Οικονομία

3/8/18 11:23

τελ. ενημ.: 3/8/18 11:25

Πρωτιά στον ελληνικό τουρισμό για Μακεδονία και Ν. Αιγαίο με ουραγό το Β. Αιγαίο

- Μόλις 1% της πίτας του συνόλου των τουριστών της Ελλάδας διαμένει σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Την μόνιμη αδυναμία σύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τις μεγάλες τουριστικές αγορές αναδεικνύει η επικαιροποιημένη μελέτη που δημοσίευση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το σύνολο του ελληνικού τουρισμού ανά περιφέρεια για το 2017.

Οι περιζήτητες περιφέρειες και οι ουραγοί

Όπως αναμένονταν πρωτοπόροι του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύονται οι περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Αττικής, της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών ενώ στις εισπράξεις υπερτερούν το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι 5 αυτές Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 84% των επισκέψεων σε σύνολο 26 εκ. τουριστών, το 87% των διανυκτερεύσεων, δηλαδή 181 εκ. διανυχτερεύσεις και το 89% των εισπράξεων, δηλαδή 12,6 δισ. ευρώ.

Μόλις 364.000 επισκέψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ το 2017 επισκέφθηκαν όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικά 364.000 επισκέπτες, τη στιγμή που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκέντρωσε 5.841.000 επισκέπτες, κυρίως από τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία.

Καλύτερη είναι η εικόνα στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, όπου τα στατιστικά καταγράφουν συνολικά 3,21 εκ. διανυκτερεύσεις για το Βόρειο Αιγαίο, που βρίσκεται πάνω από τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

Στο κομμάτι των εισπράξεων το ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει εισπράξεις ύψους 167 εκ. ευρώ από τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή το 1,2% των συνολικών εισπράξεων του τουρισμού της Ελλάδας, όταν το Νότιο Αιγαίο καταγράφει 3,65 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ως προς τις εισπράξεις οι Άγγλοι τουρίστες άφησαν το 2017 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 43 εκ. ευρώ, οι Τούρκοι 36 εκ. ευρώ  και οι Αμερικανοί 28 εκ. ευρώ.

Το προφίλ των επισκεπτών

Όπως αναφέρει η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ οι κύριες πηγές προέλευσης ταξιδιωτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι από τη Τουρκία (139 χιλ.), το Ην. Βασίλειο (67 χιλ.) και τις ΗΠΑ (33 χιλ.). Η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο αντιπροσωπεύει το 38,2% των επισκέψεων.

Η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών και το προσφυγικό

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες ανά επισκέπτη. Για το Βόρειο Αιγαίο η μέση δαπάνη ενός τουρίστα ανά επίσκεψη είναι 458 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση είναι 52 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 6,8 ημέρες. Παράλληλα το ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο Βόρειο Αιγαίο κατά 14,9%, στη μέση διάρκεια παραμονής κατά 17,7% αλλά μείωση στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 2,5%. Αυτές οι σημαντικές μεταβολές, που είναι μακράν οι μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα, οφείλονται στο προσφυγικό, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία διαμένουν αποσπασμένοι αστυνομικοί, στελέχη της Frontex καθώς και στελέχη Μ.Κ.Ο..

Επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ότι η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,8 διανυκτερεύσεις έναντι 6,7 το 2016 ενώ η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,8 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (έναντι 7,5 το 2016).

Σχόλια άρθρου: 0