1.7.2016 11:09

Ειλικρινής διάλογος και συναίνεση για την Κιβωτό

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σχετικά με τις σχέσεις Δήμου Χίου και «Κιβωτού του κόσμου». Θεωρώ χρήσιμο να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου σχετικές με το θέμα:

Μια πρώτη απαραίτητη επισήμανση που θεωρώ αναγκαία είναι αυτή η ίδια η φυσιογνωμία της «Κιβωτού». Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια, με αντικείμενο τη  φροντίδα και την αποκατάσταση παιδιών με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η προσπάθεια αυτή είναι πολύπλευρη, καταβάλλεται από ειδικούς, αλλά και από εθελοντές, με κοινωνική ευαισθησία και πάνω απ’ όλα διασφαλίζοντας στα παιδιά αυτά την αξιοπρεπή συνέχιση της ζωής τους. Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το εξαιρετικά σπουδαίο, αγκαλιάζει παιδιά διαφορετικής εθνικότητας, θρησκείας και καταγωγής. Με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητά τους, καμιά ιδεοληψία δεν επιχειρείται να υποβληθεί στα παιδιά αυτά, πέρα από τις παντοτινές αξίες του ανθρωπισμού, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης κ.α.  Τέλος οφείλω να επισημάνω το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φιλοξενήθηκαν πάνω από 100 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία συμβίωσαν κατά τρόπο άψογο με τα υπόλοιπα παιδιά.

Δεν θα σταθώ στο ιστορικό της ίδρυσης και της παρουσίας της «Κιβωτού» στο νησί μας. Είναι σε όλους λίγο πολύ ζητήματα γνωστά. Μερικές μόνο επισημάνσεις οφείλω,  σχετικές με τα τελευταία γεγονότα και κυρίως αναφορικά με τη στάση των τοπικών φορέων.

Ο Δήμος της Χίου, διά της Προμηθευτικής προσπαθεί να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, κάτι απόλυτα κατανοητό. Το αντίθετο μάλιστα θα ήταν κάτι παράδοξο και επιλήψιμο. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι απέναντί του έχει μια συγκεκριμένη προσπάθεια, ένα συγκεκριμένο έργο. Δεν πρόκειται για  ένα αναψυκτήριο ή super market. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Παράλληλα είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός της άθλιας εικόνας του «χωριού» στο Αίπος, πριν εγκατασταθεί εκεί η «Κιβωτός». Αναμφισβήτητη επομένως και η αναβάθμιση της περιουσίας του Δήμου στην περιοχή.

Η τοπική Εκκλησία, παράλληλα,  ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική, ανακόλουθη κατά τη γνώμη μου προς τη φυσιογνωμία του αντικειμένου της «Κιβωτού».  Ένας φίλιος, ως όφειλε, χώρος εκδηλώνει μια προφανή αμηχανία για να μην πω καχυποψία.  

Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή: Να εγκαταλείψουν όλοι τις κραυγές και τους αφορισμούς. Δεν προσφέρουν τίποτε. Αντίθετα, υπονομεύουν την ίδια την ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος. Ο Δήμος και η «Κιβωτός» πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ειλικρινή, άμεσο διάλογο και συνεννόηση, ενώ η τοπική Εκκλησία οφείλει να ξεκαθαρίσει την στάση της, χωρίς υπεκφυγές.

 Ένα ξεκάθαρο τοπίο είναι η μόνη βάση για την ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Όλοι πρέπει να συμβάλλουν ώστε η «Κιβωτός» να συνεχίσει την παρουσία της και το έργο της στο νησί μας.   

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ