30.5.2024 10:05

Η ΕΜΧ, η MEDITERA και οι εθελοντές πυροσβέστες

Αναμφισβήτητα η αξία και η διαχρονική προσφορά της ΕΜΧ στην οικονομία και την κοινωνική ζωή της Χίου είναι αναγνωρισμένη και αποδεκτή με περηφάνια από όλους.

Η MEDITERA ως «εργαλείο» της ΕΜΧ για την προώθηση και την εμπορικότητα της μαστίχας έχει το μερίδιο της στην συνολική άνοδο του προϊόντος.

Η ΕΜΧ είναι ο κύριος μέτοχος με 53% στην MEDITERA και έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για κάθε ενέργεια της.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα με έκτακτη γενική συνέλευση η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ζήτησε και εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ύψος του 1.400.000 € περίπου για να δοθεί στην MEDITERA.

Επίσης ανακοινώθηκαν στο ύψος των 5 εκατομμυρίων € τα επενδυτικά σχέδια της MEDITERA.

Όλα αυτά αναφέρονται για να γίνει κατανοητή η συλλογική προσπάθεια που γίνεται για να έχει πρόοδο και επιτυχία το προϊόν που λέγεται μαστίχα Χίου και για το οποίο φροντίζει η μεγάλη οικογένεια των μαστιχοπαραγωγών.

Σε όλη αυτή την συλλογική προσπάθεια μεγάλη προσφορά έχει η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας του Δήμου Ιωνίας, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ, ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Έχει στην δύναμη της άνω των 75 ατόμων εθελοντών πυροσβεστών (ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ) οι οποίοι αποδεδειγμένα προστατεύουν ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, αψηφώντας τους κινδύνους των πυρκαγιών.

Συνεργάζεται ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ με την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και ενεργεί κάτω από τις εντολές της.

Δυστυχώς αυτή η αρμονική συνύπαρξη προς όφελος του μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, από κακούς χειρισμούς και προσωπικές εμπάθειες κατέληξε στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Ο λόγος ήταν το παραχωρηθέν πυροσβεστικό όχημα από την MEDITERA προς την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης της Ιωνίας από το έτος 2017, να ζητηθεί η επιστροφή του και να το στερηθούν οι εθελοντές στο ξεκίνημα μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου.

Βρεθήκαμε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ως μάρτυρες για τα ασφαλιστικά μέτρα , ο Πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος από την πλευρά της MEDITERA και ο Βασίλης Μυριαγκός από την πλευρά των εθελοντών πυροσβεστών.

Ο αξιόλογος κ. Γιάννης Μανδάλας διευθύνων σύμβουλος της MEDITERA παρών σε όλη την διαδικασία.

Σίγουρα δεν αρέσει σε κανένα η εικόνα μιας επιτυχημένης οικογένειας γύρω από το μαστίχι, να βρίσκεται στο δικαστήριο και να αντιδικεί για αυτονόητα πράγματα.

Όταν ο πρόεδρος της ΕΜΧ και ο Διευθύνων σύμβουλος της MEDITERA αντιδικούν με τους εθελοντές πυροσβέστες - μαστιχοπαραγωγούς, δίνεται λάθος μήνυμα παντού και μειώνεται το κύρος του θεσμού της ΕΜΧ που έχει παγκόσμια εμβέλεια.

ΦΥΣΙΚΑ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ και για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΕΜΧ ατύχησε στην προσπάθεια του.

Πέρσι την ίδια περίπου περίοδο η ΕΜΧ με τον πρόεδρο της πάλι ως μάρτυρα, βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Αυτή την φορά είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΥΑΝΧ μαζί με πολλούς άλλους σχετικά με την επάρκεια του νερού!

Τα περσινά αποτελέσματα είναι γνωστά μέσω του τύπου.

Φέτος η ΔΕΥΑΝΧ έχει πάρει τα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ μέτρα με τα περσινά, αλλά δεν της έχουν γίνει ασφαλιστικά μέτρα. Περίεργο αλλά έχει όμως την εξήγηση του.

Σε κάποιους πρέπει να μπει ένα φρένο.

Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και εκπροσωπούμε χιλιάδες ανθρώπους, πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τις προσωπικές εμπάθειες και ανασφάλειες οι οποίες δεν ενδιαφέρουν κανένα.

Ένας πρέπει να είναι ο σκοπός μας.

ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.

Η ΕΜΧ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ανήκει σε όλους τους μαστιχοπαραγωγούς που μοχθούν μέσα στα χωράφια.

Καλή αντιπυρική περίοδο να έχουμε χωρίς φωτιές και να ενισχύονται όλες οι εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης του νησιού μας.

Βασίλης Μυριαγκός

Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ