22.3.2012 10:52

"Άλλα ενθυμήματα του απελευθερωτικού Αγώνα του 1912".

 

Σε προηγούμενο άρθρο επεσήμανα το γεγονός ότι, στη Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» λειτουργούσε μέχρι το 1975 Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο με σημαντικό αριθμό εκθεμάτων. Σημείωσα επίσης ότι ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν πολύ σπουδαία εκθέματα, πραγματικά κειμήλια, του απελευθερωτικού Αγώνα του 1912.
Κορυφαίο αναμφισβήτητα έκθεμα αποτελεί η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε επίσημα στο νησί μας και εκτίθεται μόνιμα στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου. Την ύψωσε στο Φρουραρχείο της Χίου, τιμητικά, η μικρή Ευγενία Μαδιά, κόρη του ιατρού Κωνσταντίνου Μαδιά. Η κατάστασή της θα πρέπει να αξιολογηθεί και εάν χρειάζεται να συντηρηθεί, με δεδομένη την έκθεσή της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς μέτρα φωτοπροστασίας.
’λλα ενδιαφέροντα εκθέματα της Βιβλιοθήκης μας είναι τα παρακάτω:
Ιερατική στολή του αρχιμανδρίτη π. Ηλία Λίναρη, δασκάλου, ο οποίος έδρασε κατά τον απελευθερωτικό Αγώνα του 1912. Η στολή είχε δωρηθεί στη Βιβλιοθήκη από τον τότε αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη.
Τηλέφωνο, χειροκίνητο, του τούρκου φρουράρχου Χίου του 1912.
Επωμίδες τούρκου αξιωματικού που αιχμαλωτίστηκε από τους Έλληνες.
Σχέδιο τηλεφωνικής γραμμής της τουρκικής υπηρεσίας κατά το 1911 για τη σύνδεση Χίου – Πυτιούς, όπου και η έδρα της τουρκικής διοίκησης.
Το φέσι του Νικολάου Κουβελά, Δημάρχου της Χίου κατά την απελευθέρωση του 1912, καθώς και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα.
Κάλυκας ελληνικής οβίδας του πλοίου «Μακεδονία», οβίδα τουρκική που ρίχτηκε από το τουρκικό πυροβολικό στο χωριό Συκιάδα, οβίδα ελληνική τύπου Κρουπ, σφαίρες και διάφορα θραύσματα οβίδων του 1912 (δωρεά της οικογένειας Μαθιούδη), καλυκοθήκη τουρκικού πολυβόλου του 1912 κ.α.
Διάφορα τουρκικά ξίφη και σπαθιά, πιθανά λάφυρα κατά τον αγώνα του 1912.
Φωτογραφία από την κηδεία του Ν. Ρίτσου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου (πρωτότυπο;).
Είναι προφανές ότι το υλικό αυτό, το οποίο βρίσκεται διάσπαρτο μέσα και έξω από τους χώρους της Βιβλιοθήκης, θα πρέπει να συγκεντρωθεί και πάλι, και αφού ταυτοποιηθεί, να εκτεθεί, μαζί βέβαια με το ξίφος του Ζιχνή μπέη.
Η Βιβλιοθήκη του νησιού μας θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην παρουσίαση των ενθυμημάτων του Αγώνα του 1912. Διαθέτει ένα πλούσιο σε αριθμό και σπουδαιότητα υλικό, το οποίο θα πρέπει να το θέσει υπ’ όψη των πολιτών, αλλά και να το γνωρίσει στα νέα παιδιά. Νομίζω ότι, στη δύσκολη σημερινή εποχή μας, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως μάθημα Ιστορίας στις αίθουσες της ιστορικής μας Βιβλιοθήκης.
Θα επανέλθω στο θέμα, με άλλα ενδιαφέροντα νομίζω ζητήματα, σε προσεχές δημοσίευμά μου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ