15.5.2017 16:02

«Μια βόλτα στη Μυτιλήνη»

Με αφορμή τις εξετάσεις των ασκουμένων δικηγόρων, (είναι κι αυτό μια προσθετική ψηφίδα στην οικονομία της Λέσβου, η συγκέντρωση των Υπηρεσιών  που οδηγεί σε διανυκτερεύσεις, εστίαση κλπ, να φερ’ ειπείν η άλλη όψη των ή των Φυλακών σ ένα τόπο) βρέθηκα στη Μυτιλήνη και μεταξύ υποχρεώσεων, περιηγήθηκα λίγο στη πόλη και στα Ιαματικά «ΘΕΡΜΑ  ΣΠΑ».

Αγαπητοί συμπατριώτες και αιρετοί, η Μυτιλήνη είναι σε ζωηρότητα και κίνηση! Τα ξενοδοχεία που κατέλυσα προσωπικά και οι συνάδελφοί μου, γεμάτα από Ευρωπαίους, Ελληνες για δουλειές- και Τούρκους.

Οι μετανάστες-πρόσφυγες, πού και πού μια χαμένη φιγούρα «μαντήλας» μακρυά στο δρόμο σού θύμιζε την άφιξη των χιλιάδων αυτών ανθρώπων που οι καταστάσεις των χωρών τους  κυρίως, τους έφθασαν ως εδώ.

Η Μόρια -το κλειστό πια Κέντρο Φιλοξενίας των μεταναστών-προσφύγων έχει περιορίσει στο ελάχιστο  συμπεριφορές και εικόνες που καθημερινά ενοχλούσαν τη κανονικότητα της ζωής του νησιού όσο και έχει περιορίσει τις αυταπάτες Διοικούντων-Διοικουμένων προς τη κατεύθυνση του ρεαλισμού, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για τη Γη της Επαγγελίας, στους ενδιαφερόμενους να αφιχθούν χωρίς προηγούμενη σκέψη περί του πρακτέου. Μήπως μια σκέψη για το νησί μας -φυσικά δεν είμαι καθ ύλην αρμόδια- θα ήταν να εξελιχθεί σε κλειστό κέντρο η «ΒΙΑΛ» και μεταφορά των υπηρεσιών Ασύλου σε κάποιο κτίριο των Καμποχώρων με μίσθωμα; (φερ ειπείν στο παλιό Δημαρχείο του Χαλκειούς, εφόσον έχει χώρο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό). Διότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για ένα νέο Κέντρο, «πόσο χρόνο αυτό θα διαρκέσει στο ρόλο του, πού θα πάει και προπάντων φοβάται το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Αυτονόητα θα γίνονται όλες οι προσπάθειες από αιρετούς, πολίτες και φορείς για την οριστική επίλυση του Μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την παρούσα και εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε., Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ κλπ., εφόσον όλοι ξέρουμε πως το θέμα αυτό έχει βάθος χρόνου μπροστά του.

Η ζωή στο γειτονικό νησί πάντως, φαίνεται να έχει επιστρέψει σημαντικά στη κανονικότητά της, τα Ιαματικά «ΘΕΡΜΑ ΣΠΑ» χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπως με ενημέρωσαν, είναι ένα ενδιαφέρον συγκρότημα χαλάρωσης, φροντίδας υγείας και εστίασης, με θέα στη θάλασσα. Μακάρι και οι προσπάθειες στα Αγιάσματα της Χίου να αποδώσουν καρπούς, μα κι αυτά πρέπει να βοηθούνται από αφίξεις επισκεπτών του νησιού μας, πως αλλιώς;  

Πλοία και αεροπλάνα πάνε κι έρχονται στη Λέσβο ενώ εμείς ακόμη ψαχνόμαστε για το Αεροδρόμιό μας, το Λιμάνι, το Δικαστικό Μέγαρο, τις Φυλακές, της Κόρης το Γεφύρι κ.ο.κ.

Λουλουδάκια κάθε λογής, πετούνιες και μαργαρίτες με τάξη και φροντίδα σκορπούν τις χρωματικές πινελιές τους στις νησίδες και τα μικροπάρκα στους καθαρούς δρόμους της Μυτιλήνης, ενώ  οι άνθρωποι είναι πολύ πιο φιλικοί από παλιά και προσέχουν την εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους. Αντίθετα μήπως οι «ταές» έξω από το Γηροκομείο της Χίου και τον Κάμπο, το παλιό Μαιευτήριο-Ιωνικό Κέντρο στην οδό Λιβανού είναι τραυματικές οπτικές και πρέπει κάτι να κάνουμε;

Μήπως αν δεν έχουμε χρήματα, για να βελτιώσουμε την όψη της νησίδας στη Λεωφόρο Ενώσεως, μπορούμε να κινητοποιήσουμε εθελοντικά τους όποιους συμπολίτες μας, την ομάδα «Ο», τους προσκόπους και να φυτέψουμε πικροδάφνες ή ό,τι ανάλογο ενιαίο και ανθεκτικό, που θα υποδέχεται τους επισκέπτες από το Αεροδρόμιο με μια φροντισμένη εικόνα;

Μήπως πια είναι κατάντια ,να ζηλεύουμε τους άλλους, που πάνε μπροστά ή τελικά αυτό είναι που μας αξίζει; Πόσο ακόμη θα υποβαθμίσουμε αυτό τον ωραίο ιστορικό τόπο που μας δόθηκε;

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ