13.12.2020 18:44

Για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης στον Βροντάδο

Η ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Οφείλουμε να ενημερώσουμε για ποιους λόγους η ΔΕΥΑΝΧ πρότεινε με ομόφωνη απόφαση της, μετά από την σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Κοινοτήτων Χίου και Βροντάδου, να γίνει η έκτακτη προμήθεια, χωροθέτηση και τοποθέτηση της νέας μονάδας αφαλάτωσης, στην περιοχή που βρίσκεται το δημοτικό οικόπεδο πίσω και δίπλα από την πρώην  ηλεκτρική του Βροντάδου, δηλαδή στην περιοχή τρεις Μύλοι.

Υπάρχει συνεχής πληθυσμιακή αύξηση στον Βροντάδο ( το καλοκαίρι φτάνουν περίπου 10.000 διαμένοντες και παραθεριστές ) , επίσης υπάρχει αυξημένη παρουσία συμπολιτών της πόλης της Χίου που πηγαίνουν για μπάνια στην περιοχή η στα καφέ και τις ταβέρνες και η ανάγκη για πότισμα των λουλουδιών δέντρων και κηπευτικών.

Όλα αυτά αποτελούν τις κύριες αιτίες που προκαλούν αυξημένη ημερήσια κατανάλωση ( 2.500 κυβικά περίπου την μέρα στον Βροντάδο ) και αδυναμία του υπάρχοντος υδρευτικού συστήματος να ανταποκριθεί επαρκώς.

Η πόλη της Χίου και του Βροντάδου την καλοκαιρινή περίοδο χρειάζονται περίπου 15.000 κυβικά νερού την ημέρα και λίγο πάνω από τα μισά περίπου την χειμερινή περίοδο.

Στόχος μας είναι να αποτραπεί ξανά στο μέλλον δυσλειτουργία στην επάρκεια νερού και γι αυτό  προχωρήσαμε άμεσα στην διαδικασία ενοικίασης μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, δυναμικότητας παράγωγης 1000 κυβικών την ημέρα.

Στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο στις 9/12/2020 κατά πλειοψηφία αποφάσισε την χωροθέτηση (δια της παραχώρησης Δημοτικού χώρου που ήταν και η μοναδική πρόταση ), της μονάδας αυτής.

Προσωπικά περίμενα ότι θα ληφθεί ταχύτατα και ομόφωνα η συγκεκριμένη απόφαση, μη υπάρχουσας άλλης.

Την απόφαση αυτή μετά από τρίωρη συζήτηση ψήφισαν η παράταξη του κ. Δημάρχου, του κ. Βουρνού και του 
κ. Σκούφαλου. 

Έτσι πέρασε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ διαφώνησαν για διάφορους λόγους και αιτιάσεις η παράταξη του κ. Τριανταφύλλου, του κ. Στάθη, του κ. Αντωνόγλου και η παράταξη του κ. Καραβασίλη ψήφισε λευκό που ισοδυναμεί με όχι (σύμφωνα με τον κανονισμό του ΔΣ το λευκό είναι αρνητική ψήφος).

Ήδη ακούγονται διάφορα τραγελαφικά, όπως π.χ ότι κάποιοι που  αντιπολιτεύονται την δημοτική αρχή, θα ασκήσουν προσφυγές με προφανή σκοπό να αποτρέψουν ή έστω να καθυστερήσουν την υλοποίηση του σχεδιασμού μας. 

Θέλω να ελπίζω ότι όλα αυτά που ακούγονται δεν θα υλοποιηθούν και επαληθευθούν, αν όμως έχουν βάση αλήθειας θα σημαίνει ότι πάνω από το καλό του Βροντάδου και της Χίου, βάζουν τα παραταξιακά ή προσωπικά τους συμφέροντα και όχι το όφελος των κατοίκων.

Επειδή θα μπορούσε κάποιος καλόπιστα να ρωτήσει, γιατί η μονάδα να τοποθετηθεί στους τρεις Μύλους και όχι στον Μηλιγγά ή το Θόλος, όπου είναι και οι άλλες μονάδες;

Για να λυθούν τυχόν άλλες απορίες παραθέτω τα παρακάτω:

1. Οι παλιές μονάδες ( 6 τον αριθμό ) του Μηλιγγά  και του Θόλους ( οι πρώτες τοποθετήθηκαν από το έτος 2000 ), αφαλατώνουν υφάλμυρο νερό το οποίο από εποχή σε εποχή αυξομειώνεται τόσο η ποσότητα του όσο και η ποιότητα του με αποτέλεσμα να έχουμε αυξομείωση της παραγόμενης τελικής ποσότητας. Αυτό δεν θα συμβαίνει με την νέα μονάδα, αφού θα αφαλατώνει θαλασσινό νερό σταθερής ποσότητας.

2. Το δίκτυο υδροδότησης του Βροντάδου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο της παλιάς ηλεκτρικής, άρα πολύ πιο εύκολα θα μπορεί από εκεί να στέλνετε το νερό της νέας μονάδας στην μεσαία και υψηλή ζώνη του Βροντάδου, το Λατόμι κλπ χωρίς κινδύνους πιθανών αφανών  υπόγειων διαρροών αντίστοιχων αυτών του δικτύου που φέρνει νερό στο Βροντάδο και την Χίο από τον μακρινό Μηλιγγά.

3. Οι παλαιές αφαλατώσεις στον Μηλιγγά και θόλος δεν έχουν αδειοδοτηθεί και άρα η τοποθέτηση εκεί μιας νέας, θα προκαλούσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση του όλου έργου το οποίο χρειαζόμαστε άμεσα. Επιπλέον επειδή η νέα μονάδα θα αφαλατώνει θαλασσινό νερό, η άντληση νερού από τη θάλασσα του Μηλιγγά  απαιτεί μεγαλύτερες δαπάνες λόγω υψομέτρου.

4. Η νέα μονάδα θα ευρίσκεται εντός μεταφερόμενου κοντέινερ και θα τοποθετηθεί αφού εγκριθούν όλες οι αναγκαίες άδειες για τυχόν περιβαντολλογικές επιπτώσεις.

5. Τα μόνα  χημικά κατάλοιπα από το πλύσιμο των μεμβρανών,δύο ή τρεις φορές το χρόνο, θα συλλέγονται μέσα σε μικρά δοχεία και θα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΝΧ με απόλυτη ασφάλεια.

6. Αισθητική και οπτική όχληση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, ούτε και ηχορύπανση θα προκύψει, μιας και θα προβλεφθεί ισχυρή ηχομόνωση του κοντέινερ.

7. Από τα 1000 m³ νερού που θα παράγει καθημερινά η νέα μονάδα, θα υπερκαλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες κατά προτεραιότητα του Βροντάδου και ακολούθως θα διοχετεύεται σε περιοχές της πόλης της Χίου και την περιοχή Αγίου Μηνά όπου επίσης την θερινή περίοδο παρουσιάζονται προβλήματα.

8. Υπάρχει συνολικός σχεδιασμός της ΔΕΥΑΝΧ με τρείς νέες μονάδες αφαλάτωσης, τα φράγματα Κόρης Γεφύρι (ολοκλήρωση του), Κατράρη (διευθέτηση απωλειών που έχει ) και Κοντού ( ολοκλήρωση μελέτης και ένταξη του σε πρόγραμμα), με νέες γεωτρήσεις, με νέα δίκτυα κλπ τα οποία εντάσσονται σε ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και θέλουν 2-3 χρόνια για να υλοποιηθούν. Έως τότε πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα (όπως π.χ η αφαλάτωση που αναφερόμαστε τώρα) για να αποφύγουμε τις περικοπές σε νερό και να υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια και η ομαλή υδροδότηση για όλους τους δημότες.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ως διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ θα κάνουμε όλοι όσα απαιτούνται για την απρόσκοπτη παροχή νερού σε όλους τους κατοίκους.

Θέλω να ελπίζω ότι ακόμα και όσοι διαφώνησαν με την επιλογή που κάνουμε, θα συμπεριφερθούν στο εξής υπεύθυνα και λογικά θέτοντας το καλό όλων των δημοτών πάνω από κάθε παραταξιακό κι άλλο συμφέρον. 

Στο χέρι τους είναι να το αποδείξουν.

ΥΓ: Η εικόνα είναι από την Μύκονο όπου υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης ( το σημείο με το κόκκινο ) παροχής 3.000 κυβικών την μέρα και βρίσκεται δίπλα σε σπίτια, σε ξενοδοχεία και την παραλία όπου κολυμπούν οι ντόπιοι και οι τουρίστες.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ