3.12.2013 9:23

Αυτισμός και κοινωνικοποίηση των ατόμων

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Ήξερες ότι..
• 1 στα 150 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό
• 1 στα 94 αγόρια υπάγονται στο φάσμα του αυτισμού
• 67 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε μέρα
• Μία νέα περίπτωση διαγιγνώσκεται κάθε 20 λεπτά
• Πιο πολλά παιδιά θα διαγνωστούν με αυτισμό φέτος απ’ ότι συνολικά με AIDS, διαβήτη και καρκίνο
• Ο Αυτισμός είναι η πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή στις ΗΠΑ
• Τα αγόρια είναι 4 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτισμό σε σχέση με τα κορίτσια
• Δεν υπάρχει κάποιο φαρμακευτικό/ βιολογικό εύρημα

Τα αυτιστικά άτομα δε διαφέρουν σε τίποτα άλλο από εμάς παρά στο ότι λειτουργούν με ένα ξεχωριστό, διαφορετικό τρόπο απ" ότι οι άλλοι κι απλά ζητούν από εμάς να προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε. Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα του κόσμου γύρω τους. Οι αισθήσεις τους είναι διαταραγμένες κι ως εκ τούτου πολλές φορές αισθάνονται εχθρικό κι ανασφαλές ένα περιβάλλον. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ένα θέμα που τους δυσκολεύει και χρειάζονται να μεταχειριζόμαστε απλές κι όχι μεταφορικές εκφράσεις. Θα χρειαστεί να τους δείξουμε κάτι καλύτερα παρά να προσπαθήσουμε να τους το εξηγήσουμε. Μπορεί να νομίσουμε ότι κάποια ξεσπάσματά τους είναι υπερβολικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που τους ενοχλεί, είναι για εκείνους πραγματικά πολύ έντονο. Αν με λίγη υπομονή προσπαθήσουμε να εκλείψει τότε θα αισθανθούν πολύ καλύτερα. Το σπουδαιότερο όμως γι αυτούς είναι ότι είναι χαρισματικά άτομα με ιδιαίτερα ταλέντα. Αναζητούν την κοινωνικότητα και θέλουν να μας δείξουν την αγάπη τους αλλά δυσκολεύονται στο πώς να την εκφράσουν. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη «συχνότητά» τους και τότε σίγουρα θ΄αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο.
Στόχος είναι να αναπτύξει το αυτιστικό άτομο τις όποιες ικανότητές του ώστε να καταστεί όσο γίνεται πιο αυτόνομο και παραγωγικό και να ενταχθεί στην κοινότητα. Τα άτομα με Αυτισμό, παρά την «διαφορετικότητά» τους, έχουν την ίδια ανθρώπινη
αξία και οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως άλλα άτομα με ή χωρίς αναπηρία.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του face book :
(Σεβασμός σε άτομα με αυτισμό. )

Ο Γ. Πατεριμός είναι μέλος του Παραρτήματος ΧΙΟΥ της Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ