7.8.2023 14:29

Ο πρώτος στόχος της εισόδου επενδυτών στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου επετεύχθη με επιστημονικές μεθόδους; Θέμα χρόνου ο δεύτερος;

Όταν πριν από τις εθνικές εκλογές στα πλαίσια των εγκαινίων του κέντρου έρευνας μαστίχας ανακοινώθηκαν τα νέα αντικείμενα της εταιρείας Mediterra (η εταιρεία είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών με το 51 % μέχρι σήμερα να το κατέχει η Ε.Μ. Χίου) στα οποία εκτός των άλλων είναι και η ανάπτυξη οργανωμένου ιδιόκτητου μαστιχώνα συνολικής εκτάσεως 60 στρεμμάτων βιολογικά καλλιεργούμενου.

Μου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα. 

Ερωτήματα ως προς την μεθόδευση της εκχώρησης στην Mediterra αρμοδιοτήτων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της μαστίχας.

Αυτά τα ερωτήματα με ανάγκασαν να ανατρέξω στη μνήμη μου για ότι γνώριζα για την Mediterra.

Με τη βοήθεια καταγεγραμμένων πληροφοριών φρεσκάρισα τη μνήμη μου για τους λόγους ίδρυσης της Mediterra. 

Μια εταιρεία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Ε.Μ. Χίου το 2002, με βασικό σκοπό την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για την μαστίχα της Χίου - του μηχανισμού και παραγωγής προϊόντων - την διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της μαστίχας - την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης. 

Στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών διαπίστωσα, ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, προκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση της Mediterra με μοναδικό θέμα: την τροποποίηση των άρθρων 3, 4, 5, 6 και 20 του καταστατικού της εταιρείας, με σημαντικότερη την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού

Η τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού αλλάζει παντελώς τον ρόλο της εταιρείας, αφού μέσω αυτής της τροποποίησης δίνεται η δυνατότητα στη Mediterra να επισέλθει στον πρωτογενή τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση αφορά την ίδρυση, ανάπτυξη και εγκατάσταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά παρακάμπτει αναίμακτα τις οποίες διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν και διατυπώνονται για τις τροποποιήσεις που επιχειρήθηκαν στα καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της Ε.Μ. Χίου, για την συμμετοχή επενδυτών στην δύναμη τους.

Η συμμετοχή των επενδυτών στην πρωτογενή παραγωγή της μαστίχας μέσω αυτής της διαδικασίας είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι και υιοθέτηση της βιοκαλλιέργειας της μαστίχας στα 60 στρέμματα, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν Casus Belli εναντίων όλων όσων τολμήσαμε να γράψουμε επ’ αυτού του θέματος. (στα 60 στρέμματα η μαστίχα που θα παράγεται θα ονομάζεται βιολογική, η μαστίχα που θα παράγεται από τα στρέμματα των μαστιχοπαραγωγών πως θα ονομάζεται;) 

Τα ερωτήματα πολλά σε αυτά που θα ακολουθήσουν από αυτές τις παρεμβάσεις, τα οποία πρέπει πρωτίστως να τεθούν από αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μαστιχοπαραγωγοί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ