18.11.2014 12:28

Για ένα διάλογο ευθύνης μπροστά στους πολίτες

Διαβάζω στον «Πολίτη»  (17-11-2014) τη ζοφερή εικόνα για το νησί μας όπως την περιέγραψαν  στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο.   Ο τίτλος του κύριου άρθρου  «Γερασμένοι κι … άνεργοι» θα μπορούσε να συμπληρωθεί με τα επίθετα «ούργιοι και αγαλιάδες» οι Χιώτες αφού μας πρότειναν  να επιβιώσουμε οικονομικά  από τις εξαγωγές  μαστίχας και  μανταρινιών. Για να ξέρουν οι  αναγνώστες ενημερώνω ότι οι εξαγωγές μαστίχας που δεν υπερβαίνουν τα 8-9 εκατομμύρια ευρώ ενώ, εκείνες των μανταρινιών (αν όντως γίνονται) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις λίγες χιλιάδες ευρώ.

Αναλογεί δηλαδή 0,60 ευρώ (60 λεπτά δηλαδή) την ημέρα για καθένα από τους  50.000 κατοίκους της Χίου

      Εκπλήσσει το γεγονός ότι οικονομολόγοι αλλά και  εν ενεργεία πολιτικοί υποστηρίζουν με τόση επιπολαιότητα (;)   αδιαφορία (;)  ή  μήπως  άγνοια (;)  ότι ένα νησί όπως το δικό μας μπορεί να συντηρηθεί απ’ τη γεωργία αφού μια σειρά σημαντικοί παράγοντες  το αποκλείουν. Για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους που ενδεχόμενα έχουν άλλη άποψη να απαντήσουν, θα τους ρωτούσα:

  • Θα ενθαρρύνατε κάποιο χιωτάκι που μορφώθηκε  αφού το 85% των παιδιών που αποφοιτούν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταλήγουν στην  τριτοβάθμια), να ασχοληθεί με τα χωράφια για να ζήσει;
  • Υπάρχει αρκετός γεωργικός κλήρος  για να γίνουν οικονομίες κλίμακας;
  • Περισσεύουν εργατικά χέρια για να δουλέψουν ως χειρώνακτες;
  • Έχουμε κατάλληλες και επαρκείς υποδομές για νερό γεωργικής χρήσης;
  • Τα βαριά  μεταφορικά κόστη (τοπικά και προς άλλους προορισμούς) πως θα αντισταθμιστούν;
  • Υπάρχουν τα κατάλληλα δίκτυα διανομής για να υποστηρίξουν την παραγωγή;
  • Τέλος πως θα αντιμετωπισθεί το υψηλό κόστος ενέργειας αφού δεν είμαστε ως κοινωνία έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε ήπιες μορφές παραγωγής της;    

Με εκπλήσσει ακόμα το γεγονός ότι, επί σειρά ετών,  κάποιοι πολιτικοί που ζητούν την ψήφο μας  γνωρίζουν ελάχιστα, λίγο ή καθόλου τη φυσιογνωμία του τόπου και των κατοίκων αν κρίνει κανείς από τις  προτάσεις που καταθέτουν για την ανάπτυξή του. Όσοι παρακολουθούν την  πολιτική ζωή τα τελευταία 40 χρόνια, θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι οι «εισαγόμενοι» που εκλέγονται ως εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο, καθ’ όλα αξιοπρεπείς και ευγενείς,  δεν  κατάφεραν να «ταυτίσουν το βηματισμό» τους  με τον παλμό, τις δεξιότητες  και τα οράματα του τόπου μας με αποτέλεσμα, η Χίος να   προκαλεί σήμερα θλίψη αν όχι κατάθλιψη.

Για τις ανάγκες ενημέρωσης των αναγνωστών θα παρακαλούσα να απαντηθούν  τα ερωτήματα που πλανώνται στην κεφαλή πολιτών όπως του υπογράφοντα, και να μας εξηγήσει κάποιος, γιατί δεν γίνεται ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΙΩΤΩΝ αποτελεί  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ φαινόμενο.

Αλήθεια ποιες δυνάμεις ή μήπως  σατανικοί εγκέφαλοι σαμποτάρουν την ευημερία  των πολιτών της Χίου; Ποιοι σκαρφίζονται ή ανέχονται  τεχνητά εμπόδια  για την απασχόληση των χιωτών ανέργων στη θάλασσα; Ποιοι είναι αυτοί οι άσπιλοι, αμόλυντοι, άχραντοι πολιτικοί που σε κάθε ευκαιρία, επιτίθενται κατά του πλούτου που παράγεται στη θάλασσα και συνήθως εκτός Ελλάδας;

Σε ώρες ευθύνης και προβληματισμού όπως αυτές που ζούμε σήμερα, ο δημόσιος διάλογος θα βοηθήσει να βγουν απ’ το ντουλάπι οι «σκελετοί» που έκρυψε επί 40 χρόνια το « σύστημα» που κυβέρνησε και δυστυχώς καταδίκασε σε διάλυση τη χώρα….

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ