28.12.2016 9:15

Απαράδεκτος ο αντιλαϊκός Προϋπολογισμός του Δήμου

Όπως αναφέρει και η εισήγηση, ο συζητούμενος  Προϋπολογισμός  του Δήμου έχει συνταχθεί σύμφωνα με τον κρατικό Π/υ, που και για το 2017 είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας  σύμφωνα με  τις μνημονιακές συμφωνίες.

Με λίγα λόγια ευθυγραμμισμένος προς τα υποδείξεις. Και προβάλλει εύλογα το ερώτημα. Για ποια αιρετή διοίκηση μπορεί να γίνεται  λόγος; Γιατί δε διορίζουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια; Γιατί αυτή είναι η αστική δημοκρατία τους, ο τραγέλαφος, η παρωδία της λαϊκής συμμετοχής , αλλά και η φάκα για το λαό να νομίζει ότι διά της ψήφου κυβερνά, ενώ κυβερνούν ΕΕ, μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό.

Επιβεβαιώνει αυτό το οποίο τονίζουμε κάθε φοράως ΛΑΣ και ως ΚΚΕ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και ο π/υ των δήμων στις συνθήκες του καπιταλισμού, αναδιανέμουν  τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο από τους πολλούς, στους γνωστούς λίγους. Δηλαδή, τα παίρνει από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες, από την φτωχομεσαία  αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, για να στηρίξει τον κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Να στηρίξει δηλ. τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα. Σε επίπεδο βέβαια δήμων και περιφερειών, ο συνοδευόμενος πόνος και η καλή πρόθεση είναι η απαραίτητη γαρνιτούρα, αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.

Θα περίμενε κάποιος αντί κλαυθμών και οδυρμών συμπολίτευσης και αξιωματικής  αντιπολίτευσης να αρθρώσετε μια κουβέντα καταγγελία αυτής της πολιτικής μιζέριας και φτώχειας, να κάνετε έστω και κάποια κίνηση διαμαρτυρίας, οργάνωσης της πάλης,  ενάντια σ’ αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και σε ουσιαστική υπολειτουργία του Δήμου να πείτε για τη συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που  τσακίζει κόκκαλα, αλλά και για τους προηγούμενους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κατάντησαν την τοπική διοίκηση παρία στα σκουπίδια των τραπεζιών του κεφαλαίου που υπηρετούν με τις πολιτικές τους.  Ούτε αυτό κάνετε!

Αυτή η πολιτική των δραστικών περικοπών των κονδυλίων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, φέτος κορυφώνεται :

Φτάνει να αναφέρουμε ότι για τους Δήμους και στις Περιφέρειες εγγράφονται στον κρατικό Π/υ 2.982.000.000, ενώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να είναι 5.071.392.000 δηλ. παρακρατούνται 2.089.392.000(!!!) δηλ. δεν δίνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες κι αυτά ακόμα τα λίγα που προβλέπει η νομοθεσία. Το 2015 η ΚΕΔΕ για τα στοιχειώδη λειτουργικά των δήμων υπολόγιζε ότι απαιτούνταν 3, 65 δις!!!

 

Αν από τα ποσά αυτά αφαιρέσουμε την μισθοδοσία των εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες (1,840 εκ.) και τα προνοιακά επιδόματα (734 εκ.) θα διαπιστώσουμε  ότι μένουν408 εκατομμύρια για το σύνολο των λειτουργιών των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών.

Έτσι αποκαλύπτεται ότι:

Βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι η ραγδαία αύξηση των «ιδίων εσόδων» δηλ. το παραπέρα φόρτωμα του ήδη ρημαγμένου λαού μας, με το πρόσχημα της «Οικονομικής αυτοτέλειας» τη Τοπικής Διοίκησης, που την υιοθετείτε, γι αυτό και κάνετε λόγο για ίδια έσοδα, γι αυτό και βάλατε και τη θηλιά  στο λαιμό του δήμου με το δάνεια της ΒΙΑΛ, γι αυτό και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες  του  παρατηρητηρίου μονόπλευρης λιτότητας και πειθαναγκασμού των δήμων!

Όλα τα κονδύλια είναι καθηλωμένα ή μειωμένα, οι ανάγκες τεράστιες γι αυτό και παρουσιάζεται και το έλλειμμα που δεν το λέτε αλλά αυτό θα κάνετε, θα το βάλετε πάνω στην πλάτη του χιώτικού λαού, γιατί έτσι σας λένε και έτσι συμφωνείτε, γιατί τι να κάνουμε; είστε «ρεαλιστές»!!!!  Φυσικά δεν κάνετε καμιά ενέργεια στην κατεύθυνση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου όπως τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις και φυσικά την Digea που παραμένει κράτος εν κράτει, δεν κάνετε καμιά ενέργεια να μαζέψετε το χρήμα εκεί που υπάρχει, στα δικά σας μέτρα και αρμοδιότητες.

Πρόκειται επομένως  για έναν  π/υ διαχείρισης της μιζέριας, ακόμα χειρότερο από αυτόν του 2016, που κι αυτός ήταν χειρότερος από αυτόν του 2015 κ.ο.κ.. Θα επαναλάβουμε λοιπόν και φέτος ότι όσο θα ψηφίζονται τέτοιοι προϋπολογισμοί, με διάφορα προσχήματα, τόσο θα μειώνονται παραπέρα οι επόμενοι.  Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται συνεχώς λόγος για «οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Στόχο  έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ολοκληρωτική μεταφορά του κόστους λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά λαϊκών στρωμάτων. Όσοι, λοιπόν, υπερψηφίζουν τέτοιους προϋπολογισμούς συμπράττουν στην κατεύθυνση αυτή.

Καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο Π/υ και καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

 • Διεκδικούμε εδώ και τώρα τα παρακρατημένα χρήματα για το Δήμο μας των πάνω από 60 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Διεκδικούμε εδώ και τώρα ναφορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% και να ενισχυθούν παράλληλα οι πόροι προς την τοπική διοίκηση σε 8% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Διεκδικούμε εδώ και τώρα την αρπαγμένη υπεραξία των εργαζομένων των συνταξιούχων του Δήμου μας από τα πολλαπλά μνημόνια.
 •  Αυτά,τα δικά μας λεφτά,που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπταθέλουμε να τα στρέψουμε σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζει τους χειμαζόμενους δημότες που ανέφερα.
 1. Θα στηρίζει την Αγροτική Ανάπτυξη με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.
 2. Θα στηρίζει την Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές, ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.
 3. Θα στηρίζουν την Υγεία με σύγχρονες υποδομές αγροτικών ιατρείων με παροχές όλων των μέσων για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
 4. Ένα προϋπολογισμό που η αντιπλημμυρική προστασία καιαντισεισμική θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί.
 5.  Ένα προϋπολογισμό που θα υπερασπίζει το περιβάλλον θα προάγει την δασοπροστασία και το οικοσύστημα.
 6.  Ένα προϋπολογισμό  που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα επιλύει το αποχετευτικό πρόβλημα και την επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και στο τρίτο βαθμό και δε θα αναγκάζει σε συνεχή μερεμέτια και αναθεωρήσεις σχεδίων.
 7. Ένα προϋπολογισμό τέλος με ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά, που θα εκμεταλλεύεται τα πολιτιστικά συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα και δεν θα τα θάβει όπως τα έχετε θάψει εσείς μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βλέπε Ανάβατο, Μουνδών, Κέντρο Βολισσού , Μεσαιωνικά χωριά, ιστορικό κέντρο Χίου, Κάστρο κλπ.

Αν στοιχειωδώς θα θέλατε να ανταποκριθείτε στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας, αντί να τους αποπροσανατολίζετε με τη γνωστή μεμψιμοιρία και ευρωλαγνεία, θα κουβεντιάζατε μαζί τους, θα οργανώνατε τον αγώνα τους, θα πηγαίνατε στις πλατείες γι αυτό το σκοπό και με τα άλλα νησιά και θα υιοθετούσατε τις ανάγκες και τους καημούς  τους.

Εσείς εμμένετε στο δρόμο του ρεαλισμού που στην ουσία είναι η επιτομή του σφάξε με αγά μου να αγιάσω. Γι αυτό και όλη αυτή η θρηνωδία και από εσάς και από την αξιωματική αντιπολίτευση.-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ