25.6.2018 10:38

Ιστορικές συμφωνίες το Eurogroup και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Οι τελευταίες ημέρες σφραγίστηκαν από δύο ιστορικές εξελίξεις, με χαρακτήρα ορόσημου: τη Συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και των Μνημονίων. Οι εξελίξεις αυτές έγιναν δυνατές χάρη και στις επιλογές και τις πολιτικές της κυβέρνησης και διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο για τα εθνικά θέματα και την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, η αντίδραση των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτές της δύο εξελίξεις χαρακτηρίζεται από καταστροφολογία, παραποίηση, ασυνέπεια και μικροπολιτική. Η μηδενιστική και τυχοδιωκτική τακτική της ΝΔ, αλλά δυστυχώς και μεγάλου μέρους του ΚΙΝΑΛ, μόνο απογοήτευση προκαλεί στους δημοκρατικούς πολίτες.

Η Συμφωνία για το ονοματολογικό διασφαλίζει απόλυτα τις εθνικές μας θέσεις περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και περί εφαρμογήςέναντι όλων (ergaomnes).Επιπλέον, η Συμφωνία κάνει σαφή αναφορά στο γεγονός ότι η γλώσσα και η εθνότητα των γειτόνων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα και ιστορία, ενώ με την ολοκλήρωσή της αποτρέπεται η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός φιλοτουρκικού τόξου στην περιοχή. Έτσι, κλείνει μια εκκρεμότητα που είχε διαμορφωθεί defactoαπό τη γειτονική χώρα και με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων. Η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζεται ως αναγκαία και θετική από όλους, πλην της ακροδεξιάς και των - παραδοσιακών και νεόκοπων –εμπόρων πατριωτισμού.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά και την απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup, σηματοδοτεί το ουσιαστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου. Διαψεύστηκαν, έτσι, όλοι εκείνοι που πόνταραν στην καταστροφή της χώρας και μιλούσαν για μη ολοκλήρωση του προγράμματος.Βεβαίως, η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες. Με δεδομένη τη θετική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, η σταδιακή αλλά χειροπιαστή αποκατάσταση υπέρμετρων επιβαρύνσεων και ανισοτήτων θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο. Επιπροσθέτως, η απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να συνοδευτεί από μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νησιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις για το χρέος μόνο θετικά μπορούν να αποτιμηθούν, καθώς ελαφρύνουν σημαντικά το βάρος αποπληρωμής του κατά τα επόμενα χρόνια και επιτρέπουν στη χώρα να εστιάσει σε αναπτυξιακές πολιτικές με όρους δίκαιης διανομής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ