11.6.2021 11:58

Κεντρικό Λιμάνι Χίου: Συνολική αξιοποίηση και χρήση του

Για να παραχθεί μια μελέτη, όπως η μελέτη συνολικής αξιοποίησης (MASTERPLAN) του Κεντρικού Λιμένα Χίου και έργο με σωστό τρόπο και προπάντων με προοπτική στο μέλλον, χρειάζονται οπωσδήποτε τα εξής:

Ο Φορέας που θα αναθέσει, να έχει μια κατ’ αρχήν άποψη για το θέμα, να διαθέσει στους μελετητές που θα επιλέξει ΟΛΑ τα στοιχεία που διαθέτει, δηλαδή ΟΛΗ την Βιβλιογραφία και τις προγενέστερες προτάσεις καθώς και τα τεχνικά δεδομένα της στενής και ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα για ένα λιμάνι όπως το Κεντρικό Λιμάνι μας που διαθέτει μεγάλη και προστατευμένη Λιμενολεκάνη (της οποίας μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται λιγότερο από το μισό της) μια λογική και ενδεχόμενα τεχνική σκέψη – πρόταση, θα ήταν αν και πως στην προστατευμένη Λιμενολεκάνη θα μπορούσε ενδεχόμενα να επαυξηθεί ή πολλαπλασιαστεί η χρηστικότητά της με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πλοίων διαφόρων κατηγοριών π.χ. Ακτοπλοΐας, Κρουαζιέρας, αμιγώς Φορτηγών, σύνδεσης με λοιπά μικρά νησιά, ρυμουλκά, πολεμικά, κ.λ.π.

Παράλληλα θα έπρεπε να ερευνηθεί αν πέραν των πιο πάνω εξυπηρετήσεων, θα μπορούσε σε τμήμα του λιμένα ειδικών συνθηκών, να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα φιλοξενίας Τουριστικών σκαφών διαφόρων μεγεθών, σε συνδυασμό με τα βυθίσματα του Λιμένα. Τα πιο πάνω αναφέρονται – επαναλαμβάνω για: μέσα στην προστατευόμενη λιμενολεκάνη.

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί στον σχεδιασμό της συνολικής αξιοποίησης του Κεντρικού Λιμένα, θα έπρεπε να είναι ο τρόπος εισόδου – εξόδου και πρόσδεσης των πλοίων ώστε να δέχονται τις μικρότερες πιέσεις – δυνάμεις από τον αέρα και τον κυματισμό, η βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και όχλησης της Προκυμαίας από μικρά και μεγάλα οχήματα και η δημιουργία χώρου στάθμευσης που θα χρησιμεύσει από τη μια για την βελτίωση του προβληματικού κυκλοφοριακού της Πόλης και από την άλλη του ίδιου του Λιμένα.

Πέραν τούτων: θα έπρεπε να μελετηθεί η επιρροή της γειτνίασης Λιμένα και Αερολιμένα όπως και το κύριο και τα δευτερεύοντα επίπεδα εμποδίων από το βόρειο άκρο του Αερολιμένα που είναι δεσμευτικά και δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση. Τα υπόλοιπα στο επόμενο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ