14.7.2021 11:21

Γιατί όχι η άγκυρα του Λιμεναρχείου στο βιβλίο Guinness;

Είμαστε υπόδουλοι στους Τούρκους για τετρακόσια χρόνια. Είμαστε ελεύθεροι διακόσια χρόνια χάριν στον ηρωισμό και την φιλοπατρία των προγόνων μας και μερικών φιλελλήνων. Τα δεινά και οι φρικαλεότητες που υπέστη ο τοπικός πληθυσμός δεν περιγράφονται, αν και ιστορικώς είναι καταγεγραμμένα. Ζωντανή απόδειξη και αναμφισβήτητη αποτελούν τα χιλιάδες των χιλιάδων των οστών που φυλάσσονται στην Μονή του Αγίου Μηνά, της Νέας Μονής και αλλού.

Το μέγεθος της θηριωδίας ήταν τέτοιο που ευαισθητοποίησε τον μεγάλο ζωγράφο Ντελακρουά να φιλοτεχνήσει τον περίφημο πίνακα που κατά κάποιο τρόπο αποτυπώνει την σφαγή της Χίου. Έκτοτε εμείς με μεγάλη επιμέλεια και με έξοδα πολλών εκατομμυρίων φροντίζουμε να συντηρούμε και να αναπαλαιώνουμε τα απομεινάρια της τυραννίας όπως τα τζαμιά, τα λουτρά κτλ. Δεν συντηρούμε όπως πρέπει και ούτε προβάλουμε όπως θα έπρεπε το μοναδικό και αναμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο της ανδρείας, του ηρωισμού, του άθλου του Κων. Κανάρη και των πυρπολητών του, που είναι η ευμεγέθης άγκυρα που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Λιμεναρχείου. Αυτή η τεράστια άγκυρα τύπου Αγγλικού Ναυαρχείου μετά στύπου που βρέθηκε έξω από το Λιμάνι της Χίου και δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες ανεύρεσης και ανέλκυσης, αυτό που όμως θέλω να επισημάνω είναι το μέγεθος της και κατά συνέπεια το μέγεθος του πλοίου που την έφερε, διότι ανέκαθεν το μέγεθος της άγκυρας ενός πλοίου είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος του πλοίου. Οπότε αναλογιζόμενοι καταλαβαίνουμε και το μέγεθος του άθλου του Κων. Κανάρη. Το μέγεθος του πλοίου ήταν τέτοιο που ήταν σε θέση να φέρει περί τους 2500 στρατιώτες και πλήρωμα καθώς και καμιά εκατοστή κανόνια, απολύτως ανάλογη ήταν και η ζημιά που προκάλεσε και ο Κανάρης με τους άνδρες του στο Πολεμικό Ναυτικό των Τούρκων και μη υπολογίσιμη η ζημιά που προκάλεσε στο ηθικό τους προσφέροντας στους Έλληνες τέτοια αυτοπεποίθηση και τόλμη ώστε να μην είναι κανένας εις θέση πλέον να τους σταματήσει.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, είναι χρέος της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, του ΕΟΤ ή ακόμα και κάποιου ιδιωτικού φορέα να αναδείξουν το γεγονός και να πουν και τα γεγονότα όπως πραγματικά έγιναν και να μην καλύπτονται κάτω από την δικαιολογία που ειπώθηκε στο παρελθόν ότι αυτό δεν γίνεται για να μην προκαλέσουν τους Τούρκους, την στιγμή που ακόμα και σήμερα μας ευτελίζουν και εμείς συμπεριφερόμαστε σαν να εξακολουθούμε να είμαστε υπόδουλοι τους.

Η άγκυρα αυτή εκτός από τους συναισθηματικούς πατριωτικούς λόγους θα πρέπει να αναδειχθεί και για το μέγεθος της πάντοτε σε σχέση με το πλοίο και την χρονολογία κατασκευής της. Εγώ πάντως λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και των ανά τον κόσμο ταξιδιών μου πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη διασωθείσα.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρότεινα να μετρηθούν οι διαστάσεις της, να προσδιοριστεί κατ΄ εκτίμηση το βάρος της και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταχωρηθεί και στο βιβλίο Guinness, άλλοι ενεργούν και καταχωρούνται για τα τσουρέκια τους και τις χορτόπιτες τους.

Παρακαλώ μην κρίνετε την πρόταση απορριπτέα αν αξιοποιηθεί μπορεί να συνεισφέρει και οικονομικά από πλευράς τουριστικής σαν αξιοθέατο.

Υ.Γ. Στη βάση δε της εν λόγω Άγκυρας είχε χαραχθεί σε θυμιανούσικη πέτρα, που τώρα δε διαβάζεται λόγω φθοράς, το εξής πολύ κατατοπιστικό για τον οποιοδήποτε επισκέπτη.

«ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΝ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ-ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΙΟΥ».

Εν ολίγοις, εκατό τοις εκατό πλήρης η ενημέρωση του επισκέπτη, ο οποίος υποθέτει ότι… η άγκυρα φύτρωσε.

Βρε που πάμε.. Τελικά πολύ προφητικός ο μακαρίτης ο Αυλωνίτης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ