10.3.2018 10:26

Φαντάζεστε τη Χίο σε ένα ανάλογο με τη Σύρο video;

Είναι ευκολότερη η εξήγηση γιατί το νησί μας έχει καθηλωθεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε εποχές με ασύγκριτα πλεονεκτήματα, όπως την άνοιξη ή την Πασχαλινή περίοδο. Διστάζει ακόμα να εκμεταλλευτεί προς όφελος της οικονομίας του τον θησαυρό των εθίμων, των παραδόσεων και των μνημείων του.

Το παράδειγμα της Σύρου

Έγκαιρα, τώρα που αρκετοί συμπατριώτες μας προγραμματίζουν τις διακοπές του Πάσχα, η Σύρος διακινεί στο διαδίκτυο ένα αξιόλογο διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο παραπέμπει σε οργανωμένο ιστότοπο προβολής των πασχαλινών διακοπών στο νησί της.

Οι περιγραφές, χωρίς να υπάρχει διάθεση υποτίμησης της επιλογή της Σύρου να αναδείξει την παρουσία της ως σταυροδρόμι δυο θρησκειών (ορθόδοξης και καθολικής), ωχριούν μπροστά στο απόθεμα της μυροβόλου και αγιοτόκου Χίου.

Τα δυνατά χαρτιά

Ο ρουκετοπόλεμος δεν αμφισβητεί κανένας ότι αποτελεί την κορωνίδα της φαντασμαγορίας στα ελληνικά έθιμα του Πάσχα. Η συνάντηση των Επιταφίων, ο Επιτάφιος χωρίς ιερέα στην Κυδιάντα, η Πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια, το κάψιμο του Ιούδα στις Καρυές ή τα Μεστά, η περιφορά των εικόνων στα Λεπτόποδα και άλλα γραφικά χωριά του νησιού μας, συνδυάζονται με το ολάνθιστο χαλί της χιώτικης φύσης και τα εξαιρετικά βυζαντινά μνημεία, με μεγαλοπρεπέστερο το προστατευόμενο από την Unesco μοναστήρι της Νέας Μονής.

Όλα αυτά δεμένα σε μια κατάλληλη συνταγή προώθησης αποτελούν ακαταμάχητο «πακέτο» τουριστικής προσέλκυσης. Δίχως να υποτιμούμε λοιπόν κανέναν, μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε και να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες γιατί δεν επιτρέψαμε στο νησί μας τόσα χρόνια να γίνει ελκυστικός προορισμός αποδοτικού τουρισμού;  

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ