13.12.2020 10:59

Γράμμα στον Αλέξη από τον μπάρμπα Ανέστη

Αγαπητέ σύντροφε Αλέξη σε χαιρετώ,

   Σήμερα που σου γράφω είναι Σάββατο 12 του Δεκέμβρη. Δεν σου κρύβω ότι, τούτα τα λόγια, τα βγάζω από μέσα μου με βαριά καρδιά και πολύ στεναχώρια.

  Συμπάθα με αν θα σε πικράνω, αλλά, σαν πιο μεγάλος σου, νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μου να μιλήσω και εσύ, αν θές,πρόσεξε ευτά που θα σου πω.

  Εχτές, ημέρα Παρασκευή, στο πρωινάδικο της παμπόνηρης αλεπούς, του Παπαδάκη, ήσουνα απαράδεκτος. Με πίκρανες πάρα πολύ. Επερίμενα με λαχτάρα να ξανακούσω τον σύντροφο τον Αλέξη να κολλά στον τοίχο τους αντιπάλους μας όπως πάντα.

  Αντί γι΄αυτό, είδα έναν Αλέξη να απολογείται, κοντά μισή ώρα, για ένα σπιτάκι που ενοίκιασενε στο Σούνιο, πάνω στη θάλασσα, για τα παιδιά του. Απολογούσουνε Αλέξη λες και ήκαμες κανένα έγκλημα. Αφήνω στην άκρη τα περί βίλας. Στις φωτογραφίες που είδα, το σπιτάκι, εμένα μου μοιάζει σαν την καλύβα του μπάρμπα Θωμά. Τέτοιο εξοχικό, τουλάχιστο εδώ στη Χίο, έχει κάμει μέχρι και η κουτσή Μαρία, που λε ο λόγος. Αλοίμονο να μη μπορούσε να νοικιάσει ένα τέτοιο, κοτζάμ Πρωθυπουργός όταν μάλιστα τούρχεται σχεδόν τζάμπα. Στ' αλήθεια, ήντα είναι 500 ή 900 ευρώ το μήνα για έναν σαν και σένα Αλέξη; Σταγόνα στον ωκεανό θάλεγα.

  Σύντροφε, συμπάθα με, αλλά, εγώ στη θέση σου, αντί να μιλώ για καλή ευκαιρία που τυχαία μου προξένεψενε ένας γνωστός ταβερνιάρης, θα τη σπούσα σε όλους και πιότερο στον Κυριάκο, λέγοντας ότι, μετά από ευτό το καλοκαιρινό εξοχικό, τώρα ψάχνω και καμιά καλή ευκαιρία για δεύτερο, χειμωνιάτικο, απάνω σε κοντινό βουνό.

  Ευτό θα πει μαγκιά. Να την σπας στον άλλον, εκεί που δεν το περιμένει. Άκου λέει, έτσι και είσαι αριστερός, δεν δικαιούσαι όσα δικαιούνται οι δεξιοί και οι Πασόκοι. Δηλαδή έτσι και είσαι διαβητικός, δεν θα φας ποτέ σου γλυκά, έστω και στη ζούλα; Αμ' δε....

   Ο συχωρεμένος ο Αντρέας, που θες να του μοιάσεις Αλέξη μου, ούτε που θα σκεφτότανε νάβγει σε πρωινάδικο να απολογηθεί σαν βρεγμένη γάτα για το σκάνδαλο του 1994 με τη ροζ βίλα της Μιμής. Εσύ τότε ήσουνα μικρός και μπορεί να μην καλοθυμάσαι την υπόθεση. Ο Αντρέας τότε, για να κάμει το χατήρι της Μιμής, απόκτησενε μια βίλα πανάκριβη στην Εκάλη. Οι εφημερίδες εγράφανε για ένα σπίτι 600 τετραγωνικά, σε οικόπεδο πάνω από τρία στρέμματα και κόστος 800 εκατομμύρια δραχμές. Ευτό πραγματικά ήτανε πανάκριβη βίλα. Όμως, ο Αντρέας τσιμουδιά, άχνα. Απέναντι στο σούσουρο και την κατακραυγή, ήβγαινε έναςΥπουργός του, ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης ο Γιαννόπουλος που ήξερενε να τα λε λαϊκά αλλά και πολύ χοντρά, και εκαθάρισενε για λογαριασμό του Ανδρέα. Άκου ήντα είπενε:

-Σιγά που θα πέσει η Κυβέρνησή μας για ένα κωλόσπιτο”!

  Ακούς απάντηση Αλέξη; “Κωλόσπιτο” μιά τεράστια βίλα στην πιό ακριβή περιοχή της Αθήνας. Κι εσύ, επί μισή ώρα απολογούσουνε για μια καλύβα, που, στο κάτω-κάτω, βρίσκεται κτισμένη απάνω σε βράχους και όχι σε καμιά αμμουδερή ή βοτσαλωτή παραλία.

  Τέλος πάντων. Το κακό εγίνηκενε. Όμως, όπως λέμενε, “κάθε κακό τριών ημερών”. Και τούτο θα περάσει και θα ξεχαστεί. Εκείνο που με κουλαντρίζει είναι ήντα μπορεί να γίνει με τον παμπόνηρο τον Κυριάκο. Παρά τα όσα του έχουνε τύχει, ευτός παραμένει καβάλα στο άλογο κορδωμένος και καμαρωτός. Κι εσύ τονε παλεύεις μονάχος σου. Πού είναι Αλέξη μου οι μεγαλοσύντροφοι; Γιατί τόχουνε βουλωμένο; Γιατί δεν ρίχνουντενε στη μάχη; Τρεις-τέσσερις, που οι τηλεοράσεις σκόπιμα μπορεί και να τους βγάζουνε τακτικά, τα λένε άγαρμπα τις πιο πολλές φορές και μετά τρέχετενε να συμμαζέψετενε τα ασυμμάζευτα.

  Ας καταλάβουνε όλοι οι συντρόφοι ότι, τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης. Τώρα που το Κυριακάκι δείχτει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο από τη φούντωση του κορωνοϊού και από την ξεγυρισμένη κατραπακιά που τούδωκενε προχτές η Μέρκελ για τα Ελληνοτουρκικά. Άφεις το τί θα γίνει με την κλειστή αγορά, τις αναδουλειές και την ανεργία. Και μη ξεχάσεις τους θρήσκιους που τάχουνε πάρει στο κρανίο με τις κλειστές Εκκλησιές.

  Μέχρι και το στεφάνι μου, που είχενε έρωτα με τον Κυριάκο, τώρα σα να της ξυνίζει. Εχτές την ήκουσα να μουρμουρίζει, νομίζοντας πως δεν την ακούω:

-Βρε αχαΐρευτε, (δηλαδή ανεπρόκοπε) Κυριάκο, πας να μας κοροϊδέψεις; Τί θα πει ανοικτές εκκλησιές με μόνο εννιά ανθρώπους μέσα; Ποιοί θα πρωτομπούνε από όσους έχουνε τη συνήθεια να εκκλησιάζουντενε Χριστούγεννα και Φώτα; Οι υπόλοιποι από τους εννιά, θα γυρίσουνε ακοινώνητοι στα σπίτια τος αφού θα βρούνε κλειστές τις πόρτες ή θα κάτσουνε όξω αφ' τις εκκλησιές μέσα στο καταχείμωνο;

  Εκείνη την ώρα Αλέξη μου τόπαιξα πονηρά. Γυναίκα, της είπα, ήκουσα ήντα εμουρμούριζες και έχεις δίκιο. Ο Κυριάκος και ο Άδωνις σας κοροϊδεύουνε. Ευτυχώς που οι τηλεοράσεις θα μας δείξουνε τις λειτουργίες αυτές. Έτσι και εσύ, θα λειτουργηθείς εδώ, στο σπίτι μας, χωρίς να κινδυνέψεις από τον κορωνοϊό. Κάτι θα είναι κι ευτό. Θυμάσαι, της είπα, όταν στο σκολειό, εψάλαμενε όλα τα παιδιά μαζί, την πρωινή προσευχή που λε “Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ και τα ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ”;

Άρα γυναικούλα μου, αφού ο Θεός είναι πανταχού παρών, σίγουρα; είναι και στο σπίτι μας. Στρώσε λοιπόν κι εσύ ένα χαλάκι κάτω από τα κονίσματα (όχι σαν τους Μουσουλμάνους που το στρώνουνε όπου βρεθούνε), προσευχήσου και όλα καλά. Και άφεις γυναικούλα μου τον Κυριάκο να βουρλίζεται.

  Αλέξη, δεν ξέρω άν,σιγά-σιγά, θα την κάμω τη γυναίκα μου Συριζαία. Όμως μπορεί να την κάμω εχθρό του Μητσοτάκη. Μετά βλέπομενε ήντα θα γίνει. Εσύ και οι υπόλοιποι σύντροφοι, κανονίσετενε να πέσει ο Κυριάκος μια ώρα αρχύτερα. Αυτό είναι η αποστολή και το χρέος σας. Όσο για το εμβόλιο, θάθελα τη γνώμη σου αν πρέπει να μπολιαστώ ή όχι. Γράψε μου αν είναι αλήθεια ότι μπορεί να μας πέσουνε τα μαλλιά αν κάμομενε το εμβόλιο. Τα μαλλιά του κεφαλιού ούτε που με νοιάζουνε αν πέσουνε. Το μουστάκι μου με ενδιαφέρει μην τυχόν και μαδήσει. Θέλω να με καταλάβεις.

Εδώ σε αφήνω για σήμερα. Χαιρετισμούς στην αγαπητή μου Περιστέρα, φιλιά στα παιδάκια σας και Καλές Γιορτές να περάσετενε.

Σε χαιρετώ συντροφικά

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ