11.4.2020 10:30

Η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν

Ζούμε σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει εντελώς την ευρυθμία της κοινωνίας μας. Μια από τις κομβικότερες συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι και το κλείσιμο των σχολείων υπό τον φόβο να εξαπλωθεί τάχιστα και ανεξέλεγκτα ο ιός.

Μια από τις πρωτοβουλίες που από την πρώτη στιγμή του κλεισίματος των  σχολείων άρχισε να συζητείται και δειλά δειλά να εφαρμόζεται είναι η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση. Ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν είναι η αδυναμία κάποιων παιδιών να συμμετέχουν επειδή δεν διέθεταν τα κατάλληλα ψηφιακά μέσα.

Όπως όλοι πληροφορηθήκαμε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων παρατάθηκε μέχρι 10 Μάη 2020 και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να παραταθεί και ακόμη περισσότερο είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

Καταθέτω λοιπόν εδώ κάποιες θέσεις-προτάσεις μου συναισθανόμενος πάνω απ' όλα το κατ' επείγον του προβλήματος. Γιατί τα παιδιά δεν γίνεται να απόσχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία επειδή στερούνται ένα μέσο της:

  1. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να προμηθευτούν tabletή Η/Υ όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.
  2. Χαιρετίζω την χτεσινή απόφαση του Δ.Σ. Χίου και υπογραμμίζω ότι η οικονομική ενίσχυση του Δήμου προς τις επιτροπές παιδείας θα πρέπει να είναι γενναία ώστε να αποβεί και πράγματι αποτελεσματική η αναλογική μεταφορά χρημάτων στα σχολεία μας.
  3. Απαιτείται άμεση σύγκλιση των Δ.Σ. των Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου ώστε να δρομολογηθεί το ζήτημα όσο γίνεται γρηγορότερα.
  4. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις ανάγκες που έχουν οι μαθητές σε tablet.
  5. Προχτές το eurogroupαποφάσισε λόγω κορωνοϊού την ενίσχυση όλων των κρατών μελών. Στην χώρα μας αναλογούν μερικά δις ευρώ. Θα μπορούσε μέρος των χρημάτων να δεσμευθεί για τις ανάγκες της Παιδείας. Από αυτά θα επιχορηγηθούνοιΔήμοι όλης της χώρας οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταβιβάζουν μέρος των χρημάτων στις επιτροπές παιδείας ώστε να χορηγούν την απαραίτητη βοήθεια στους “αδύναμους” μαθητές.
  6. Οι δωρεές από εύπορους συμπατριώτες μας αλλά και από μεγάλες επιχειρήσεις του είδους θα δημιουργούσαν μια μεγάλη οικονομική ανακούφιση στον δήμο μας και θα έφερνε πιο κοντά στον στόχο τους τους μαθητές μας.

Κλείνοντας θυμίζω προς κάθε κατεύθυνση τη σημασία της ισότιμης παιδεία. Το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης οφείλουμε να το παρέχουμε σε όλους τους μαθητές ακόμα και αν μένουμε στο σπίτι.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ