21.11.2014 12:49

Αποφυλακίστε και ναυτοποιήστε τον ομφαλό της Χιώτικης Ναυτοσύνης. Την περιοχή του Θόλους (μέρος τρίτο)

Στα προηγούμενα (2) σημειώματα η στήλη ανέδειξε από τη μια, την ακαταλληλότητα επιλογής για ανέγερση νέων φυλακών στην προνομιακή  περιοχή του Θόλους κι από την άλλη, ορισμένες από τις δυνατότητες της ίδιας περιοχής να  «φιλοξενήσει» ένα παγκόσμιας – πιθανά – εμβέλειας , Ναυτικό – Επιχειρηματικό Πάρκο, που θα προσφέρει εκτός από πλούτο, θέσεις εργασίας και νέους κατοίκους στο νησί, Χιώτες και μη.

Μπορεί να πρέπει να είναι πολλά τα «βιολιά» σ’ αυτή την ιδιότυπη πολυσυμμετοχική «ορχήστρα» ωστόσο ο δήμος Χίου που διαθέτει την ιδιοκτησία, πρέπει να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον συμπατριώτη  υφυπουργό Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη.

Δηλαδή να  καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο, το ανώτερο στελεχιακό δυναμικό του (δηλ. τη Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων), το Παν. Αιγαίου, τμήμα ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, την Π.Β.ΑΙ., τους βουλευτές και λοιπούς φορείς.

Η ιστορία  της προσέγγισης πρέπει να ξεκινήσει με ανοιχτή συνεδρία που θα συνδιοργανωθεί από το Δήμο και τους πιο πάνω προκειμένου να συναποφασισθεί – σε γενικές γραμμές-  η από κοινού στήριξη του εγχειρήματος

Το επόμενο βήμα είναι η ΑΜΕΣΗ  χρηματοδότηση  από τον Υφυπουργό κ. Ν. Μηταράκη, της μελέτης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της Δημοτικής και της πέριξ δημόσιας περιοχής ως απόλυτου αναπτυξιακού έργου.

Αν ο κ. Υφυπουργός κάνει χρήση του νόμου για τις απευθείας αναθέσεις με περιορισμό της δαπάνης στο 30%, θα πετύχει δυο (2) ταυτόχρονα πράγματα δηλαδή ταχύτητα στη  έναρξη και ολοκλήρωση  της μελέτης και περιορισμό κατά 70% του ποσού που θα διαθέσει σε σχέση με τις τακτικές διαδικασίες περί αναθέσεως μελετών.

Με λίγα λόγια: Αν διαθέσει το ίδιο ή και μικρότερο ποσό για το ναυτιλιακό- επιχειρηματικό πάρκο, από όσα έδωσε για την προώθηση της μαστίχας, θα έχει δώσει το πρώτο φιλί ζωής στον ναυτότοπο που λέγεται Χίος και μεγαλουργεί – μέχρι στιγμής- μακριά από τη νησί

 

Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθούν πρόσθετοι λόγοι που συνηγορούν στην προώθηση της επιλογής του Θόλους ως χώρου εξακτίνωσης των ναυτιλιακών δυνατοτήτων του τόπου στον υπόλοιπο κόσμο.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ