27.3.2014 14:01

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά. Τα αυτιστικά άτομα δε διαφέρουν σε τίποτα άλλο από εμάς παρά στο ότι λειτουργούν με  ένα ξεχωριστό, διαφορετικό  τρόπο απ" ότι οι άλλοι κι απλά ζητούν από εμάς να προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε

Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα του κόσμου γύρω τους.

Οι αισθήσεις τους είναι διαταραγμένες κι ως εκ τούτου πολλές φορές  αισθάνονται εχθρικό κι ανασφαλές ένα περιβάλλον. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ένα θέμα που τους δυσκολεύει και χρειάζονται να μεταχειριζόμαστε απλές κι όχι μεταφορικές εκφράσεις.

Θα χρειαστεί να τους δείξουμε κάτι καλύτερα παρά να προσπαθήσουμε να τους το εξηγήσουμε.

Μπορεί να νομίσουμε ότι κάποια ξεσπάσματά τους είναι υπερβολικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που τους ενοχλεί, είναι για εκείνους πραγματικά πολύ έντονο.  Αν με λίγη υπομονή προσπαθήσουμε να  εκλείψει τότε θα αισθανθούν πολύ καλύτερα.  Το σπουδαιότερο όμως γι αυτούς είναι ότι είναι χαρισματικά άτομα με ιδιαίτερα ταλέντα. Αναζητούν την κοινωνικότητα και θέλουν να μας δείξουν την αγάπη τους αλλά δυσκολεύονται στο πώς να την εκφράσουν. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη «συχνότητά» τους και τότε σίγουρα θ΄αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο.

Στόχος είναι να αναπτύξει το αυτιστικό άτομο τις όποιες ικανότητές του ώστε να καταστεί όσο γίνεται πιο αυτόνομο και παραγωγικό και να ενταχθεί στην κοινότητα.  Τα άτομα με Αυτισμό, παρά την «διαφορετικότητά» τους, έχουν την ίδια ανθρώπινη αξία και οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως άλλα άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

 

Πηγή εικόνας: http://www.aspergerhellas.org/sitebuilder/images/AYTISMOS_EIKONES-707x91...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ