρά. Σε καταστάσεις έντονου στρες ο εγκέφαλος μετατρέπει τα ερεθίσματα που δέχεται σε ένα είδος συναγερμού, ενεργοποιώντας την ικανότητα του ανθρώπου για επιλογή δράσης ή φυγής.

Σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε την απειλή άγριων προϊστορικών ζώων, αλλά ο εγκέφαλος και το σώμα μας αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο έντονο στρες. Με την ανάπτυξη τεχνικών resilience είμαστε σε θέση να ελέγχουμε καλύτερα την ικανότητα για επιλογή δράσης ή φυγής. Ουσιαστικά, εξασκούμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις έντονου στρες, με αποτελεσματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τις ικανότητες μας ενώ εργαζόμαστε, σε χώρους όπου η ασφάλεια, είναι σημαντική.

Η σημασία του resilience είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως, στους επαγγελματίες αθλητές. Οι αθλητές, προπονούνται πολλές ώρες ώστε να εξασκήσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, αλλά προετοιμάζονται και στον τρόπο προσέγγισης του κάθε αγώνα. Οι αθλητές και οι ομάδες βελτιώνουν την ανθεκτικότητά τους, για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, να σκέφτονται, και να αντιδρούν γρήγορα, απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Τα άτομα το οποία, έχουν καλλιεργήσει την παραπάνω δεξιότητα, δεν επηρεάζονται από την πίεση μιας πιθανής ήττας και αντιδρούν αποτελεσματικά. Βέβαια για τους αθλητές, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χάσουν απλά έναν αγώνα. Το τίμημα στη βιομηχανία της ναυτιλίας, είναι σημαντικά υψηλότερο!

Τα λάθη επάνω σε ένα πλοίο, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό, να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα μας, ώστε να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, ακόμα και σε καταστάσεις έντονου στρες. Η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στη ναυτιλιακή βιομηχανία ως σημαντικό θέμα. Υπάρχει μια αυξανόμενη επίγνωση ότι οι ναυτικοί υποφέρουν από υψηλό στρες, σε σύγκριση με άλλους εργαζόμενους στη στεριά.

Προωθώντας ένα περιβάλλον φροντίδας, ασφάλειας και συνεχούς εκπαίδευσης αυξάνουμε την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει καλύτερες συνομιλίες στη λήψη αποφάσεων. Η ψυχική ανθεκτικότητα, είναι μια χαρακτηριστική δεξιότητα που μπορεί να διδαχθεί και όπως ισχύει για κάθε δεξιότητα, όσο πιο πολύ εξασκείσαι σε αυτή τόσο πιο καλύτερος γίνεσαι.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ