Απόψεις

8/2/17 14:15

τελ. ενημ.: 8/2/17 14:15

2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνητικό έργο στη Χίο

Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι οποίες έδωσαν για πρώτη φορά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη θητεία της κυβέρνησης προφανώς καθορίστηκε από τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τον επώδυνο, πλην αναγκαίο, συμβιβασμό του Ιουλίου 2015. Η δεύτερη θητεία, μετά το Σεπτέμβρη 2015,χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια να συμβιβαστεί η υλοποίηση της δύσκολης Συμφωνίας με την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Αν κάποιος προσπαθήσει να αποτιμήσει ψύχραιμα αυτό το εγχείρημα, υπερβαίνοντας το πρωτοφανώς παραμορφωτικό αφήγημα των οικονομικών, πολιτικών και μιντιακών ελίτ, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός επιτυχίας του είναι μάλλον υψηλός. Αυτό υποδηλώνεται, αφενός, από το ότι η κυβέρνηση έχει όχι απλά «πιάσει» αλλά υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους (το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα είναι κοντά στο 2%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%), ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται από όλους η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο υψηλός βαθμός επιτυχίας του διττού στόχου της κυβέρνησης υποδηλώνεται, αφετέρου από την υιοθέτηση σειράς μέτρων κοινωνικής πολιτικής: δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην περίθαλψη, καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αύξηση του προϋπολογισμού σε Υγεία και Παιδεία, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η αργή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας καθώς και η υλοποίηση μιας σειράς θεσμικών, δημοκρατικών τομών (καθιέρωση απλής αναλογικής, τερματισμός της σκανδαλώδους ασυδοσίας των καναλιών, νέοι νόμοι για την ιθαγένεια και το σύμφωνο συμβίωσης, ίδρυση Γραμματείας για την ένταξη των Ρομά, διερεύνηση σκανδάλων και λιστών φοροδιαφυγής).

Με αφορμή την άτυπη επέτειο 2 χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα εδώ να εστιάσω στις βασικότερες κυβερνητικές αποφάσεις και υλοποιήσεις όσον αφορά τη Χίο.

Αναφορικά με τα γενικότερα θέματα ανάπτυξηςσημειώνω: την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Οινουσσώνκαι Ψαρώνμε τον Πειραιά· την ένταξη της επένδυσης στα Κεραμεία στη διαδικασία fasttrack (εναπόκειται στον επενδυτή η κατάθεση των αναγκαίων μελετών)· την ολοκλήρωση του clearwayτου αεροδρομίου·τη ρύθμιση του δανείου της ΔΕΥΑΧ· την επανεκκίνηση τελματωμένων έργων ΕΣΠΑ (π.χ. φράγμα Κόρης Γεφύρι, περιφερειακός πόλης) και την ολοκλήρωση της γέφυρας του Παντουκιούς· τη χρηματοδότηση της ΕΤΑΧ με 7 εκ. στα πλαίσια του προγράμματος Leader.Ειδικότερα όσον αφορά αντισταθμιστικά μέτρα για το προσφυγικό, διατηρήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ, επιδοτήθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ στο νέο αναπτυξιακό νόμο τα νησιά που αντιμετωπίζουν προσφυγικές ροές εντάσσονται σε ενισχυμένα καθεστώτα ενίσχυσης. Σημαντικότατη πολιτική απόφαση συνιστά επίσης η εξαγγελία ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (συνολικού ύψους 50 εκ.), η υλοποίηση του οποίου ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, κατανέμεται ενίσχυση 1,6 εκ. στους 4.000 κτηνοτρόφους νησιών με προσφυγικές ροές, ενώ έχουν αποσταλεί αιτήματα από το Υπουργείο προς την ΕΕ (αναμένεται η έγκρισή τους) τόσο για την αύξηση 40% του προϋπολογισμού του αγροτικού προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου, όσο και για την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με ειδικές προβλέψεις για  τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Συνδυαστικά τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν ένα σαφώς ευνοϊκότερο πλαίσιο άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας (με ειδικές αναφορές στους μαστιχοπαραγωγούς) και θα στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας: το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με σημαντικό αριθμό επικουρικού και μόνιμου προσωπικού, ενώ αναμένεται και περαιτέρω στήριξη με το νέο κύκλο προσλήψεων· έχουν αναβαθμιστεί μια σειρά από υποδομές του νοσοκομείου (π.χ. μονάδα οξυγόνου, διαδίκτυο)·έχουν νομοθετηθεί αυξημένα κίνητρα για τη στελέχωση νησιωτικών αγροτικών ιατρείων (π.χ. επίδομα 400 ευρώ)· εξασφαλίστηκε η παρουσία γιατρού στον Οίκο Ναύτου· έχει ξεκινήσει η λειτουργία δικτύου τηλεϊατρικής.

Αναφορικά με το χώρο της Παιδείας, αναμφίβολα ξεχωρίζει η επανίδρυση (και η λειτουργία με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά) του Τμήματος Τουρισμού, το οποίο είχε καταργηθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ικανοποίηση του παγχιακού αιτήματος περί επανίδρυσης αποτελεί εξέλιξη που τροχοδρομεί θετικές συνέπειεςγια την τοπική κοινωνία και οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σημαντική, επίσης, είναι και η πρόσφατα εξαγγελθείσα από τον Υπουργό Ναυτιλίας ίδρυση δύο σχολείων στις ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για ναυτικούς που φοιτούν σε ΕΠΑΛ, από το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφορικά με το προσφυγικό, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα δυσκολότερα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά τα νησιά. Χωρίς να θέλω εδώ να αρνηθώ αδυναμίες και δυσλειτουργίες (τις οποίες επανειλημμένως και δημόσια έχω επισημάνει) ή να επιμερίσω ευθύνες (που και άλλοι, πέραν της κυβέρνησης, αναμφίβολα έχουν) θα ήθελα να επισημάνω εδώ τη μείωση των ροών λόγω της Συμφωνίας, καθώς και την κατά το τελευταίο διάστημα μείωση του αριθμού αυτών που παραμένουν στο νησί. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας και ο ταχύς σχεδιασμός πρόσθετων αντισταθμιστικών στην τοπική κοινωνία αποτελούν σε κάθε περίπτωση κυβερνητικούς στόχους υψηλής προτεραιότητας που απαιτούν τη συνεργασία όλων.

Αυτή η παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικού έργου στη Χίο δεν επιχειρεί την εικονογράφηση ενός «successstory», ούτε αποσκοπεί στην αποσιώπηση των δεδομένων δυσκολιών που σχετίζονται με την υλοποίηση των πολιτικών για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στοχεύει όμως στην υπενθύμιση συγκεκριμένων πολιτικών, καθώς και στην απόκρουση ισοπεδωτικών απόψεων της λογικής «τίποτα δεν γίνεται» ή «όλοι ίδιοι είναι».

Καταληκτικά, θα ήθελα να δηλώσω ότι ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είμαι πάντα ανοιχτός στο να ακούσω τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις προτάσεις πολιτών και οργανώσεων με κριτήριο πάντα το καλό της τοπικής κοινωνίας και την υπεράσπιση των λαϊκών στρωμάτων, μακριά από κάθε νοοτροπία πελατειακής σχέσης.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση