10.10.2013 14:31

Γιατί η μείωση στην τιμή του πετρελαίου είναι και κοινωνικά δίκαιη και δημοσιονομικά επωφελής *

Η εκτίμηση  του Υπουργείου Οικονομικών ότι στο τέλος του έτους η χώρα θα έχει επιτύχει δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα,αναπαράγεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η χώρα μας, για πρώτη φορά, θα είναι σε θέση να καλύψει τις πρωτογενείς ανάγκεςτης, δηλαδή να πληρώσει, χωρίς να δανειστεί, μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα.              

Η πορεία, όμως, προς αυτήν τη μοναδική, σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσιονομική προσαρμογή, ήταν – και είναι - η πιο δύσκολη που έχει διανύσει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μια πορεία επώδυνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που είδαν τα δεδομένα της ζωής τους να ανατρέπονται μέσα σε λίγους μήνες. Οι Έλληνες επωμισθήκαμε το βάρος της αποτυχίας, της βάναυσης κατάρρευσης ενός μοντέλου διακυβέρνησης, παραγωγής, οικονομίας ακόμη και πολιτικής.

Τώρα, που το πρόγραμμα φαίνεται να αρχίζει να αποδίδει σε δημοσιονομικό επίπεδο, πρέπει να διορθώσουμε λάθη που κόστισαν και κοινωνικά και οικονομικά, ενώ η αλλαγή που συντελείται, πρέπει να αρχίσει να γίνεται απτή πραγματικότητα για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Πέρυσι, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σήμερα, τα πρατήρια έχουν εξοπλισθεί με συστήματα εισροών – εκροών, που (πρέπει να) σημαίνει, ότι δεν υφίσταται θέμα λαθρεμπορίου ή παράνομης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης. Εξακολουθεί, όμως, να υπάρχει ο κίνδυνος των παρεπόμενων συνεπειών που βιώσαμε πέρυσι το χειμώνα, με την ελληνική κοινωνία να παγώνει, την Αθήνα και τα αστικά κέντρα να γεμίζουν αιθαλομίχλη και τα δημόσια έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και από το πετρέλαιο κίνησης, να «καταρρέουν». Τα προσφάτως δημοσιοποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι, αντί της αναμενόμενης αύξησης εσόδων από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, σημειώθηκε μια σημαντική μείωση, η οποία σαφώς συνδέεται με την πτώση των παραγγελιών από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να αποδοθεί ένα πρώτο κοινωνικό μέρισμα από την μέχρι σήμερα προσπάθεια. Πρέπει να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με περικοπή ενός εκ των φόρων που έχουν επιβληθεί, προκειμένου αυτό να γίνει οικονομικά προσιτό για το μέσο ελληνικόνοικοκυριό.Η διεύρυνση των δικαιούχων που θα λάβουν, φέτος, το επίδομα θέρμανσης πρέπει να συμβαδίσει με μια απλουστευμένη διαδικασία, με περιορισμό της γραφειοκρατίας και αξιοποίηση του μηχανισμού του κοινωνικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η.

 

Βαδίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση,η ελληνική οικογένεια θα μπορεί να έχει πρόσβαση σεένα δίκαια διανεμημένο κοινωνικό μέρισμα από τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση μέρους της αγοράς πετρελαιοειδών, αλλά και της θετικής πορείας των δημοσιονομικών της χώρας.Στόχος είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, και σε αυτήν την πορεία η κοινωνική συνοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

 

* Ο Κώστας Τριαντάφυλλος είναι βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και το άρθρο του δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ