1.11.2021 7:17

Αυτός είναι ο απολογισμός 2ετίας της ΔΕΥΑΝ Χίου

Η ΔΕΥΑΝΧ είναι μία Δημοτική Επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βασική υποδομή για την ομαλή λειτουργία όλης της κοινωνίας στους τομείς της Ύδρευσης, της Αποχέτευσης και των Ομβρίων υδάτων.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τα θεσμικά όργανα του Δήμου Χίου.

Είναι στελεχωμένη με εξαιρετικό και ικανό προσωπικό που πασχίζει καθημερινά και προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες.

Τα μοναδικά της έσοδα είναι τα χρήματα που εισπράττει από τους λογαριασμούς ύδρευσης - αποχέτευσης των δημοτών και δεν επιχορηγείται από το Κεντρικό Κράτος, όπως γίνεται με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Είναι η Δημοτική Επιχείρηση στην οποία δεν «επιτρέπονται» παραταξιακές αντιπαραθέσεις, παρά μόνο προτάσεις και συζητήσεις σύνθεσης των απόψεων για την εξεύρεση λύσεων.

Αντιμετωπίζονται επιτυχώς καθημερινά δεκάδες προβλήματα σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας της.

Στις δαπάνες της περιλαμβάνονται κυρίως τα έξοδα λειτουργίας ( μισθοδοσία προσωπικού, ηλεκτρικό ρεύμα, υλικά κλπ ), οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δικτύων, οι αποσβέσεις, οι δαπάνες συντήρησης των δικτύων, οι προμήθειες υλικών και πολλές άλλες εργασίες.

Αξιοποιούνται χάρη στα έμπειρα και ικανά στελέχη της, όλα τα τρέχοντα προγράμματα ( ΕΣΠΑ, ΤΡΙΤΣΗΣ, Π.Δ.Ε κλπ ) τα οποία χρηματοδοτούν δράσεις και έργα σχετικά με τα αντικείμενα της ΔΕΥΑΝΧ, ύψους πολλών εκατομμυρίων Ευρώ.

Χρειάζεται πολύ δουλειά, γνώσεις, αδειοδοτήσεις, αποφάσεις και μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη και υλοποίηση τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί διαπαραταξιακά, συλλογικά και υπεύθυνα με ομοφωνία στις αποφάσεις του.

Προσπάθεια μας σε αυτή την δημοτική θητεία είναι να συνεχίσουμε όλα όσα χρήσιμα βρήκαμε και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του κολοσσιαίου συστήματος της ΔΕΥΑΝΧ, καθώς επίσης να εντάξουμε νέα έργα μέσα από τα προγράμματα στα οποία μας δίνεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση τους.

Στόχος είναι ένας και μοναδικός, να εξυπηρετηθούν οι δημότες μέσα από τον εκσυχρονισμό και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Φέτος το καλοκαίρι του 2021 ανταποκρίθηκε πλήρως η ΔΕΥΑΝΧ σε όλες τις υποχρεώσεις, με ελάχιστα προβλήματα, σε μία πρωτόγνωρη για τη Χίο προσέλευση επισκεπτών, η οποία διπλασίασε σχεδόν τον πληθυσμό του νησιού μας.

Τα επίπεδα λειτουργίας είναι τα εξής:

  1. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας με όλα τα διαθέσιμα συνεργεία και μηχανήματα της, με τους εξωτερικούς συνεργάτες που ψηφίζει το Δ.Σ και εκτελούν τις ανάλογες εργολαβίες όπως:

α) ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ

β) ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

γ) ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

δ) ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

ε) ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

ζ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΣΣΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΠΑΡΙΑ

η) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΜΕΣ ΟΔΩΝ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕΥΑΧ

θ) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ι) ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΧΙΟΥ και πολλά άλλα.

  1. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η ένταξη και η εκτέλεση μεγάλων έργων στα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΤΡΙΤΣΗΣ, Π.Δ.Ε κλπ, τα όποια ενισχύουν τις βασικές υποδομές του συστήματος της ύδρευσης και της αποχέτευσης εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο Δήμο Χίου. Πρόσφατα δημοπρατήθηκαν και έχουν ανάδοχο τα έργα: α) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΕΒΕΚ ΜΕΧΡΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ, με προϋπολογισμό 914.000,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ. β) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ, με προϋπολογισμό 478.000,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ. γ) ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΜΠΟΥ, με προϋπολογισμό 3.500.000,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ.

Ακολουθούν για ένταξη και δημοπράτηση:

α) ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ 4.000 ΚΥΒΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ, με προϋπολογισμό 5.000.000,00 € β) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ( ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑΡΙ ) ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 2.000 ΚΥΒΙΚΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ με προϋπολογισμό 1.600.000,00 €

γ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ( ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑΡΙ ) ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΟΣΜΩΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 2.000 ΚΜ/ΗΜΕΡΑ με προϋπολογισμό 1.485.000,00 € δ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 6 ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΤΑ, ΕΛΑΤΑ, ΠΥΡΓΙ, ΑΡΜΟΛΙΑ, ΣΥΚΙΑΔΑ, ΒΟΛΙΣΣΟ με προϋπολογισμό 1.800.000,00 €,

ε) Επεκτάσεις-βελτιώσεις δικτύων αποχέτευσης (Ανατολική περιοχή Αγίου Γεωργίου Συκούση, Καρυές - Κουκιά, Θυμιανά - Κάραβελ, Άγιος Γεώργιος Συκούσης - Ελαιοτριβείο)προϋπολογισμού 284.000,00 €

ζ) Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών διαχείρισης υδάτων και λυμάτων ΔΕΥΑ Χίου 5.679.865,00 €

η) Κατασκευή δικτύων υδροδότησης στις περιοχές (Αποθήκα, Αυλωνιά, Μετόχι) 385.000,00 €

θ) για πρώτη φορά η υπηρεσία των ομβρίων θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Χίου με το ποσό των 100.000,00 € για να καλύψει μέρος των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν.

Συνολικά η ΔΕΥΑΝΧ θα εκτελέσει έργα ύψους 21.000.000,00 € περίπου.

Ενισχύσαμε τις υπηρεσίες μας με προσωπικό, αξιοποιώντας τα προγράμματα:

α) του ΟΑΕΔ για ηλικίες 55-67 ετών

β) του ΟΑΕΔ για ηλικίες 19-30 ετών

γ) του ΥΠΕΣ για συμβάσεις λόγω COVID.

Με τις διαδικασίες αυτές που ακολουθήσαμε προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες και βρίσκουν εργασία συνδημότες μας σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Ως κυρίαρχα θέματα για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού θεωρούμε ότι θα δώσουν λύση τα δύο φράγματα, της Κόρης Γεφύρι όταν αποπερατωθεί και του Κατράρη όταν αποκατασταθούν οι αστοχίες του και αρχίζει να μαζεύει το νερό για το οποίο κατασκευάστηκε και κόστισε 21.000.000 €.

Τα φράγματα είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ένα παράδειγμα για να γνωρίζουν όλοι οι δημότες.

Το νερό το οποίο θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Κόρης γεφύρι ( 3.000.000 κυβικά περίπου ετησίως ) ,όταν ΘΑ λειτουργήσει, ισοδυναμεί με το νερό το οποίο παράγουν όλες οι μονάδες αφαλάτωσης για δύο χρόνια περίπου.

Αυτή είναι η σπουδαιότητα του.

Στην οικονομική διαχείριση τα έσοδα με τα έξοδα είναι περίπου ισοσκελισμένα, δηλαδή τα χρήματα που εισπράττονται καλύπτουν μέχρι σήμερα τα έξοδα λειτουργίας όπως ακριβώς γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί για τα οικονομικά ότι:

α) οφείλονται περί τα 4.000.000 € περίπου στην ΔΕΥΑΝΧ απο οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων από προηγούμενα έτη, τα οποία πολύ δύσκολα εισπράττονται

β) Συνεχίζεται η αποπληρωμή του δανείου που έλαβε η ΔΕΥΑΝΧ την δεκαετία του 1990.

Έλαβε δάνειο 3.300.000 €, έχουν πληρωθεί περί τα 8.000.000 € και υπολοίπονται να πληρωθούν περί τα 4.500.000 € περίπου.

Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω των τοκοχρεωλύσιων και της μη αποπληρωμής του δανείου από προηγούμενες Διοικήσεις για αρκετά έτη.

Είναι τροχοπέδη και μεγάλη αδικία σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή και βιώσιμη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ.

γ) λόγω Covid έχουν μειωθεί οι εισπράξεις εδώ και ενάμιση χρόνο.

δ) από τον Αύγουστο του 2021 προστέθηκε ( όπως σε όλους τους καταναλωτές )στους λογαριασμούς της ΔΕΗ η ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ η οποία εκτιμούμε ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 300.000 € περίπου.

Το νερό κοστίζει αρκετά για την παραγωγή και την διανομή, έως ότου φτάσει στον κάθε δημότη.

Γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ορθότερη και οικονομικότερη διαχείριση του.

Ασφαλώς πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς όλους τους δημότες, από τον δυσκολότερο τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι η ΔΕΥΑΝΧ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ